Κινδυνεύει να κλείσει οριστικά το αγαπημένο εστιατόριο του Κεμάλ Ατατούρκ «Pandeli» στην Κωσταντινούπολη



Ιδρύθηκε το 1901 μέσα στο ιστορικό παζάρι με τα μπαχαρικά της Πόλης από τον Παντελή Τσομπανόγλου, ήταν ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του Κεμάλ Ατατούρκ και ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη -και ιδιαίτερα για τις διασημότητες.

Εδώ και τρεις μήνες όμως, η ταμπέλα του Pandeli είναι σβηστή και όπως φαίνεται το εστιατόριο οδεύει προς οριστικό κλείσιμο, εξαιτίας της δραματικής πτώσης στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται ετησίως την Κωνσταντινούπολη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα εκεί.

Στο
παρελθόν, το Pandeli είχε φιλοξενήσει ονόματα όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και η σύζυγός του Βασίλισσα Σοφία, καθώς και πολλούς διάσημους ηθοποιούς όπως οι Tony Curtis, Audrey Hepburn και Robert De Niro.

«Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, οι τουρίστες δεν μας επισκέπτονται πια. Η επιχείρησή μας έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών αποκατάστασης στο Παζάρι των Μπαχαρικών. Το εστιατόριό μας είναι κλειστό εδώ και τρεις μήνες. Αν δεν μας προσφερθεί κάποια βοήθεια, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά το μέρος», είπε ο σεφ του εστιατορίου, Özay Çınar, ο οποίος εργάζεται σε αυτή τη θέση τα τελευταία 22 χρόνια.

Ο Çınar είπε πως οι ιδιοκτήτες του Pandeli δεν μπορούν πλέον να ασχοληθούν όπως πρέπει με το εστιατόριο, καθώς βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Ο Saffet Emre Tonguç, βετεράνος ξεναγός και ταξιδιωτικός συντάκτης, είπε πως τον τελευταία καιρό έχουν κλείσει περισσότερα από 300 καταστήματα στο παζάρι.

«Ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι τις αρχές του 2017. Πρέπει να προστατέψουμε το Pandeli. Πολλά μεγάλα καταστήματα του παζαριού έχουν ήδη κλείσει, συμπεριλαμβανομένων των Cambaz και Abdullah, καθώς και πολλά μαγαζιά στον ιστορικό δρόμο Nuruosmaniye. Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες ήττες για την ιστορία μας. Πρέπει να τα προστατεύσουμε», είπε ο Tonguç.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα