Μέτρα-υπερπαραγωγή για την άφιξη Ομπάμα – Η ελίτ των πρακτόρων της «Secret Service» στην Αθήνα

Συσκέψεις ανάμεσα σε Αμερικανούς πράκτορες και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη, ενόψει της άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Αν και ακόμα δεν έχει δηλωθεί το επίσημο πρόγραμμα των κινήσεων, των επαφών και της διαμονής του, αξιωματικοί της Αστυνομίας και Αμερικανοί πράκτορες ήδη σχεδιάζουν τα μέτρα ασφαλείας που θα θυμίζουν εκείνα που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα.

Ο
αρχαιολογικός χώρος σε απόσταση 60 μέτρων από την Πνύκα (στο δυτικό λόφο του Φιλοπάππου), όπου θα πραγματοποιηθεί τελικά η ανοικτή ομιλία του Αμερικανού προέδρου, θα εξερευνηθεί εξονυχιστικά τις επόμενες ημέρες από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στη συνέχεια θα περιφρουρηθεί έως την ημέρα της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Κλιμάκιο τουλάχιστον 30 αμερικανών πρακτόρων της φημισμένης «Secret Service» και ανθρώπων της ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου αφίχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα και ήρθε σε επαφές με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας. Σε κάποιες πρώτες συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών ασφαλείας αλλά και με υπευθύνους αρμοδίων υπηρεσιών συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και τα δρομολόγια του Αμερικανού προέδρου στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν προβεί στη διαδικασία επιλογής του ξενοδοχείου όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος και η συνοδεία του, χωρίς προς το παρόν να έχει ανακοινωθεί στις ελληνικές Αρχές, κάτι που θα γίνει δύο ημέρες πριν την έλευσή του. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει πολλά σημεία διαμονής, προκειμένου τα ξενοδοχεία να «αποστειρωθούν» και να είναι έτοιμα για την τελική επιλογή.

Η ελίτ των πρακτόρων

Τις επόμενες ημέρες η αμερικανική πλευρά θα δώσει τον ακριβή αριθμό της ελίτ των πρακτόρων που θα βρίσκονται στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200, ενώ θα δηλωθεί ο οπλισμός και υλικοτεχνικός εξοπλισμός ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της επίσκεψής του.

Σε μία πρώτη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις ανάγκες του σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας του υψηλού προσκεκλημένου, εκτιμήθηκε ότι θα επιστρατευτούν τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί. Οι μετακινήσεις του Μπάρακ Ομπάμα προς το κέντρο της Αθήνας θα είναι σύντομες, ενώ σύμφωνα με τα πλάνα της Τροχαίας οι δρόμοι στους οποίους θα διέρχεται η αυτοκινητοπομπή θα αποκλείονται τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη διέλευση των οχημάτων του Αμερικανού προέδρου.

Εκτός από το Air Force One που θα μεταφέρει τον Μπάρακ Ομπάμα, νωρίτερα θα φθάσουν άλλα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τουλάχιστον τρία θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς του, βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασφαλείας που θα βρίσκεται σε συνοδευτικά οχήματα.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός έχει τη δυνατότητα κατάρριψης απειλητικών drones, εντοπισμού εναέριων απειλών και ασφαλών συνομιλιών του προέδρου. Οι «υπεράνθρωποι» της «Secret Service» θα συνοδεύουν σε κάθε βήμα τον αμερικανό πρόεδρο, με τουλάχιστον 80 από αυτούς να βρίσκονται στο στενότερο κλοιό του.

Εγρήγορση στην Αντιτρομοκρατική

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες επισκέψεις του Ομπάμα, καθώς η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το σχεδιασμό. Στις 15 Νοεμβρίου 2016, ημέρα άφιξής του, η Αττική θα θυμίζει αποκλεισμένη ζώνη. Κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας, θα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην πόλη. Στελέχη του ΤΕΕΜ, και συνοδοί σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών θα περιπολούν νωρίτερα στα σημεία επισκέψεων και προσέγγισης του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα σε πολλές ταράτσες κτιρίων της πόλης, κοντά σε σημεία διέλευσης της αυτοκινητοπομπής, θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, προκειμένου να επιβλέπουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Ένας άλλος σχεδιασμός ασφαλείας αφορά την έντονη περιφρούρηση των δεκάδων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί από διάφορα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου οι συμμετέχοντες να βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία από εκείνα της κίνησης του Μπάρακ Ομπάμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εκδοθεί και σχετική διαταγή απαγόρευσης και περιορισμού τους σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα