Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής

Η Ελλάδα από άκρη σε άκρη παρουσιάζει έθιμα που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κάθε τόπου, με τις συνήθειες των κατοίκων. Κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα, διαβάζουμε σημαντικά έθιμα που προξενούν το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας επισκεπτών των περιοχών. Με μερικά από αυτά, είχαμε ασχοληθεί εδώ στο blog και μπορείτε να τα δείτε εδώ. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο έθιμο που αναβιώνει σε ένα χωριό του
Ρεθύμνου, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Το έθιμο

Γυρνάμε το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω, τότε που το χωριό δεν είχε ηλεκτρισμό και προκειμένου να τιμήσουν το νεκρό Ιησού, τη Μεγάλη Παρασκευή οι ντόπιοι, ετοίμαζαν τις λεγόμενες «λαμπάδες» για να φωτίσουν τη διαδρομή όπου θα γινόταν η περιφορά του Επιταφίου. Οι λαμπάδες αυτές προετοιμάζονται από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους. Όπως μπορούμε να δούμε και στις φωτογραφίες, οι λαμπάδες αυτές έφταναν μέχρι και 6 μέτρα μήκος ενώ για να την κουβαλήσουν την κρατούσαν 3 ή και περισσότερα άτομα.

Σήμερα το έθιμο αυτό το αναβιώνουν οι νέοι του χωριού και οι προετοιμασίες ξεκινάνε αρκετές ημέρες πριν μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Τη Μεγάλη Παρασκευή είναι πλέον όλα έτοιμα, και οι «λαμπάδες» προπορεύονται του επιταφίου, φωτίζοντας τη διαδρομή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο.

Κρητικές Γεύσεις

Μετά το τέλος της διαδρομής και την ολοκλήρωση της λειτουργίας του Επιταφίου, ο πολιτιστικός σύλλογος του οικισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη προσφέρουν, νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά κρητικά φαγητά, που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα