Ημέρες Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ: Μέρος τρίτο σε λόγια

Ξεκίνησαν οι εργασίες της τρίτης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι οι προγραμματικές αιχμές και εν συνεχεία το Κείμενο Θέσεων, η Πολιτική Απόφαση, η Τροποποίηση του Καταστατικού, με τη σημερινή διαδικασία να ολοκληρώνεται με τις σχετικές ψηφοφορίες.

Σωκράτης Φάμελος

«Oύτε ένα βήμα πίσω, πιο ψηλά τον πήχυ, μόνο μπροστά κι όλοι μαζί” τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, ο
οποίος απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και κάλεσε τους συνέδρους να αναλογιστούν “πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε τις εκλογές του Γενάρη του 2015 παρατηρώντας ότι η πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στηριζόταν στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, την υπεράσπιση της εργασίας και της Δημοκρατίας, όπως και στην ανάγκη η λύση να δοθει εντός της Ευρώπης».

Βαγγέλης Αποστόλου

«Από την ίδρυση του ΣΥΝ μέχρι τον Γενάρη του 2015 στα συνέδρια μας είχαμε ως βασική αναφορά την προγραμματική αντιπολίτευση, σήμερα να χαρούμε ότι κάνουμε ένα συνέδριο ενώ ασκούμε τη διακυβέρνηση της χώρας», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επικέντρωσε σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου του.

Ανδρέας Ξανθός

Ο πόλεμος μαίνεται. Τα ΜΜΕ καλλιεργούν κλίμα αβεβαιότητας επιδιωκοντας την πολιτική και κοινωνική χειραγώγιση.
Να επικεντρωθουμε σε πολιτικές που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας καθώς η προοπτική της χώρας είναι πιο ευοίωνη.

Απαιτείται άλλο ήθος στη διακυβέρνηση της χώρας και συλλογική δράση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Παύλος Πολάκης

Έχουμε πόλεμο με κόστος προσωπικό. Διαρκώς απειλητικά μηνύματα στη γυναίκα μου. Έχουμε πόλεμο γιατί αλλάζουμε την πραγματικότητα με ένα κράτος ριζωμένο 70 χρόνια που σε "πυροβολεί" με 45άρια! Να το ραντίζουμε με βασιλικό δεν κάνουμε τίποτα. Με ηγεσία τον Αλέξη πάμε να κυβερνήσουμε και να πάρουμε την πραγματική εξουσία Πάρτε το χαμπαρι, αυτό το κράτος δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα αριστερό σχέδιο.

Ρένα Δούρου

Συγκίνηση για ένα συνέδριο που διεξάγεται «με πρώτη φορά αριστερό πρωθυπουργό στην Ελλάδα και την Ε.Ε.», αλλά και «θυμό» για τα «ψευδοδιλήμματα» που τίθενται από την πτέρυγα του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%», εξέφρασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Έκανε λόγο για «ιδελογικοποίηση της αδράνειας» από το τμήμα αυτό και υπογράμμισε τόνισε ότι επί τς ουσίας το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ιδρυτικό συνέδριο της νέας Αριστεράς μακριά από λογικές ιδεολογικής καθάροτητας.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Αυτό δεν είναι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς που έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά. Αυτό το συνέδριο είναι τομής μέσα στη συνέχεια, συνέδριο ανασυγκρότησης και ανασχεδιασμού», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευθυντής τυ γραφείου του πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πέτυχε μία συμφωνία που ήταν «μια προσωρινή ανακωχή με τους δανειστές όχι όμως με το σύστημα εσωτερικής διαπλοκής που βρισκόμαστε σε μια διαρκή σύγκρουση. Στόχος της διαπλοκής δεν ήταν η ανακωχή, αλλά η απόλυτη εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η διαπραγμάτευση είναι μια σύγκρουση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων όπου δεν αποφασίζει η αλήθεια αλλά η ισχυς. Αυτό ισχύει και για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά», πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος και ζήτησε ένα κόμμα «οργανικά δεμένο με την κοινωνία, όχι στελεχών και προσωπικών διευθετήσεων».

Γιώργος Σταθάκης

Στις δεδομένες συνθήκες του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων υπάρχει χώρος για τρία πράγματα, τόνισε ο υοπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

Α) Στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται την εργασία, ισχυροποιώντας την οικονομία σεβόμενη το περιβάλλον και τους μισθούς.

Β) Να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου δικαιώματα στους πολίτες, καθώς και

Γ) Διεύρυνση δικαιωμάτων των πολιτών.

«Αυτή είναι η Αριστερά που πιστεύουμε και αξίζει τον κόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης. «Δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, δεν υποσχεθήκαμε ότι θα παραλάβουμε οποιοδήποτε μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες για μια βιώσιμη συμφωνία με αναδιανεμηνικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, προοπτική ηπιότερων πλεονασμάτων, στρατηγική επαναστροφής της οικονομίας», τόνισε ο Γ. Σταθάκης θυμίζοντας ότι «δεν υποσχεθήκαμε ότι θα ανακυκλώνουμε ρουσφέτια, φοροδιαφυγή αλλά ότι θα κάναμε τομές προκειμένου να δημιουργήσουμε βιώσιμα πολιτικά συστήματα».

Αλέξης Χαρίτσης

«Μετά τη διάψευση της θεωρίας της αριστερής παρένεθσης το παλιό καθεστώς παίζει τα ρέστα του. Για την κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να αρκεί να είμαστε λίγο καλύτεροι από αυτούς που ο λαός αποδοκίμασε τρεις φορές το 2015» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι το πρόγραμμα που καλούμαστε να απλοποιήσουμε αποτελεί το αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού που απέχει πολύ από τα δικά μας οράματα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησης αποφάσισε να το υλοποιήσει για να προχωρήσει το θέμα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα σημάνει και την οριστική έξοδο της οικονομίας από την 6ετή ύφεση».

Αναφορικά με τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι όλοι συμφωνούμε πλέον ότι χρειαζόμαστε ένα ενιαίο και ενισχυμένο πολιτικό κεντρο για ν' αποφύγουμε φαινόμενα αστοχιών, για να κουμπώνουν μεταξύ τους οι επιμέρους πολιτικές, για να δεσμευόμαστε όλοι και να στηρίζουμε το κοινό μας σχέδιο που περιέχει βέβαια και επώδυνους συμβιβασμούς και κόκκινες γραμμές και μεταρρυθμιστικές τομές».

Αλέκος Φλαμπουράρης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνηθίσει στα δύσκολα, δεν φοβόμαστε, δίνουμε μάχες και θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας υπενθυμίζοντας τις «μάχες» που «μόνο μία αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει και να κερδίσει».

«Αν υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας, στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, παρέχουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες χρειάζεται να φωνάζουμε για το αν είμαστε Αριστερά ή όχι; Αν παίρνουμε πρωτοβουλίες για χρήση μέρους της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. και επιταχύναμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση προς όφελος της χώρας; Αν στεγάζαμε ευπαθείς ομάδες σε κτίρια του δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται; (...) Ανάγκη τα μέλη να είναι «καθημερινά σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι του χώρου που δουλεύουν, διασκεδάζουν και ζουν ώστε το κόμμα να μην βρίσκεται ποτέ αντίθετο με τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί».

Σταύρος Κοντονής

«Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ, η διεθνής ομοσπονδία να επιβάλλει επιτροπεία στην παράγκα του αθλητισμού, είναι νίκη της κυβέρνησης της Αριστεράς», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ο οποίος έστειλε μήνυμα «στους μελαγοσχήμονες πυ ασχολούνται με τον αθλητισμό»: «ή θα συνδράμουν την κυβέρνηση στο έργο της για την διαφάνεια ή την κυβέρνηση θα την έχουν απέναντί τους, όπως την είχαν μέχρι σήμερα. Εμείς φίλοι με επιχειρηματίες δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε. Μπορεί να υπάρχουν πρόσκαιρες ταυτίσεις, η κυβέρνηση λόμνως δεν ταυτίζεται με κανένα. Αν το θλέλουν, ας το κάνουν. Αν δεν το θέλουν θα το κάνουμε εμείς με τον τρόπο που δείξαμε επί 1,5 έτος».

Το κόμμα πρέπει να απαντήσει στις επιθέσεις πουν γίνονται από τα κανάλια της διαπλοκής στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά στον Νίκο Παππά, είπε ο υφυπουργός. «Δεν είναι δυνατόν μέλη του κόμματος και σύνεδροι να μην γνωρίζουν τι έχει κάνει η κυβέρνηση. Να λένε ότι αύξησε τον ΕΝΦΙΑ. Ναι, τον αύξησε αλλά για την πλουτοκρατία», είπε και αναρωτήθηκε «αν είναι δυνατόν να μην βλέπουμε εμείς εδώ τα θετικά που κάνουμε». «Το κόμμα πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης των μελών και του λαού», πρόσθεσε ο Στ. Κοντονής.

Τασία Χριστοδουλοπούλου

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε ένα ανασχηματισμό θα φύγει ο Φίλης για να κάνουμε τη χάρη στην Εκκλησία, ο Ξανθός που δίνει την μάχη της δημόσιας περίθαλψης και ο Σκουρλέτης που αντιμάχεται με τα συμφέροντα», τόνισε η βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αναζητήσουμε δεξιά διέξοδο από την κρίση. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων να το αναζητήσουν».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «πολιτική φάρσα που ζούμε όπου όλοι μας κατηγορούν ως μνημονιακούς. Αν έχουμε τόσο πολύ μεταλλαχθεί γιατί το πολιτικό σύστημνα δεν μας αγκαλιάζει να κάνει τη δουλειά τους; Μας μισούν γιατί τους πήραμε το κράτος κλάφυρο, τα ΜΜΕ και καθιερώσαμε την ηγεμονική μας θέση στην Αριστερά. Και η Αριστερά της γκρίνιας δεν το αντέχει αυτό, θέλει να μας λιώσει».

«Ψηλαφούμε τον αριστερό δρόμο», υπογράμμισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε δύο παγίδες: την νοσταλγία των βεβαιοτήτων και ταυτόχρονα την νεκρανάσταση ρευμάτων πουν έχουν αποτύχει ιστορικά και σήμερα δυστυχώς συμμαχούν με τους ακραίους κύκλους του νεοφιλελευθερισμού».

Θοδωρής Δρίτσας

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει «να αναλάβει ρίσκα, και μάλιστα μελέτημενα, να μην αποδεχθεί μια κατάσταση ομηρίας, ενώ ταυτόχρονα διαπνέεται από ανιδιοτέλεια», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας δηλώνοντας ότι «λέμε ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, της κυβέρνησης της Αριστεράς που μας αξίζει». Επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν το παράλληλο πρόγραμμα και η σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ για το κόμμα πρότεινε να υπάρχει «Πολιτική Γραμματεία με υψηλές στοχεύσεις και ικανή Κεντρική Επιτροπή».

Χριστόφορος Παπαδόπουλος

Να συνομολγήσουμε το πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και την επιτήρηση, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος εκ των στελεχών των 53. Ακόμη είπε ότι «πρέπει ανασυντάξουμε το κόμμα, να επαληθεύσουμε την ιδρυτική υπόσχεσή μας για κόμμα των μελών» και «να αναστοχαστούμε πως καταφέραμε ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να γίνει κυβέρνηση και να εκπροσωπεί πλατιά στρώματα της κοινωνίας».

Ο Χρ. Παπαδόπουλος ήταν επιφυλακτικός σε άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα «δεξιά» του. «Είμαστε σε εποχή μεγάλων αντιφασεων. Σωστά προτείνουμε μέτωπο ενάντια στη λιτότητα εντάσσοντας σ’ αυτό σκιρτήματα της σοσιαλδημοκρατίας. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι Ολάντ και Ρέντσι την ίδια στιγμή που εντάσσονται στο μέτωπο στις χώρες τους είναι θιασώτες της λιτότητας. Σωστά λέμε ότι μας ενδιαφέρουν οι διαφοροποιήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ότι στην Ελλάδα η σοσιαλδημοκρατία είναι προσδεδεμενη στα σχέδια του Μητσοτάκη, του Βενιζέλου και του Σαμαρά», είπε και πρότεινε ανάπτυξη με μείωση της ανεργίας, κοινωνικό κράτος, μετασχηματισμό του κράτους. «Με αυτό το κράτος δεν μπορούμε να πάμε πουθενά γιατί λυμαίνεται μέσα από συστήματα διαπλοκής και ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Ημέρες Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ. Μέρος Δεύτερο σε εικόνες

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
συριζα, λογια, huffington post, ελλαδα, εκλογες, λύση, δοθει, μμε, δραση, τίθενται, ισχυς, μνημονιο, γίγνεσθαι, ενφια, βουλη, βενιζελος, σαμαρας, feed, property, huffington, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, εκλογες 2015, κοινωνια, ρενα δουρου, δουρου, μονο μπροστα, χωρες, το θεμα, βημα, γυναικα, δουλεια, εικονες, εργασια, ηγεσια, θεμα, μμε, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, αξιζει, αλληλεγγυη, ασφαλιστικο, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γίγνεσθαι, δευτερο, δυστυχως, δοθει, δωσει, δριτσας, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εποχη, ερχεται, ιδια, ιδρυση, ισχυει, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θοδωρης, ισχυς, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κομμα, κτιρια, λύση, λογο, μακρια, μηνυματα, μειωση, μικρο, νικη, νικο, οφελος, παμε, περιβαλλον, συνεχεια, σοσιαλδημοκρατια, σχεδια, σχεδιο, τασια, τίθενται, τμημα, τρια, φαμελλος, φορα, δημητρης, δικαιωματα, φιλοι, huffington post, huffington, χωρα, feed, μπροστα, ομαδες, property, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα