Ο Βασίλης Λεβέντης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ



Αν με ρωτήσετε πως φαντάζομαι το ιδανικό πολιτικό γραφείο θα σας περιγράψω αυτό που είδα στον πέμπτο όροφο της οδού Καρόλου 28 στην Πλατεία Καραϊσκάκη, όπου στεγάζεται το γραφείο της Ένωσης Κεντρώων.

Ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει σε σκηνή βιντεοταινίας του 1980. Το χώρο χαρακτηρίζει η απλότητα και η δημιουργική ακαταστασία. Φυλλάδια, τεύχη της εφημερίδας "Αντιδιαπλοκή" , βιβλία, σημειωματάρια και κόλλες Α4 γεμάτες με σημειώσεις.



Το ραντεβού με τον Πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για τις 13:00 και παρότι άργησε λίγη ώρα δεν ένοιωσα πλήξη. Αυτό οφείλεται
στους ανθρώπους που απαρτίζουν το επικοινωνιακό του επιτελείο, οι οποίοι κυριολεκτικά από το πρώτο δευτερόλεπτο με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Άλλωστε κανείς δε χρησιμοποιεί την "ξύλινη γλώσσα" της πολιτικής ελίτ. Συνομιλώντας μαζί τους, κατάλαβα ότι ζουν και αναπνέουν για τις ιδέες του πολιτικού τους μέντορα, τον οποίο ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια.

Μπαίνοντας στο γραφείο του Βασίλη Λεβέντη, η πόρτα ήταν ανοικτή. Οι τοίχοι του έχουν δυο φωτογραφίες του Προέδρου και μια ασπρόμαυρη στην οποία ο Γεώργιος Παπανδρέου μιλάει στη βουλή. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν δυο βιβλιοθήκες, ορισμένες καρέκλες, ένα γραφείο και εικόνες.

Περιμένοντας τον Πρόεδρο μίλησα με φίλους του κόμματος, οι οποίοι ήταν χαρούμενοι από το συνομιλία που είχε ο ίδιος στον Νίκο Χατζηνικολάου την προηγούμενη νύχτα. "Πως τον είδες;", με ρώτησαν. "Ήταν πολύ καλός", είπα. "Ο Πρόεδρος έσκισε!", ήταν η απάντησή τους, η οποία συνοδευόταν από πλατύ χαμόγελο.

Η συζήτηση κατέληξε στην επιλογή του Πρωθυπουργού να συνεργαστεί ξανά με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους επέμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να συνεργαστεί με την Ένωση Κεντρώων και όχι με τον Καμμένο. Ορισμένοι μάλιστα προέβλεψαν ότι η Κυβέρνηση δε θα αντέξει περισσότερο από έξι μήνες.

Μετά από λίγη ώρα ο Βασίλης Λεβέντης έφτασε κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι. Μας χαιρέτησε όλους ένα προς έναν και μετά από λίγη ώρα περάσαμε στο γραφείο του που είναι στο βάθος και το χωρίζει ένα μικρό λίβινγκ ρουμ.



Σκοπός μου πριν συναντήσω τον Βασίλη Λεβέντη ήταν να του κάνω ερωτήσεις που θα αναδείκνυαν την προσωπικότητα του. Μαζί με την ομάδα της HuffPost Greece, εκτός από ερωτήσεις για την πολιτική, επιλέξαμε να κάνουμε και ορισμένες από το ερωτηματολόγιο του Marcel Proust.

-Ποιο είναι το μότο σας;

Ό, τι κάνω το υπερασπίζομαι. Και λάθος να κάνω θα βγω και θα με υπερασπιστώ.
Δεν λέω πείτε δεν είμαι εδώ. Άλλοι κρύβονται.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: όταν έγινε το συμβάν στα Ίμια ο Σημίτης για δεκαπέντε ημέρες δεν έβγαινε από το σπίτι του. Δεν είχε το σθένος να βγει να εξηγήσει. Ήταν λίγος.

Ο πολιτικός πρέπει να βγαίνει, ακόμα και όταν οι άλλοι πιστεύουν ότι έχει κάνει λάθος και να εξηγεί τί κάνει.

-Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζετε και σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;

Ότι ενώ ο κόσμος ξέρει ότι είναι απατεώνες, τους ξαναψηφίζουν από αδράνεια.

-Ποιές λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Δεν έχω κάποιες λέξεις στάνταρ.

-Ποιον άνθρωπο θαυμάζετε περισσότερο;

Οι εποχές δεν είναι συγκρίσιμες πάντα.

Για παράδειγμα, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ήταν ο πρώτος Έλληνας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα.
Μιλούσε γλώσσες και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο πρώτος, που είχε την τύχη να κυβερνήσει αρκετά χρόνια και "μεγάλωσε" την Ελλάδα από πλευρά έκτασης.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου έκανε την δωρεάν παιδεία και έδωσε τα πρώτα μαθήματα δημοκρατίας.

Ο Γεώργιος Μαύρος ήταν γίγαντας ηθικής.

Δεν έχω έναν ως πρότυπο αλλά αναγνωρίζω στους ηγέτες του Κέντρου ότι ήταν έντιμοι και κάποιοι ήταν και σπουδαίοι πολιτικοί, κάτι που δεν έχουν οι άλλοι χώροι όπως η Δεξιά και αργότερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ, Αυτοί είχαν λαϊκιστές και ψεύτες.

-Ποιός είναι ο ήρωας σας στα βιβλία;

Ήρωες δεν είχα. Μου άρεσαν οι άνθρωποι, που διέθεταν τον εαυτό τους και έλεγαν πράγματα, που αν είχαν γίνει, η πατρίδα τους, θα είχε βοηθηθεί.

Πάντα μου άρεσαν οι άνθρωποι που προπορεύονταν της εποχής τους.

-Ποιοί είναι οι ήρωες σας στην πραγματική ζωή;

Είναι οι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι προδόθηκαν και πέφτουν από προδοσία σε προδοσία.

-Γιατί έχετε μετανιώσει περισσότερο;

Έχω μετανιώσει για κάποιες φράσεις που έχω πει για την οικογένεια Μητσοτάκη και την οικογένεια Παπανδρέου.
Είπα σκληρά πράγματα, που δεν ήθελα να τα πω, αλλά και αυτοί δεν καταλάβαιναν από λόγια.
Είχαν πιάσει τον "τράγο από τα κέρατα" και κυβερνούσαν και ας πόναγε ο λαός.

Βέβαια όταν λες να “βγάλει καρκίνο” κάποιος δεν είναι ωραίο πράγμα. Γι΄ αυτά τα λόγια έχω μετανιώσει. Από πλευράς ουσίας οι κουβέντες μου ήταν βάσιμες, αλλά έπρεπε να τις πω με άλλες λέξεις.

-Πού θα θέλατε να ζείτε;

Στη Γερμανία. Μου αρέσει η κουλτούρα τους. Ασχολούνται οι νέοι με έρευνα, με φιλοσοφία. Όλες οι φοιτητικές λέσχες έχουν βιβλιοθήκες, χώρους μουσικής. Δεν χάνουν το χρόνο τους στις καφετέριες. Έχουν όμως και ένα ελάττωμα, καθώς δεν είναι εφευρετικοί.

Υπάρχουν κάποιοι Γερμανοί που είναι σπουδαίοι και αγαπούν πολύ την Ελλάδα.

(Εδώ ο Πρόεδρος κάνει μια παύση και εμφανώς συγκινημένος λέει):
"Σε όλες τις επικοινωνίες, που είχα τώρα τελευταία, που παίζονταν όλα με τις βλακείες που έκανε ο Τσίπρας, που έρεε ο χρόνος και δεν ερχόνταν η συμφωνία, μου έλεγαν οι Γερμανοί όλοι, μην ανησυχείτε η Μέρκελ δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το Ευρώ. Τελικά αυτή ήταν που κράτησε την Ελλάδα στο Ευρώ, γιατί η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε για να βγει και να πάμε στον εφιάλτη, στην κόλαση".

-Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;

Το ότι δεν νοιάζονται για το τομάρι τους. Δεν θέλω να προτάσσουν το εγώ τους.

-Ποιός είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Ο μόνος μου φόβος είναι μήπως δε σηκώσουμε το μεγάλο φορτίο.

-Σε ποιές περιπτώσεις λέτε ψέματα;

Δεν μπορώ να πω ότι σε όλη μου τη ζωή δεν έχω πει ψέματα.
Στο στρατό (ναυτικό) πολλοί πλωτάρχες ήθελαν να φύγουν και μου έλεγαν αν με ζητήσει ο Διοικητής να πεις ότι πήγα να φάω, ενώ αυτοί είχαν φύγει. Τέτοια ψεματάκια τα έλεγα. Τέτοια ψέμματα έχω πει. Το έκανα στη προσπάθεια να εξυπηρετήσω κάποιους.

-Ποιά αξία σας αρέσει περισσότερο σε μια γυναίκα;

Κανείς δε θέλει τη γυναίκα του να είναι άσχημη, αλλά αυτό που προέχει είναι η εσωτερική καλλιέργεια. Η ομορφιά λάμπει στο φακό αλλά, κάποια στιγμή ,σε σοβαρά ζητήματα δε κάνει τίποτα.

-Ποιά πιστεύετε ότι είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;

Να είσαι με προσόντα, να έχεις αφιερώσει 15 χρόνια σε πανεπιστημιακούς χώρους και να είσαι άνεργος.
Να είσαι ανάπηρος με ένα πνεύμα οξύτατο και σωματικά να εμποδίζεσαι.
Όσοι τα ξεπερνούν και βλέπω κάποιους ότι το κατορθώνουν τους θεωρώ δυνατούς ανθρώπους.

-Τί είναι αυτό, που δεν σας αρέσει περισσότερο;

Η κακία κάποιον ανθρώπων, η κακεντρέχεια. Είδα το τελευταίο δεκαήμερο να με βρίζουν ορισμένες ιστοσελίδες και αισθάνθηκα άσχημα.

-Πώς νιώθετε μετά από τόσα χρόνια αγώνα που καταφέρατε να μπείτε στη Βουλή;

Περίμενα μεγαλύτερο ποσοστό και για να είμαι ειλικρινής με τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδος και τις δημοσκοπήσεις που μας εμφάνιζαν εκτός βουλής πιστεύω ότι χάσαμε 1,5 με 2 μονάδες. Ένας θεός γνωρίζει πώς καταφέραμε και κρατηθήκαμε.

-Τί επιδιώκει η Ένωση Κεντρώων για το επόμενο διάστημα;

Προσπαθούμε να περάσουμε τις απόψεις μας και να τύχουν πολύ μεγαλύτερης αποδοχής.

Αυτό από μόνο του θα πιέσει τον Τσίπρα να καταλάβει ότι ο Καμμένος είναι ακατάλληλος για συνεταίρος του, ενώ μια Ένωση Κεντρώων θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.

-Γιατί πήρατε την απόφαση να αλλάζετε βουλευτές ανά εξάμηνο;

Ήμασταν σε αδιέξοδο πριν από τις εκλογές για το ποιόν πρέπει να βάλουμε πρώτο, ποιόν δεύτερο κλπ, γιατί όλοι οι υποψήφιοι ήταν σχεδόν ισοδύναμοι. Αποτέλεσμα ήταν να βρούμε αυτή τη χρυσή τομή.

Πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει ένα δίλημμα τώρα.

Το μεν κόμμα του τον τραβάει σε κρατισμό η δε ανάγκη να μείνει στο Ευρώ θα τον εξαναγκάσει να έρθει σε σύγκρουση με την τεράστια πλειοψηφία του κόμματός του.

Ας έφυγαν τα βαρίδια της δραχμής, το κόμμα παραμένει το ίδιο κρατικοδίαιτο έχοντας το βαθύ ΠΑΣΟΚ μέσα του.

Οπότε είναι ζήτημα αν θα μπορέσει να νικήσει τον κακό εαυτό του.

Αν δε τα καταφέρει θα έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και θα πέσει. Και τότε το μόνο που θα μένει θα είναι μια Κυβέρνηση από τεχνοκράτες γιατί από εκλογές έχει κουραστεί ο κόσμος.

Πρέπει να νικήσει τον εαυτό του και να γίνει ευρωπαϊστής, γιατί μέχρι τώρα έκανε το εξής ανέντιμο: δήλωνε ο ίδιος Ευρώ και άφηνε τους εκπροσώπους της Δραχμής να βγαίνουν στα κανάλια και να απειλούν τους ξένους για να του φέρνουν ψήφους.

-Πιστεύετε ότι κάποια από τις εννέα θέσεις που έχετε θα εφαρμοστεί;

Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα εφαρμοστούν και οι εννέα. Δεν ξέρω αν είναι από αυτή την Κυβέρνηση ή κάποια άλλη.

Αν δεν εφαρμοστούν αυτές οι θέσεις, αλίμονό μας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
παραιτηση λεβεντη, προυστ, ερωτηματολογιο, λεβεντης, προυστ, αλέξης τσίπρας, ελευθέριος βενιζέλος, huffington post, οφείλεται, παπανδρεου, βουλη, καμμενος, τσιπρας, ελλαδα, βενιζελος, μερκελ, δημοσκοπηση, εκλογες, δίλημμα, δραχμη, ΠΑΣΟΚ, feed, property, huffington, μυστικες δημοσκοπησεις, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ξανα, αλέξης τσίπρας, ενωση κεντρωων, βουλευτες, βγαινουν, γερμανια, γυναικα, δωρεαν, εικονες, ιμια, ομορφια, σθενος, τυχη, φρασεις, φωτογραφιες, ψεματα, ωρα, αδρανεια, βγαινει, γεγονοτα, γινει, δευτερο, δίλημμα, δειχνει, διοικητης, εγινε, ευρω, ειλικρινης, ελευθέριος βενιζέλος, εξι, εποχες, επρεπε, ερευνα, ζωη, ιδεες, ιδιο, ηρωες, θεος, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λογια, μηνες, μικρο, μορφη, μοτο, νικο, νυχτα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ολη μου τη ζωη, οφείλεται, παμε, πορτα, ραντεβου, συζητηση, σημιτης, σπιτι, τι ειναι, τομη, τρια, τσιγαρο, φοβος, φυλλαδια, χερι, χαμογελο, χατζηνικολαου, χρυση, χρυση τομη, χρονος, ψευτες, ασχημη, εννεα, ενωση, ερωτησεις, γλωσσες, ηγετες, ηρωας, huffington post, huffington, ιδανικο, feed, κακια, λεξεις, μαυρος, μεινει, νιωσω, property, σκηνη, τοιχοι, θελω να, θεσεις, ωραιο
Τυχαία Θέματα