Μάχη με τη ρευστότητα και τις μεταρρυθμίσεις

Μάχη με τη ρευστότητα και τις μεταρρυθμίσεις δίνει η κυβέρνηση. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων κλιμακώνονται τόσο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι έως και το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, οι παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών θα ενταθούν, με στόχο η Αθήνα να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της λίστας με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει
να παρουσιάσει στους εταίρους.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να πάει στο Eurogroup με ένα πλήρες πακέτο μέτρων, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του θα είναι κοστολογημένο. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, από αυτό τον κατάλογο άλλες μεταρρυθμίσεις θα είναι κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες και άλλες θα εκφράζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προετοιμάζει τα πρώτα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική κρίση, την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τις 100 δόσεις και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, έλεγαν στην HuffPost, ότι τα νομοσχέδια σχεδιάζεται να κατατεθούν όλα αυτή την εβδομάδα, με πρώτο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αντίστοιχα την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αντίθετα, άγνωστο παραμένει ακόμα εάν θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στη HuffPost ότι ο σχεδιασμός της ρύθμισης βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ωστόσο άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μάχη για τη ρευστότητα

Από την Τετάρτη ξεκινά και η μάχη κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Η έκδοση εντόκων γραμματίων μέσω τον οποίων θα καλυφθούν αντίστοιχα έντοκα που λήγουν μέσα στην εβδομάδα θα κρίνει πολλά για το αν το Δημόσιο θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέσα στον Μάρτιο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που έγιναν εχθές στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Βαρουφάκη ανέφερε ότι «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας για το Μάρτιο»

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει ρευστό τουλάχιστον 5,5δισ ευρώ από τα αποθεματικά του Δημοσίου, φορέων και Ταμείων, ενώ το πρώτο βήμα αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έγινε με την κοινή υπουργική απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Μάρδα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που θα ανοιχθεί επ’ ονόματι του στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Διχάζουν οι φόροι

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, περί ΦΠΑ και έκτακτης εισφοράς, φαίνεται πως κρατούν κυβερνητικά στελέχη κρατούν σαφείς αποστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετείχε στην σύσκεψη, ερωτηθείς για το εάν είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή, αυτά που είπε ο υπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό, περί μειώσεων και αυξήσεων στον ΦΠΑ και για την έκτακτη εισφορά, απάντησε, στην αρχή: «Ε, όχι !» για να το «μαζέψει» μετά λέγοντας «ρωτήστε τον υπουργό».

Δεν έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια

Την ίδια ώρα κύκλοι προσκείμενοι στην αντιπροεδρία διέψευδαν , φήμες που ήθελαν την Τετάρτη τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών να φτάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν συνομιλίες με το ΤΑΙΠΕΔ και γενικότερα την προώθηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα