Ηθοποιός σημαίνει φως: 18 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Χορν

Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στα 1921 στην οδό Σταδίου στην Αθήνα σε ένα ξενοδοχείο και πέθανε σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου το 1998. Γιος του θεατρικού συγγραφέα, Παντελή Χορν, έκανε το ''ντεμπούτο'' του στο σανίδι μόλις 8 μηνών στην αγκαλιά της νονάς του, της μεγάλης Κυβέλης, στο έργο Γειτόνισσες. Ως επαγγελματία ηθοποιό τον συναντάμε για πρώτη φορά το 1940 στη Νυχτερίδα του Στράους με το Εθνικό Θέατρο
στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος όπως είχε δηλώσει μεγάλωσε στο θέατρο. Ωστόσο, η είσοδός του στη Σχολή του Εθνικού μοιάζει τυχαία. Αποστηθίζοντας σε ένα μόλις βράδυ τους Μοιραίους του Βάρναλη και ένα απόσπασμα από τον Πραγματευτή του Γρυπάρη ανεβαίνει τα σκαλιά της σχολής και δίνει για να γίνει δεκτός. Ωστόσο φεύγει απογοητευμένος από το θέατρο σκεπτόμενος ότι δεν τα έχει καταφέρει. Τυχαία συνάντα τον Βεάκη την επομένη μπροστά από μία βιτρίνα στην οδό Σταδίου ο οποίος του είπε ότι τους «δρόσισε από την ανομβρία...».

Ο ίδιος είχε διηγηθεί:

Βγήκα στο θέατρο, γιατί μια μέρα τρώγαμε στο σπίτι μου κι ο πατέρας μου αγαπούσε πολύ τον μεσημεριανό του ύπνο. Μου λέει:
«Αχ, αύριο το μεσημέρι δε θα κοιμηθώ. Πρέπει να πάω στη Δραματική Σχολή». Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εισαγωγικών Εξετάσεων. «Μ’ έχουν βάλει Πρόεδρο στην Επιτροπή την Εξεταστική… Γι’ αυτούς που θέλουν βγουν στο θέατρο».
«Πού είναι αυτό;»
«Εκεί στην οδό Στάικου».
Και πήγα κι εγώ. Εκεί, ήταν ο Συναδινός Διευθυντής στη σχολή, να υποβάλω μια αίτηση για να δώσω εισαγωγικές. Και μου λέει, έχει λήξει η προθεσμία, αλλά επειδή είσαι γιος του Παντελή θα κάνουμε μια εξαίρεση. Το είπα λοιπόν του πατέρα μου και μου λέει:
«Σ’ ευχαριστώ παιδί μου. Δε θα χάσω το μεσημεριανό μου ύπνο, διότι δε θα πάω. Δεν μπορώ να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής και να δίνεις εσύ εξετάσεις».

*Βιβλίο: Δ. Μπαγέρη, Εκδ. Οδός Πάνος

Η πρώτη κριτική για τον Χορν ήρθε τον Ιανουάριο του 1941 στο «Ελεύθερο Βήμα» από τον Ψαρούδα ο οποίος έγραψε: «Ο νέος κ. Χορν στο ρόλο του πρίγκηπος Πέτρου εφάνηκε καλός ηθοποιός...» με τον Αχιλλέας Μαμάκη να γράφει στα «Αθηναϊκά Νέα» ένα χρόνο μετά για τη θεατρική παράσταση με το θίασο της Κοτοπούλη «Ταξίδι του γάμου», ότι «υπήρξε σωστή αποκάλυψις. Το μουσικόν θέατρο βρίσκει σε αυτόν έναν λαμπρό μπριλάντε... δείχνει ότι έχει πλούσιο και πολύμορφο ταλέντο».

Το 1944 ιδρύει θίασο με την Μαίρη Αρώνη. Ακολουθεί ο θίασος Μανωλίδου, Αρώνη, Χόρν και η επιστροφή του στο Εθνικό με τον Ροντήρη. Λίγα χρόνια αργότερα γίνεται θεατρικό ζευγάρι με την Έλλη Λαμπέτη που από κοινού με τον Παππά δημιουργούν τον δικό τους θίασο και ανεβάζουν πολλά έργα (Νυφικό Κρεβάτι, Η μικρή μας Πόλη). Λαμπέτη και Χορν έχουν ερωτευτεί και μένουν μαζί για επτά χρόνια Λαμπέτη κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται το πιο σημαντικό θεατρικό ζευγάρι ενώ γυρίζουν ταινίες όπως Κυριακάτικο Ξύπνημα, Κάλπικη Λίρα, Το κορίτσι με τα μαύρα. Όταν χωρίζουν ο ίδιος δηλώνει ότι ήταν ταύρος εν υαλοπωλείω. Εκείνη φεύγει για την Αμερική και ζει με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Γουέικμαν. Εκείνος μένει πίσω και συνεχίζει στο Κεντρικόν μέχρι να ξαναβρεθεί στο Εθνικό. Στα 1967 παντρεύεται την Άννα Γουλάνδρη.

Ο Χορν δεν ερμήνευσε ποτέ τραγωδία και παρ' όλα αυτά στέκεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ηθοποιούς.

Πέρα από θέατρο και κινηματογράφο κανε ραδιόφωνο. Η εκπομπή λεγόταν «Ο Ταχυδρόμος έφτασε» και τα κείμενα ήταν του Κώστα Πρετεντέρη. και έγινε διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης αλλά παραιτήθηκε μόλις μερικούς μήνες μετά.

Πηγές: Η Καθημερινή, Το Βήμα, Λόγο μνήμων, Μηχανή του Χρόνου

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα