Ο John Hannah δεν σταμάτησε πουθενά σχολιάζοντας την μετά brexit Βρετανία που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία

Είναι και εκείνες οι φορές που διαβάζεις τις δηλώσεις ενός ηθοποιού και λες: «Ουάου! Τα είπε ακριβώς όπως είναι». Και τελευταία, σε αντίθεση με το εγχώριο καλλιτεχνικό κατεστημένο, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφωνήσουμε αυτό το «ουάου» για πολλές δηλώσεις που γίνονται από πολλούς καλλιτέχνες τόσο Ευρωπαίους όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σε αυτή τη λίστα των ηθοποιών δικαίως κέρδισε μια θέση και ο John Hannah που μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής- οι περισσότεροι
τον θυμούνται από το «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία» ή τον γνώρισαν από τη σειρά Spartacus, αλλά στη Βρετανία είναι είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

Ο Hannah λοιπόν σχολίασε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο ήταν ιδιαίτερα τολμηρός – κάποιοι μπορεί να έλεγαν και προκλητικός- στο λόγο του αλλά και πραγματικά κατάφερε να πει όσα φαίνεται να σκέφτονται και να νιώθουν πολλοί αυτές τις μέρες με έναν μοναδικό τρόπο και πάντα «to the point». Και ξεκίνησε θέτοντας θέμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας και ενοποίησης της Ιρλανδίας φτάνοντας να παρομοιάζει την κατάσταση στη Βρετανία με τη ναζιστική Γερμανία του Μεσοπολέμου:

Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Ο Hannah αν και Σκωτσέζος, είχε ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας της χώρας του κατά το δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί αλλά τώρα, μετά το Brexit δηλώνει : «δεν διατηρώ καμία αμφιβολία όταν λέω πως υπό αυτές τις συνθήκες ο λαός της Σκωτίας θα πρέπει να επιδιώξει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, να διατηρήσει τη σχέση με την ΕΕ αλλά και να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση».

Και δεν σταμάτησε εκεί: «Πιστεύω επίσης πως η Ιρλανδία θα πρέπει ενωθεί...Έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα και η πλειοψηφία δήλωσε πως θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη και εάν μια χώρα πρέπει να είναι ενιαία, τότε αυτή είναι η Ιρλανδία, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε ο ηθοποιός.

Όσο για την κατακόρυφη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων προειδοποιεί πως ίσως αυτή «να είναι μόνο η αρχή». Όπως τονίζει, η όλη συζήτηση για το δημοψήφισμα έγινε με σημαίες και τύμπανα και «όταν βλέπεις σημαίες και τύμπανα μετά αρχίζουν να μοιράζουν και στολές...Δεν θέλω να ανησυχήσω κανέναν αλλά νομίζω πως υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του παρόντος και της Γερμανίας της δεκαετίες του 1930. Ελπίζω να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι αλλά όταν το κίνημα της ακροδεξιάς έχει νομιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο και αρχίζουν κάποιοι να νοιώθουν αυτοπεποίθηση, τότε νομίζω πως ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για το τι θα ακολουθήσει».

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως ο λόγος που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ του Brexit είναι επειδή «έχει σιχαθεί τους πολιτικούς που φροντίζουν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα» αλλά...

«Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί για όσους ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης σε ό,τι αφορά τις δουλειές, τη βιομηχανία, το μέλλον...» τονίζοντας πως τα ανθρακωρυχία, η βιομηχανία μετάλλου, η αλιεία είναι παρελθόν και αυτό πια δεν αλλάζει.

«Αυτά είναι παγκόσμια οικονομικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού και να τα λύσουμε αντί να τα δώσουμε (σ.σ. για να τα χειριστεί) ένα........σαν τον Boris Jonson και τον Gove ή σε αυτούς που έχουν προσωπικά συμφέροντα που ανήκουν στην ελίτ και δεν έχουν τίποτα κοινό με τους απλούς ανθρώπους».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα