«Οδοντίατρος του Τρόμου» καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών στη Γαλλία: Σακάτεψε τουλάχιστον 100 ασθενείς

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε με ανυπομονησία: Απονευρώσεις, εξαγωγές, αποστήματα και άλλα τέτοια καθόλου ευχάριστα συνοδεύονται από μεγάλους πόνους – ακόμα και αν, κατά κανόνα, ο πόνος είναι μεγαλύτερος ΠΡΙΝ την επίσκεψη στον οδοντίατρο (εξ ου, προφανώς, και η επίσκεψη).

Ως εκ τούτου, οι οδοντίατροι είναι από τους γιατρούς που αντιμετωπίζονται με λίγο περισσότερο...φόβο σε σχέση με τον «μέσο όρο». Οι περισσότεροι θα πουν ότι αυτό είναι άδικο και λάθος, και κατά κανόνα θα έχουν δίκιο. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η
περίπτωση του Γιάκομπους βαν Νίροπ, οδοντιάτρου που καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών στη Γαλλία, επειδή...σακάτεψε τουλάχιστον 100 ασθενείς του, αφήνοντάς τους με σπασίματα στα σαγόνια, επαναλαμβανόμενα αποστήματα, σηψαιμίες κ.α.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, απαγορεύτηκε στον βαν Νίροπ η άσκηση του επαγγέλματος και επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ για επώδυνες και όχι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπου 100 ασθενείς, με σκοπό οικονομικά οφέλη από ασφαλιστικές απάτες.

Όπως είπε η εισαγγελέας σε δικαστήριο στη Νεβέρ (κεντρική Γαλλία), ο 52χρονος Ολλανδός «οδοντίατρος του τρόμου», όπως τον χαρακτήρισαν τα γαλλικά ΜΜΕ, «αντλούσε ευχαρίστηση από την πρόκληση πόνου» και άφησε πολλούς από τους ασθενείς του με παραμορφώσεις και «μόνιμες αναπηρίες» μεταξύ του 2009 και του 2012. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εξαγωγές υγιών δοντιών, εγκατάλειψη κομματιών από τροχούς σε ούλα και δόντια, πρόκληση αποστημάτων και μολύνσεων και παραμόρφωση στομάτων.

Μια ασθενής, η 65χρονη Σιλβιάν Μπουλεστί, κατέθεσε ότι είχε κληθεί απρόσμενα στο οδοντιατρείο τον Μάιο του 2012, όπου της έβγαλε οκτώ δόντια και της έβαλε άμεσα τεχνητές οδοντοστοιχίες στα τραυματισμένα ούλα της. Όπως είπε, τα ούλα της έτρεχαν αίμα για ώρες, και ισχυρίστηκε ότι ο βαν Νίροπ αρνήθηκε να τη βοηθήσει με τον πόνο. Εμπειρογνώμονας δήλωσε στο δικαστήριο πως η Μπουλεστί είχε χάσει υγιή δόντια και υπέστη μη αναστρέψιμη ζημιά στο στόμα.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο βαν Νίροπ είχε πλαστογραφήσει έγγραφα για να ασκήσει οδοντιατρική στη Γαλλία, μετά από πειθαρχικές έρευνες σε βάρος του στην Ολλανδία. Όταν βρέθηκε, στα τέλη του 2013, ο βαν Νίροπ διέφυγε στον Καναδά πριν εκδοθεί στην Ολλανδία και απελαθεί στη Γαλλία.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε για 85 περιστατικά επίθεσης, περιλαμβανομένων 45 περιπτώσεων παραμόρφωσης, και 61 απάτες σε βάρος ασθενών, των ασφαλιστικών εταιρειών τους και την τοπική υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Αθωώθηκε για άλλες έξι κατηγορίες επίθεσης.

Ο Ολλανδός οδοντίατρος ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα και οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα, ωστόσο είχε χρέη περίπου ενός εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η εισαγγελέας είπε ότι ο βαν Νίροπ ήταν άπληστος, έδειχνε αδιαφορία για τους άλλους και απολάμβανε να κάνει τους άλλους να υποφέρουν, καθώς και ότι ο μόνος του στόχος ήταν να βγάζει πιο πολλά λεφτά. Η συνήγορός του παραδέχτηκε ότι είχε προβεί σε κάποιες κακές επεμβάσεις, αλλά δεν ήταν στόχος του να προκαλέσει βλάβη.

Ο ίδιος πάντως δεν αντέδρασε όταν άκουσε την ποινή, ενώ ψυχίατροι ανέφεραν πως πρόκειται για μια ναρκισσιστική, διεστραμμένη προσωπικότητα, με έλλειψη αίσθησης περί ηθικής και χωρίς δυνατότητα να δείξει συμπόνια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα