Ο Αρχιεπίσκοπος στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. με την «Αποστολή»

Στρατηγικής σημασίας Σύμφωνο Συνεργασίας, υπεγράφη χθες, την Πέμπτη, μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη,
ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γεώργιο Πατούλη και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Σκοπός, η αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την παροχή κοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και τον συντονισμό των δράσεων τους για την ανακούφιση χιλιάδων πολιτών, που λόγω της ανεργίας και της οικονομικής δυσχέρειας αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης. Ανασφάλιστοι, άστεγοι, αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, θα βρουν την αναγκαία υποδομή, την εξειδικευμένη φροντίδα και την υπεύθυνη στήριξη μέσα από τη συνεργασία της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) με την «Αποστολή».

Συγκεκριμένα η συνεργασία των φορέων θα περιλαμβάνει, ενδεικτικά, δράσεις όπως:

⦁Τη συγκέντρωση, μέσω της ΚΕΔΕ, στοιχείων από τις κοινωνικές δομές των δήμων σχετικά με τον αριθμό των ατόμων και το είδος των αναγκών που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα (στέγαση, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, κοινωνική φροντίδα).
⦁Τη συνεχή λειτουργία γραφείου στην ΚΕΔΕ, το οποίο, σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, θα καταγράφει τα αιτήματα των δήμων για τις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και τους ανασφάλιστους πολίτες.
⦁Το συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων φορέων για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, κοινοτικούς πόρους, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εθελοντισμό.
⦁Την οργάνωση των διαδικασιών, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία και τους εκατέρωθεν Κανονισμούς Προμηθειών των ώδε συμβαλλομένων μερών, ανάθεσης εργασιών, υπηρεσιών, προμηθειών για την υλοποίηση των εδώ περιγραφόμενων στόχων της συνεργασίας.
⦁Την με κάθε τρόπο αξιοποίηση του εθελοντισμού, μέσα από καμπάνιες και διάδοση με κάθε τρόπο της δράσης.
⦁Την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των αρχών για την συνδρομή στο έργο των φορέων.
⦁Ευαισθητοποίηση των ιερέων και ενοριτών σε όλες τις ενορίες με την οργάνωση ενημερωτικών ομιλιών.

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας περιλαμβάνονται επίσης και εκστρατείες πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εμβολιαστικές εκστρατείες, εκστρατείες κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών στις ενορίες κ.λπ) αλλά και αξιοποίηση των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» με ιατρικές Επισκέψεις στις μονάδες- ιδρύματα – ξενώνες της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» &της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υλοποίηση προγραμμάτων - εκστρατειών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις ενορίες καθώς και προγραμμάτων άμεσης βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε: «Η ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΗ’’, ο κεντρικός φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής μας, με τις επιμέρους δομές της, τα Γενικά Φιλόπτωχα Ταμεία των Ιερών Μητροπόλεων, τα χιλιάδες Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, τα χιλιάδες Κέντρα Ενοριακής Αγάπης, τα ευαγή Ιδρύματα της Εκκλησίας μας διακονούν με θυσιαστική αγάπη τον άνθρωπο. Αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν 3.738 μονάδες, ενώ το σύνολο των επωφελουμένων φθάνει τα 1.267.147 πρόσωπα. Η Εκκλησία μας, βλέπει τον άνθρωπο. Με αυτό το βλέμμα απευθύνεται σε κάθε θεσμό, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, σε κάθε πρόσωπο, στον κάθε άνθρωπο καλής προαιρέσεως και προθέσεως, σε όλους ανεξαιρέτως, και ζητά σύγκλιση, συνεργασία, συνοδοιπορία, συναντίληψη καί συναλληλία».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γεώργιος Πατούλης τόνισε: «Η δημοτική και κοινοτική διοίκηση, η συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την «Αποστολή» και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισφραγίζουν την θέληση και τη δυναμική για ουσιαστική προσφορά και κοινωνική φροντίδα στο συνάνθρωπο. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να δώσουμε το παρόν εκεί που μας χρειάζονται σε κάθε ανάγκη με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Ενώνουμε τις δυνάμεις για να στηρίξουμε τους αδύναμους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους ανθρώπους που χάνουν την ελπίδα τους καθημερινά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας υπογράμμισε: «Περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα», και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, στερείται το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών» υπογράμμισε ο κ. Δήμτσας. Επισήμανε δε πως για το έτος 2017 η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών δια της «Αποστολής» θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της με επίκεντρο την παροχή σίτισης και φαρμάκων σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, έχοντας πάντοτε στο πλευρό της τον απλό κόσμο που την εμπιστεύεται και την στηρίζει, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές που καταβάλλονται από τους ανθρώπους της “Αποστολής”».

Στην ευόδωση του κοινωνικού έργου που θα υλοποιηθεί από τη συνεργασία αυτή συμφωνήθηκαν επίσης η δημιουργία γραφείου της «Αποστολής» εντός της ΚΕΔΕ για την διεκπεραίωση λειτουργικών αναγκών του προγράμματος με προσωπικό από την φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η δυνατότητα παροχής κατάλληλου χώρου για την επιμόρφωση δημοτικών υπαλλήλων και στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε θέματα κοινωνικής φροντίδας, η από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, παραγωγής και διανομής έντυπου ενημερωτικού υλικού και εκπόνησης κοινού προγράμματος η προβολή μέσω των ιστοσελίδων των εδώ συνεργαζόμενων φορέων αλλά και μέσω οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου επικοινωνιακού μέσου και κοινωνικής δικτύωσης των ενεργειών, των αναγκών, των στόχων του προγράμματος, με σκοπό την ενημέρωση των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας και μπορούν να κάνουν χρήση των δράσεων του παρόντος και η συνεργασία με συναρμόδιους και παρεμφερείς φορείς, οργανισμούς, υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, εταιρείες φαρμακευτικές, συλλόγους, με το Υπουργείο Υγείας &Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εργασίας &Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΟΦ κ.α., σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Επιτροπές Ευρωπαϊκής Ένωσης, Π.Ο.Υ. κ.α.), με στόχο την καλύτερη δυνατή υλοποίηση των στόχων του προγράμματος του παρόντος.

Στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα