Όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση του Κοτζιά με συνεργάτες του Τραμπ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέναντι στις ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξε ο σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα ασφαλείας, Μάικλ Φλιν. Ο Φλιν είχε δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στον Πύργο Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Κυπριακό και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η ελληνική κυβέρνηση είχε
στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η υπερδύναμη της Δύσης ήταν απούσα τις τελευταίες εβδομάδες σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα κινηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η Αθήνα θεωρεί ότι η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ θα αποτυπωθεί και στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό τον λόγο, ο κ. Κοτζιάς ταξίδεψε ως την Νέα Υόρκη για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση.

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Πύργο Τραμπ όπου συναντήθηκε με τον Μάικλ Φλιν και την αντικαταστάτριά του, Κέι Τι Μακφάρλαντ. Στη αίθουσα προσήλθαν ακόμα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους και ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζιτζίκος, στενός συνεργάτης του προέδρου. Κατά την συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός εισέπραξε μια διάθεση εμβάθυνσης της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι από την συνάντηση προέκυψε ότι το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αίγυπτο, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η χώρα έχει την στήριξη όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας και άλλων χωρών για τον ρόλο της στο Σινά και έναντι της Λιβύης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Φλιν κρατά αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης του Φεχτουλάχ Γκιουλέν στην Άγκυρα.

Ο κ. Κοτζιάς είχε και άλλες συναντήσεις στην Νέα Υόρκη, ενώ ο ίδιος ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να συναντηθεί και με τον ίδιο τον Τραμπ στο κοντινό μέλλον. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου δίνει ελπίδες στην ελληνική κυβέρνηση για βελτίωση του Κυπριακού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα