Η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζεται για την «Ημέρα του Ήλιου» και δεν δείχνει να φοβάται τον πόλεμο

Στην Πιονγκγιάνγκ ο καιρός είναι βροχερός και η κορεατική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τον εορτασμό της «Ημέρας του Ήλιου», τη σημαντικότερη εκδήλωση στη χώρα, όπως γράφουν οι ταμπέλες στους δρόμους.

Την «Ημέρα του Ήλιου» γιορτάζονται τα 105α γενέθλια του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, και δεν είναι απίθανο, αύριο, να διεξαχθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην οποία ίσως δώσει το παρών και ο ΚιμΓιονγκ Ουν. Ωστόσο στους δημοσιογράφους οι οποίοι με την άδεια του καθεστώτος
επικέπτονται τη Βόρειο Κορέα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημως ο,τιδήποτε σχετικό.

Οι Βορειοκορεάτες σήμερα, έμοιαζαν σχεδόν ανεπηρέαστοι - ενώ απέθεταν λουλούδια στο άγαλμα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας - από τους φόβους η χώρα τους να προχωρήσει εκ νέου σε μία πυρηνική δοκιμή και οι ΗΠΑ να απαντήσουν στρατιωτικά.

Αυτό που είδαν οι επισκέπτες στη χώρα δημοσιογράφοι σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, στην κορεατική πρωτευούσα είναι τίποτε το μη συνηθισμένο πέρα από το γεγονός ότι οι Βορειοκορεάτες μιλούν και για το ενδεχόμενο πολέμου. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τους τις ερωτήσεις παρόντες ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι οι οποίοι μετέφραζαν τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στα αγγλικά.

«Εάν οι εχθροί θέλουν αν επιχειρήσουν πόλεμο εναντίον των ηγετών μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε γιατί θα κερδίσουμε», απαντά ο Γιον Μιον Σοπ, εργαζόμενος σε σταθμό λεωφορείων. «Γνωρίζω πώς η ένταση κορύφωνεται στην κορεατική χερσόνησ κοαι πως οι ΗΠΑ αλλά και οι χώρες - μαριονέτες τους προσεγγίζουν (σσ τη θαλάσσια περιοχή) με τα στρατιωτικά τους μέσα».

Ο Τσο Χιον Ραν, ξεναγός, απαντά πως «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε η ισχυρότερη χώρα παγκοσμίως» και συμπλήρωσε στα απευθείας στα αγγλικά: «Μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους να γελάνε, όλους τους ανθρώπους να τραγουδούν. Όλοι μας γιορτάζουμε την Ημέρα του Ήλιου. Δεν φοβόμαστε τίποτε».

*****

Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί συχνά τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με μια καταστροφή. Τεχνικά μιλώντας, η Βόρεια Κορέα είναι ακόμη σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα και τον σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξαιτίας του Κορεατικού πολέμου πίσω στα 1950-1953 ο οποίος έληξε με ανακωχή και όχι με την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.

Αρμάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με επικεφαλής αεροπλανοφόρο κατευθύνεται προς την κορεατική χερσόνησο εν μέσω ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί προχωρήσει είτε σε νέα πυρηνική δοκιμή ή σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει απειλήσει με δηλώσεις του πως η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα «που θα αντιμετωπιστεί».

Από την πλευρά τους οι ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Κορέας δήλωσαν ότι θα «συντρίψουν αδίστακτα»τις ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να επιτεθεί. Ειδικότερα, «οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι τόνισε σήμερα πως «μια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» στη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί να λάβει μια μη αναστρέψιμη πορεία η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής» από μια αντιπαράθεση.

Τι συμβαίνει στη Σεούλ;

Ούτε στη Νότια Κορέα υπάρχει αναβρασμός. Οι πολίτες μιλούν για το ενδεχόμενο πολέμου ενώ γιορτάζουν την «Μαύρη Ημέρα», μία ημέρα αφιερωμένη στους αδέσμευτους κατά την οποία καταναλώνεται ένα πιάτο με noodles και σάλτσα από μαύρα φασόλια. Εορτάζεται ως απάντηση στη «Λευκή Ημέρα» η οποία είναι αφιερωμένη στους ερωτευμένους οι οποίοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου.

«Όσοι δεν μένουν στη Νότια Κορέα, ανησυχούν αλλά εμείς δεν αισθανόμαστε έτσι στην καθημερινή μας ζωή», εξηγεί ο Τσόι Να-Γιανγκ, ιδιωτικός υπάλληλος ο οποιος περιμένει με συναδέφλους τους σε μία ουρά για ένα πιάτο noodles. «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις και να δουλεύω σκληρά. Οπότε, ο, τιδήποτε κι αν ο υπόλοιπος κόσμος φοβάται εγώ σήμερα ήρθα εδώ για να γιορτάσω τη Μαύρη Ημέρα».

Φωτογραφίες από τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της «Ημέρας του Ήλιου»

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα