Με σκληρές απαιτήσεις το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση: Εδώ και τώρα η συζήτηση των προληπτικών μέτρων και των περικοπών στις συντάξεις

Αντιμέτωποι με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθούν και πάλι οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και οι Ευρωπαίοι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στο προγραμματισμένο ραντεβού για τις πέντε το απόγευμα.

Αν και η Ντέλια Βελκουλέσκου έκατσε χθες, Τρίτη, με καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την πρώτη συνάντηση των θεσμών με την ελληνική πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν άργησε καθόλου να δείξει για ακόμα μια φορά
«τα δόντια» του Ταμείου. Η κ. Βελκουλέσκου μετέφερε την απαίτηση των προϊσταμένων της να συζητηθούν «εδώ και τώρα» τα μέτρα, στα οποία (αν κριθεί αναγκαίο) θα περιλαμβάνεται και το πρώτο κύμα περικοπής των συντάξεων.

Το ίδιο «σκληρή» εμφανίστηκε αναφορικά με τα «προληπτικά» μέτρα από το 2019 και μετά, απαιτώντας η περικοπή των συντάξεων να ξεκινήσει από το 2019 και μάλιστα σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% της πρόβλεψης για μείωση της μείωσης της ασφαλιστικής δαπάνης.

Η στάση της εκπροσώπου του Ταμείου, φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η δική τους πρόβλεψη προβλέπει σταδιακή περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων από το 2019 και μετά.

Σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο κινείται η ελληνική πρόταση, η οποία αρχικά δεν βλέπει ανάγκη περικοπής των συντάξεων σε πρώτο στάδιο. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι δημοσιονομικές απαιτήσεις των θεσμών μπορούν να καλυφθούν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (πιθανά και νωρίτερα του 2019). Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις περικοπές στο Ασφαλιστικό για μετά το 2020, με την ελπίδα ότι είτε θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, είτε θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη.

Παρά τις διαφορές που εντοπίστηκαν από την πρώτη συνάντηση, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να εκτιμούν ότι είναι δυνατή μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συγγραφεί το Staff Level Agreement έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή έστω στο επόμενο της 7ης Απριλίου.

Η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς θα ανοίξει το δρόμο της πολιτικής απόφασης από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, μαζί με τα «αντισταθμιστικά» τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εξετάσει το ελληνικό ζήτημα για ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε στη συνεδρίαση της στις 27 Απριλίου, είτε σε αυτή του Ιουνίου, γεγονός το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πιθανότητες επίτευξης αυτού του σεναρίου θα διαφανούν από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, με κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν ότι και από την πλευρά των δανειστών είναι περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα