Οι εκλογές «πάγωσαν» τα έσοδα του Δημοσίου.

Σήμερα το αργότερο αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων κατά τον τελευταίο μήνα του 2014. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους.

Το τέλος του 2014, φαίνεται πως ήταν πολύ πιο δύσκολο από αυτό που περίμεναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Ο έτσι κι αλλιώς, παραδοσιακά δύσκολος Δεκέμβρης, καθώς τον τελευταίο μήνα κάθε έτους συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες υποχρεώσεις προς την εφορία, έγινε ακόμα πιο δύσκολος από την στιγμή που φάνηκαν
στον ορίζοντα οι εκλογές εξαιτίας της πρόωρης διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα, σε σχέση με το στόχο του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός και για τον Ιανουάριο, καθώς παραδοσιακά κατά την προεκλογική περίοδο οι πληρωμές προς το Δημόσιο “παγώνουν”.

Κόπωση παρατηρείται και στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής της ρύθμισης των 100 δόσεων, γεγονός που δείχνει ότι πολύ έσπευσαν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έστω και αν ήξεραν ότι δεν έχουν να πληρώσουν, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν για ένα διάστημα από τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών, έχουν υποβληθεί 150.000 αιτήσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 125.000.

Το συνολικό ύψος των οφειλών που μπήκαν σε ρύθμιση με έως και 100 δόσεις, φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί έως τώρα προκαταβολές και δόσεις ύψους περίπου 70.000.000 ευρώ.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τις αιτήσεις που έχουν γίνει στα Ασφαλιστικά Ταμεία δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 34.244 αιτήσεις υπαγωγής για να ρυθμιστούν χρέη 785.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τη νέα ρύθμιση η αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και μόνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να δούν την πορεία είσπραξης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (EΝΦΙΑ) τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, καθώς λογιστικά τα έσοδα θα υπολογιστούν στο 2014, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το σύνολο του 2014.

Πάντως, τα προβλήματα που υπάρχουν στην πληρωμή των δόσεων της νέας ρύθμισης, αλλά και η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η τρόικα, η οποία έχει εκφράσει αντιρήσεις τόσο για τις 100δόσεις, όσο και για το στόχο εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ . Έστω και αν εξαιτίας των εκλογών η τρόικα αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια για την πορεία των δημοσιονομικών, είναι δεδομένο ότι παρακολουθεί στενά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και μαζεύει στοιχεία, ώστε να είναι έτοιμη όποτε και αν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση
Keywords
Τυχαία Θέματα