Νέο πρόγραμμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για ενίσχυση επιστημονικών εταιρειών

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση δεκαοκτώ συνολικά επιστημονικών εταιρειών στο πλαίσιο νέου προγράμματος για την ενίσχυση φορέων που δραστηριοποιούνται στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, έναν επιστημονικό χώρο που διαρκώς υποχρηματοδοτείται τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι φορείς που επελέγησαν από επιτροπή ανεξάρτητων αξιολογητών, μετά από σχετική δημόσια πρόσκληση του Ιδρύματος, δεν έχουν άμεση εξάρτηση από κρατικά κονδύλια και έχουν επιδείξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, συμβάλλοντας παράλληλα
στην κινητοποίηση των επιστημόνων του πεδίου τους, καθώς και στον δημόσιο διάλογο της επιστημονικής κοινότητας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι ο κάθε φορέας να συνεχίσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του βάσει σύγχρονων χρηστικών εργαλειών ανάδειξης και διάσωσης του παραγόμενου ερευνητικού του έργου. Στο πλαίσιο αυτό προκρίθηκαν προτάσεις που βοηθούν στην αμεσότερη επαφή και αλληλεπίδραση των επιστημονικών εταιρειών με το κοινό, στην προσέλκυση νέων μελών, στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, καθώς και σε δράσεις που προσδίδουν εξωστρέφεια και καλύτερη διάχυση της γνώσης που έχει συσσωρευθεί, με τη χρήση νέων μεθοδολογιών.

Από τις 243 προτάσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν 8 για πλήρη χρηματοδότηση, ενώ 10 επιπλέον φορείς θα λάβουν μερική ενίσχυση για τις δράσεις τους. Συγκεκριμένα, οι προς χρηματοδότηση δράσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας ορισμένων φορέων, την ψηφιοποίηση και διάθεση (μέσω ελεύθερης πρόσβασης) τεκμηρίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, τη δημιουργία νέων ερευνητικών εργαλείων κ.ά..

Ο κος Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τόνισε:

«Το 2015 το Ίδρυμα έλαβε την απόφαση να κατευθύνει τα ετήσια κονδύλια που διαθέτει για τον τομέα της επιστήμης κυρίως σε προγράμματα που εμπίπτουν στο πεδίο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η τεκμηρίωση για την απόφαση αυτή βασίστηκε στις προοδευτικά μειούμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιστημών αυτών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία τους για την εκπαίδευση μιας ολόκληρης κοινωνίας σε ζητήματα που προάγουν τη γνώση του παρελθόντος, την κριτική ανάγνωση του παρόντος και, επομένως, τη δυνατότητα εποικοδομητικής παρέμβασης στη διαμόρφωση του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του νέου προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε παραδοσιακούς και νέους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι παρουσιάζουν συνέπεια και δυναμισμό στο έργο τους, να αναπτυχθούν και να ανοιχτούν περαιτέρω στην κοινωνία».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα