Οι γρίφοι των νομοσχεδίων για τη φορολογία εισοδήματος

Δύο γρίφους έκρυβαν οι χθεσινές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων για τη φορολογία εισοδήματος και το Ασφαλιστικό την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρώτος, εάν δηλαδή η κατάθεση των νομοσχεδίων αποτελεί μονομερής ενέργεια, απαντήθηκε από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως διευκρίνιζαν η απόφαση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μονομερής ενέργεια καθώς τα νομοσχέδια θα περιλαμβάνουν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Για τα υπόλοιπα σημεία που ακόμα δεν έχουν κλείσει στη διαπραγμάτευση θα υπάρξουν προσθήκες έως την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ωστόσο οι
ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα αλλάζουν τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου δηλαδή τους συντελεστές και το αφορολόγητο. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διαρκείας της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο οποίος τόνισε ότι «Δεν καταθέτω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και παραίτησης του σε περίπτωση που οι δανειστές πιέσουν να αλλάξει το νομοσχέδιο.

Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος γρίφος, είναι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί πριν η μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Και αυτό γιατί όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την διακοπή των συνομιλιών τα ξημερώματα της Τρίτης, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα γίνουν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και των διαπραγματεύσεων που θα επανεκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να κλείσουν οι διαφορές και στο φορολογικό και στο Ασφαλιστικό.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταθέσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα όσα θα έχουν συμφωνηθεί προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο Eurogroup, έχοντας στα χέρια του το «δυνατό χαρτί» της κατάθεσης στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίων όσων θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση τα νομοσχέδια θα παραμένουν στον αέρα και μαζί τους και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές δηλώνουν αισιόδοξες ότι η προσέγγιση που υπάρχει με τους Ευρωπαίους στα μεγάλα ζητήματα δημιουργούν συνθήκες για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες παραπέμπουν στις όλο και περισσότερες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούν εφικτό να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως το τέλος Απριλίου.

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στη HuffPost Greece ότι «κάνουν λάθος όσοι μπερδεύουν την αξιολόγηση με τη ρύθμιση του χρέους» προσθέτοντας ότι «ο οδικός χάρτης της συμφωνίας του Ιουλίου είναι ξεκάθαρος. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», περιορίζοντας έτσι τις προσδοκίες ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα για το Ελληνικό χρέος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα