Οι Ευρωσκεπτικιστές έχουν άδικο. Να γιατί πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη

Ρώμη: Ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει, όσον αφορά το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ιταλία, ένα από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα και παρατάξεις αυξάνονται και υπάρχει ο κίνδυνος να δυναμώσουν τους επόμενους μήνες. Στοιχεία της Eurostat δείχνουν πώς ανάμεσα στο 2001 -τα πρώτα χρόνια του ευρώ- και το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ανατολικών χωρών της ΕΕ μεγάλωσε πολύ περισσότερο από αυτό των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Τα ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης ήταν όλα πιο χαμηλά από αυτό της Γερμανίας που αυξήθηκε κατά 15%, με εξαίρεση της Ιρλανδίας που αυξήθηκε κατά 24%. Παρόλα αυτά, η Ιταλία αποδείχθηκε σημαντική, μένοντας πίσω με μια πτώση 8%.

Όσοι πιστεύουν ακόμα σε μια ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να βγουν μπροστά με ισχυρά, πειστικά επιχειρήματα. Η λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία εκτός ΕΕ, στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως θα υποστήριζε «μια Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικών ταχυτήτων» και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε πως «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο». Καθώς οι μελλοντικές εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα από το Brexit (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία), ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Όσοι πιστεύουν ακόμα σε μια ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να βγουν μπροστά με ισχυρά, πειστικά επιχειρήματα για τα εκατομμύρια Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών που πλέον εκφράζονται ανοιχτά υπέρ του Ευρωσκεπτικισμού.

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τουλάχιστον 5 ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

1. Το να αποτελείς μέλος της ΕΕ, έχει λύσει προβλήματα, δεν τα έχει δημιουργήσει

Παρά τις πολύπλοκες συμφωνίες, συνθήκες και συμμαχίες εντός της ΕΕ που έχουν φέρει ειρήνη στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια μετά από δύο Παγκοσμίους Πολέμους και εκατομμύρια θανάτων και του τρόμου του Ολοκαυτώματος, αυτοί που ισχυρίζονται πως ακριβώς η ΕΕ είναι που θα προκαλέσει μια ακόμα διαμάχη, δεν ξέρουν τι λένε, ούτε και μπορούν να το αποδείξουν- μάλιστα είναι πολύ πιθανό να έχουμε αποφύγει πολύ χειρότερες διαμάχες στην Ανατολική Ευρώπη στην παρούσα μεταναστευτική κρίση, ακριβώς επειδή αυτές οι χώρες ήταν μέλη της ΕΕ.

2. Η ευρωπαϊκή «ταυτότητα» είναι πολύ σημαντική ευκαιρία για τις ζωές των παιδιών μας

Το να ζούμε εντός της ΕΕ είναι κάτι που έρχεται φυσικά στα παιδιά μας και ωφελούνται από αυτό. Επιπλέον, όσοι εύχονται επιστροφή στα εθνικά σύνορα και στο εθνικό νόμισμα δε βλέπουν πόσο φυσική είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για εκατομμύρια νέους που έχουν γεννηθεί μέσα στη νέα χιλιετία, σπουδάζουν, εκπαιδεύονται και συχνά βρίσκουν κάποια δουλειά χάρη στα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα τους, το ευρώ είναι το νόμισμά τους και η ελευθερία μετακίνησης είναι το διαβατήριό τους. Αυτή τη στιγμή οι νέοι μας είναι ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, μια ευκαιρία που αυξάνει τις εμπορικές συναλλαγές και την πολιτισμική κατανόηση μεταξύ των χωρών. Μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να τους προσφέρουν περισσότερα; Το να τους αποστερήσεις ένα ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο θα βοηθούσε τους νέους να προοδεύσουν σε ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο; Ή είναι κάτι που θα πήγαινε πίσω τόσο τους ίδιους όσο και το μέλλον των περιοχών μας, όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως; Πιθανότατα το δεύτερο.

3. Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ανάγκη το ευρώ

Η τρίτη σκέψη αφορά το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ έσπασε το μονοπώλιο του δολαρίου και έβαλε νέους κανόνες στη ζυγαριά των δυνάμεων στις εμπορικές σχέσεις με μεγάλες χώρες και τις οικονομίες τους. Δεν είναι το τέλειο νόμισμα, είναι όμως ισχυρό. Όλες οι κεντρικές τράπεζες υπολογίζουν το ευρώ και η ισοτιμία του με το δολάριο είναι σχετικά ισχυρή, παρά μερικές διακυμάνσεις. Το τέλος της ΕΕ θα μπορούσε να ωθήσει μεμονωμένα κράτη να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα, οδηγώντας σε κατάρρευση τις οικονομίες τους και προκαλώντας μια άτακτη μεταβατική διαδικασία.

4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τα κράτη που είναι σε κρίση

Ίσως είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, αλλά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Το τέταρτο επιχείρημα για τη διατήρηση της ΕΕ είναι η δυνατότητα της οικονομικής σταθερότητας που αυτή προσφέρει, ακόμα και όταν μεμονωμένα κράτη αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις. Αυτό φαίνεται π.χ. στα επιτόκια της ΕΕ που έπεσαν το 2002. Την περίοδο εκείνη, όσο οι ιταλικές τράπεζες είχαν τεράστια πτωτική πορεία, το δημόσιο χρέος της χώρας συνέχισε να αυξάνεται. Το γεγονός πως η ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της επωφελούμενη του ότι ήταν μέλος της ΕΕ, δε σημαίνει πως το φτηνό ευρώ δεν ήταν ωφέλιμο για πολλούς Ιταλούς.

5. Το να αποκόβεις τις πολύ ισχυρές χώρες δε σημαίνει ότι αυτές θα σταματήσουν να επηρεάζουν τις υπόλοιπες

Τέλος, μια σκέψη ακόμα. Πολλοί Ευρωπαίοι ανάμεσα στους φίλους μου και άλλοι, έχουν ασκήσει κριτική στην αυξημένη ηγεσία της Γερμανίας. Το Βερολίνο πιστεύει πως ό,τι είναι καλό για την οικονομία του, είναι καλό και για τις οικονομίες των άλλων χωρών. Κι ενώ οι κριτικές αυτές είναι βάσιμες, ξεχνούν ότι χωρίς τους δεσμούς που συνδέουν τη Γερμανία με την ΕΕ, (η Γερμανία) θα λειτουργούσε ελεύθερα χωρίς να έχει ανάγκη τα άλλα κράτη της ΕΕ. Θα ωφελούσε αυτό κράτη όπως η Γαλλία ή η Ιταλία; Αντιθέτως, όσο η Γερμανία θα συνέχιζε να ευημερεί μόνη της, οι υπόλοιπες χώρες θα έμεναν χωρίς ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες χώρες-συνεργάτες μας.

Όσο τα λαϊκιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας και να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της Ευρωζώνης ξεπερνούν κατά πολύ τα πλεονεκτήματα που έχει η εγκατάλειψη της. Έχει έρθει η ώρα όσοι ζούμε σε αυτή την ήπειρο, να το θυμόμαστε και να δράσουμε αναλόγως.

Μια παρόμοια εκδοχή αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε αρχικά στο Facebook και στη συνέχεια στη The Huffington Post .

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα