Ο κυκλώνας «Ίρμα» σαρώνει νησιά της Καραϊβικής ενώ σχηματίζεται και ο «Κάτια» που κινείται προς το Μεξικό

Τη στιγμή που ο κυκλώνας "Ιρμα" πλήττει νησιά της Καραϊβικής μια νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στον Ατλαντικό σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η "Κάτια", όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής
θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.

Η "Ίρμα", ο κυκλώνας κατηγορίας 5, έπληξε επίσης σήμερα, Τετάρτη τη Μπαρμπούντα και απειλεί τις Αντίλλες και τη Φλόριντα. Στα νησιά Άγιος Βαρθολομαίος και Άγιος Μαρτίνος, έχει ήδη προκαλέσει "σημαντικές υλικές ζημιές", όπως έκανε γνωστό η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν.

Και τα δύο νησιά βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και όλοι οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν έξω. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στα νησιά αυτά είπαν ότι έχουν ξεριζωθεί δέντρα και στέγες ξηλώθηκαν από τους ανέμους ενώ πέφτει καταρρακτώδης βροχή. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 295 χιλιομέτρων την ώρα.

Ακολουθεί βίντεο, με εικόνες του κυκλώνα Ίρμα όπως ελήφθησαν από διαστημικό σταθμό

Και στα δύο νησιά έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και η τηλεφωνική σύνδεση σε ορισμένες περιοχές. "Οι άνεμοι ενισχύονται, το σπίτι τρέμει" αφηγήθηκε ένας 57χρονος που ζει στον Αγιο Βαρθολομαίο εδώ και 20 χρόνια και έχει βιώσει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Μια δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού RCI, που διαμένει στο ξενοδοχείο Marigot στον Άγιο Μαρτίνο, έγραψε στο Facebook ότι "είναι κλεισμένη στο μπάνιο" και ότι, μολονότι βρίσκεται στον τρίτο όροφο, "υπάρχει νερό στο δωμάτιο". Χαρακτήρισε την κατάσταση "καταστροφική", περιγράφοντας ότι το κτίριο "κουνιέται απίστευτα".

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στη Γουαδελούπη, κάνοντας λόγο για "ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες" και "επικίνδυνη θάλασσα".

Η Ίρμα είναι πιο ισχυρή από τον Χάρβεϊ που έπληξε πρόσφατα το Τέξας και τη Λουιζιάνα, αφήνοντας πίσω στου 42 νεκρούς και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πλήξει το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή και ίσως και τη Φλόριντα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα