«Νοητικό Τηλεχειριστήριο» δοκιμάζει το δίκτυο BBC – Πως θα αλλάξει ο τρόπος που κάνουμε ζάπινγκ στο μέλλον;

Μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα κανάλια της τηλεόρασης χρησιμοποιώντας το μυαλό τους δοκιμάζει το βρετανικό BBC. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν ένα πρόγραμμα εστιάζοντας τη σκέψη τους στο κανάλι που θέλουν κάθε φορά και αυτό θα εμφανίζεται στην οθόνη τους.

Το «νοητικό τηλεχειριστήριο» ή «Mind Control TV» αναμένεται να διευκολύνει τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση, ενώ θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής η εφαρμογή, που αναπτύσσεται σε συνεργασία
με την λονδρέζικη εταιρεία τεχνολογίας «This Place», έχει δοκιμαστεί σε δέκα εργαζόμενους του ίδιου του BBC, οι οποίοι κλήθηκαν να αλλάξουν κανάλια με τη σκέψη τους, βλέποντας τηλεόραση στον υπολογιστή τους μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας iPlayer του BBC.

Το πείραμα, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Independent» και «Guardian», στέφθηκε με σχετική επιτυχία, καθώς όλοι κατά ένα τρόπο τα κατάφεραν. Είναι γεγονός όμως πως κάποιοι χρήστες δυσκολεύτηκαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

«Ήταν κάτι πράγματι ενδιαφέρον. Δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να το κάνω τόσο γρήγορα», δήλωσε μια χρήστης.

«Ήταν πιο αργό από το να χρησιμοποιείς το κανονικό τηλεχειριστήριο», ανέφερε κάποιος άλλος.

Η διαδικασία έχει ως εξής: κάθε χρήστης φορά στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν ο χρήστης συγκεντρωθεί νοητικά στο επιθυμητό κανάλι, μπορεί να στέλνει σήματα-εντολές στη συσκευή της τηλεόρασης και αυτή να ανταποκρίνεται ανάλογα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, όπως αποκαλύπτει και το ΒBC, η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια. Παρόλα αυτά, με δεδομένη τη συνεχή ψηφιοποίηση του σύγχρονου κόσμου, οι ολοένα πιο εξελιγμένες διεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή θα γνωρίσουν ευρεία εξάπλωση μελλοντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του BBC, στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια η σχετική τεχνολογία θα είναι πια «φανταστική».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα