Κύπρος: Με πρωτοβουλία Νίκου Αναστασιάδη το αποψινό δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν απόψε για πρώτη φορά μετά το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής
Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, δήλωσε μετά το σημερινό νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μον Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τα πράγματα, είπε, σιγά - σιγά προχωρούν, και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Αύριο ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ την Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τηλεφώνημα από ΗΠΑ

Την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να στηρίξει εποικοδομητικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επεσήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αμερικανό αξιωματούχο για την παρούσα φάση του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.

#NOW: Telephone conversation of #Cyprus President @AnastasiadesCY and VP elect of the #US @mike_pence, #CyprusProblem, #Bilateral

— NikosChristodoulides (@Christodulides) December 1, 2016

Ο Μάικ Πενς μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμούς χαιρετισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την επιθυμία της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα