Νέες κατηγορίες από την Κομισιόν σε βάρος της Google

Οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ για την τήρηση των κανόνων θεμιτού ανταγωνισμού απήγγειλαν την Πέμπτη κατηγορίες σε βάρος της Google (υπάγεται στην Alphabet Inc), βάσει των οποίων η εταιρεία εμποδίζει άλλες εταιρείες να την ανταγωνιστούν στην κερδοφόρα αγορά online search advertising- στην τρίτη υπόθεση τέτοιου είδους εναντίον της εταιρείας.

Η Κομισιόν επίσης ενίσχυσε
τις υπάρχουσες κατηγορίες της εναντίον της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα των αναζητήσεων ευνοούν την υπηρεσία αγορών της Google σε σχέση με αυτές ανταγωνιστών.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν ανέφερε πως είχε στείλει δύο «δηλώσεις ένστασης» (statements of objection) στη Google.
Στη νέα κατηγορία αναφέρεται πως η Google προβαίνει σε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της, εμποδίζοντας «τρίτες» ιστοσελίδες να προβάλουν διαφημίσεις αναζητήσεων (search advertisements) από τους ανταγωνιστές της.

Αυτό σχετίζεται με την πλατφόρμα «AdSense for Search», στην οποία η Google λειτουργεί ως ενδιάμεσος για ιστοσελίδες όπως αυτές online καταστημάτων, εταιρειών τηλεπικοινωνιών ή εφημερίδων, με τις αναζητήσεις να παρέχουν αποτελέσματα τα οποία περιλαμβάνουν search ads.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι έχει ενισχυθεί το προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Google έχει καταχραστεί την κυρίαρχη θέση της, συστηματικά ευνοώντας την δική της υπηρεσία στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζητήσεων.

Όπως είπε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «η Google έχει παρουσιάσει πολλά καινοτόμα προϊόντα που έχουν κάνει τη διαφορά στις ζωές μας. Αλλά αυτό δεν δίνει στη Google το δικαίωμα να αρνείται σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν. Σήμερα, ενισχύσαμε περαιτέρω την υπόθεσή μας ότι η Google έχει αθέμιτα ευνοήσει τη δική της υπηρεσία συγκρίσεων αγορών (comparison shopping) στις σελίδες γενικών αποτελεσμάτων αναζητήσεων. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές ενδεχομένως να μην βλέπουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους. Έχουμε επίσης εκφράσει προβληματισμούς ότι η Google έχει παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανταγωνιστών να τοποθετήσουν search adverts σε “τρίτες” ιστοσελίδες, κάτι που το οποίο καταπνίγει την καινοτομία και τις επιλογές των καταναλωτών».

Η Google και η Alphabet έχουν περιθώριο 8 εβδομάδων για να ανταποκριθούν στο statement of objection για το comparison shopping και 10 για το AdSense.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα