Η πρόταση Τσακαλώτου στους θεσμούς για χαμηλά πλεονάσματα μετά το 2018

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έστειλε μήνυμα σε όσους ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα λέγοντας ότι δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020, προσθέτοντας ότι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ θα λυθούν στις πλάτες μας.

Ο
κ.Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητεί προκαταβολικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Εμείς και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Μας λέει το ΔΝΤ ότι κάτι τέτοιο κάνει κακό για την οικονομία. Το ΔΝΤ όμως προσθέτει ότι αν εσείς συμφωνήσετε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, εμείς θα σας αναγκάσουμε να πάρετε περισσότερα μέτρα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης, τα βάζουν με την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση».

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τόνισε ότι αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017 - αρχές του 2018, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το ΔΝΤ έχει κάποιες αντιρρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα.

Ειδικότερα στα εργασιακά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.

Παρ' όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών, υπογράμμισε.«Εχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας, σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο «αγκάθι» των πλεονασμάτων του 2019 και του 2020, ο κ Τσακαλώτος σημείωσε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι μια χώρα δεν μπορεί να κρατά υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να δεχτούμε ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρώπης να είναι στις δικές μας πλάτες. Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική. Εχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, έχοντας νομοθετήσει και πράγματα που τα θεωρούσαμε παράλογα ή αντικειμενικά. Αλλωστε, τόσο εμείς όσο και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούμε ότι το στόχο του 3,5% τον φτάνουμε και χωρίς νέα μέτρα».

Για το χρέος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει μετά τις 5 Δεκεμβρίου να δέσουν μαζί οι τρεις οντότητες, ώστε να έχει το ΔΝΤ τόσο τα μέτρα για το χρέος, όσο και τα δημοσιονομικά για να πάρει τις αποφάσεις του, σημείωσε.

«Η ευρωζώνη δεν περνά χρυσές στιγμές. Ενας από τους λόγους είναι ότι δεν αποδεικνύει ότι μπορεί να λύσει προβλήματα. Ότι προτιμά να κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω».

«Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, θα είναι κακό για την ευρωζώνη, που χρειάζεται να έχει επιτυχίες. Επιτυχία είναι όταν δίνεις στη χώρα ένα καθαρό διάδρομο για τις επενδύσεις», είπε ο υπουργός.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε από το βήμα του συνεδρίου ότι έχει καταθέσει «πρόταση για μείωση των πρωτογενών πλεόνασμαμάτων προκειμένου να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν οι φόροι και έτσι να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας».

«Αφού κάποιες χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση: Μειώστε μας τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθύνεται μόνο σε μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Αγώνας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με κρίσιμα ραντεβού και Euro Working Group με ανοιχτά ζητήματα

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα