Κουνγκ Φου και πατριωτισμός στα δημοτικά σχολεία της Κίνας. Στη λογική του Κόκκινου Στρατού η νέα γενιά Κινέζων

Οι νεαροί μαθητές που φοιτούν στο σχολείο Yang Dezhi στην νοτιοανατολική επαρχία Γκουϊτζόου της Κίνας, φορούν γαλάζιες ή γκρίζες στολές, κόκκινα φουλάρια και καπέλα με το κόκκινο αστέρι του σοσιαλισμού και επιδίδονται σε ασκήσεις Κουνγκ Φου στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους αψηφώντας το δριμύ κρύο.

Το συγκεκριμένο σχολείο ιδρύθηκε πριν από τουλάχιστον 100 χρόνια προς το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ επίσης γνωστή και ως Δυναστεία Μαντσού, η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, η οποία εξουσίαζε την περίοδο 1644 - 1912 (με μία σύντομη, άκαρπη αποκατάσταση το 1917).

Όμως το 2008 ο προσανατολισμός άλλαξε και έγινε το δημοτικό σχολείο του Κόκκινου Στρατού με χρηματοδότηση από την κομμουνιστική ελίτ της χώρας, δηλαδή από διοικητές και τις οικογένειες αυτών που έδρασαν την εποχή της επανάστασης. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα μόνο από τα πολλά αντίστοιχα που έχουν ιδρυθεί σε όλη την επικράτεια της Κίνας.

Στόχος η προώθηση και η εμφύτευση του πατριωτισμού στους μικρούς Κινέζους. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν την αντίθεσή τους καθώς θεωρούν ότι στα συγκεκριμένα σχολεία οι μαθητές υφίστανται πλύση εγκεφάλου.

Το πνεύμα του Κόκκινου Στρατού που προσπαθούν να εμφυσήσουν στα παιδιά είναι αυτό της σκληρής δουλειάς και της λιτότητας, εξηγεί στη Daily Mail ο διευθυντής του σχολείου Mu Chunyong.

Η συγκεκριμένη επαρχία είναι μια από τις φτωχότερες της Κίνας, όμως ακόμη και εκεί οι περισσότερες οικογένειες πλέον μπορούν να ζουν μια σχετικά άνετη ζωή και για το λόγο αυτό είναι καλό οι μαθητές να μην ξεχνούν τις δυσκολίες του παρελθόντος. Εάν δεν εμφυσήσεις στα παιδιά την αίσθηση της ιστορίας τότε δεν θα μπορέσουν να εκτιμήσουν τις σημερινές συνθήκες στις οποίες ζουν, λέει ο ίδιος.

Το περασμένο έτος είχαν ιδρυθεί περισσότερα από 200 τέτοιου είδους σχολεία. Αυτά φέρουν τα ονόματα πρώην στελεχών του κομμουνιστικού κόμματος που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επανάσταση και έχουν χτιστεί σε τοποθεσίες που έχουν μεγάλη σημειολογική βαρύτητα. Τις περισσότερες φορές τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε ιδιαίτερα φτωχές περιοχές.

Το συγκεκριμένο σχολείο έχει το όνομα του Yang Dezhi ο οποίος το 1930 συνέδραμε και πρόσφερε καταφύγιο σε άνδρες του Κόκκινου Στρατού οι οποίοι διέσχιζαν τις παγωμένες, επικίνδυνες και αφιλόξενες περιοχές στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις αντίπαλες εθνικιστικές δυνάμεις.

Οι μαθητές φορούν τις στολές τους, όλες μέρος δωρεών, όπως και τα επιπλέον χρήματα που λαμβάνουν οι καθηγητές, αλλά και τα γεύματα καθώς και τα σχολικά είδη που τους παρέχουν.

Το ημερήσιο πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πατριωτικά τραγούδια τα οποία λένε με στρατιωτική ακρίβεια, ανάγνωση και συζήτηση ιστοριών για τις πρώτες μέρες του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και μελέτη της ιστορίας του Κόκκινου Στρατού.

Όπως όλα τα κτήρια στη νότια Κίνα έτσι και αυτό το σχολείο δεν έχει κεντρική θέρμανση. Για το λόγο αυτό κάθε μια ώρα τα παιδιά κάνουν διάλειμμα για ασκήσεις γυμναστικής προκειμένου να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και να ζεσταθούν.

Επίσης κάθε απόγευμα κάνουν μασάζ στα μάτια τους για να χαλαρώσουν πριν από τις τελευταίες ώρες μαθημάτων.

Την ώρα του γεύματος όλα τα παιδιά περιμένουν με το μεταλλικό δισκάκι στα χέρια για να τους σερβίρουν το ρύζι ή τις πατάτες με τα φασόλια, ή το κοτόπουλο. Στη συνέχεια τρώνε σε απόλυτη τάξη και ησυχία.

Το να πας ή να επιστρέψεις από το σχολείο είναι και αυτό μια δοκιμασία. Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσουν στον προορισμό τους και συνήθως πρέπει να διασχίσουν λασπωμένους δρόμους.

Το στρατιωτικό πνεύμα μπορεί να διδάξει στα παιδιά να αυτοπεποίθηση, να είναι αυτάρκη και τα κάνει να μάχονται για την αυτοβελτίωσή τους, λέει ο διευθυντής του σχολείου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα