Η Πάτμος στα καλύτερά της

Ότι είναι αγαπημένο νησί δεν είναι είδηση. Πανέμορφη, ήρεμη και εκλεπτυσμένη η Πάτμος έχει όλα όσα χρειάζεσαι για να βρεις τον καλοκαιρινό παράδεισό σου. Είδηση είναι το πρώτο PatmosRevelation, η τριήμερη αθλητική διοργάνωση με κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης και τρέξιμο, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία αποκάλυψε τη μοναδικότητα του νησιού ως ο νέος ανερχόμενος προορισμός της Μεσογείου.

Φαντάσου να τρέχεις σε ανηφοριές διασχίζοντας γραφικά σοκάκια υπέροχης
αρχιτεκτονικής περνώντας από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αναπνέοντας τον καθαρό αέρα κι αγναντεύοντας ένα υπέροχο λιμάνι κι ανοικτούς ορίζοντες του Αιγαίου. Σκέψου να αγωνίζεσαι κολυμπώντας σε υπέροχα, κρυστάλλινα νερά σε έναν κόλπο που έχει βραβευτεί για τη φυσική ομορφιά του. Κι όλα αυτά αρχές σχεδόν καλοκαιριού, αλλά πριν την κοσμοσυρροή του Αυγούστου, όταν το νησί μόλις έχει φορέσει τα καλοκαιρινά του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το Patmos Revelation - Πάτμος Αποκάλυψη, είναι η αθλητική διοργάνωση που έγινε αρχές Ιουλίου στο νησί της Πάτμου με την υποστήριξη του Δήμου της Πάτμου και την περιφέρεια Nοτίου Αιγαίου και που στοχεύει να γίνει θεσμός στο νησί και να κερδίσει μια θέση στη λίστα των επιτυχημένων αθλητικών διοργανώσεων στη Μεσόγειο.

Την πρωτοβουλία και την οργάνωση είχε η εταιρία Active Media, γνωστή για τα «ψαγμένα» αθλητικά δρώμενα που δημιουργεί- όπως το επιτυχημένο Santorini Experience στη Σαντορίνη και το γεμάτο περιπέτεια "Navarino Challenge" στην Πύλο. Πρόκειται για διοργανώσεις στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν και μπορούν, από Ελλάδα κι εξωτερικό, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και αθλητικών επιδόσεων. Σκοπός, άλλωστε, δεν είναι η πρωτιά, αλλά η εμπειρία, ο συνδυασμός του ταξιδιού και της αναψυχής μαζί με όλα όσα ένας προορισμός μπορεί να προσφέρει. Το σημαντικότερο στοιχείο αυτών των διοργανώσεων είναι το μοίρασμα αυτής της εμπειρίας με συναγωνιστές από όλο τον κόσμο. Εμπνευστής στην προσπάθειά τους γίνεται ο ίδιος ο προορισμός και η ενέργειά του, οι φυσικές του ομορφιές, οι άνθρωποί του και η μοναδικότητα που διαμορφώνει τον φυσικό αθλητικό του χώρο.

Σε κάθε μία από αυτές τις διοργανώσεις κάθε διαδρομή έχει δημιουργηθεί μετά από μελέτη ειδικών του αθλητισμού και ακολουθεί την ιδιαιτερότητα του τοπίου, προσφέροντας, βέβαια, και τις απαιτούμενες δόσεις αδρεναλίνης και περιπέτειας.
Και η Πάτμος απέδειξε ότι δεν είναι το νησί της Αποκάλυψης μόνο για τη θρησκευτική της ιστορία, αλλά και για τις γεμάτο προκλήσεις και μοναδικές στον κόσμο φυσικές διαδρομές που προσφέρει για κολύμβηση και τρέξιμο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Επειδή στα social media τίποτα δεν μένει κρυφό, αν αναζητήσετε αυτό το hashtag (#PatmosRevelation) θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις από εκείνες τις τρεις μέρες 30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου που ήταν γεμάτες ενθουσιασμό και δράση και η Πάτμος αποκαλύφθηκε ως ο νέος προορισμός για τους φίλους των σπορ.

«Ο κόσμος στην αρχή ήταν λίγο επιφυλακτικός εδώ στο νησί γιατί δεν ξέρανε τι θα γίνει ακριβώς. Αυτό κράτησε μέχρι πριν τέσσερις μέρες! Όταν είδαν οι κάτοικοι την προβολή του νησιού μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή αυτή τη διοργάνωση, συνειδητοποίησαν πόσος κόσμος έχει έρθει από μακριά για να βρίσκεται εδώ και να συμμετάσχει, εντυπωσιάστηκαν και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια κι έτσι άρχισαν να μας ρωτάνε τι γίνεται, αν θα γίνει του χρόνου, αν μπορούν να συμμετέχουν ...», αναφέρει ο Γιάννης Σκεμπές, πρόεδρος τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Πάτμου κι ένας από τους πρωτεργάτες για την υλοποίηση αυτής της ενέργειας.

Η σκέψη ξεκίνησε, όπως μας αναφέρει ο ίδιος, αρχικά για να βοηθήσει την επέκταση της σεζόν στο νησί και να συμπληρώσει ένα σύνολο εκδηλώσεων που γίνονται ήδη και περιλαμβάνουν θρησκευτική μουσική, παραδοσιακών γεύσεων, κινηματογράφου και παραδοσιακών χωρών. «Από όλα αυτά έλειπε κάτι αθλητικού χαρακτήρα και νομίζω πλέον ότι με το Patmos Revelation ολοκληρώνουμε ένα σύνολο δράσεων μέσα από τις οποίες κάποιος μπορεί να γνωρίσει την Πάτμο και να περάσει γεμάτα ένα ευχάριστο διήμερο τριήμερο εδώ» συμπληρώνει ο κ. Σκεμπές.

Η Πάτμος στον παγκόσμιο χάρτη αθλητικών εκδηλώσεων

Πώς όμως ξεκινάς από το μηδέν να δημιουργήσεις μια αθλητική διοργάνωση που θα βάλει ένα νησί, άγνωστο ως αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο χάρτη των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων; «Στην κολύμβηση με την βοήθεια του Ομοσπονδιακού τεχνικού κολύμβησης, Νίκου Γέμελου και την στήριξη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που έθεσε την διοργάνωση υπό την αιγίδα της είχαμε μια υπέροχη διαδρομή σε έναν από τους πιο όμορφους κόλπους στον κόσμο, στον Γροίκο, όπως έχει βραβευτεί από την ομώνυμη επιτροπή. Αντίστοιχα, στο τρέξιμο είχαμε την εμπειρία του κορυφαίου στο είδος του διευθυντή της All About Running, Νίκου Πολιά. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα πλήρες πακέτο ψυχαγωγίας με ειδικές τιμές διαμονής, προσφορές σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και έξτρα δρομολόγια για την ευκολότερη πρόσβαση στο νησί, ενώ δώσαμε την ευκαιρία σε δρομείς και κολυμβητές να ανακαλύψουν την μοναδικότητα της Πάτμου, μέσα από τον αθλητισμό», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Active Media Άκης Τσόλης.

Τρέχοντας στη Χώρα

«Έτσι, οι δρομείς των 15χλμ είχαν την ευκαιρία να τρέξουν δίπλα σε δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως. Ταυτόχρονα συνδυάσαμε τον αθλητικό τουρισμό με τον θρησκευτικό, οργανώνοντας επισκέψεις στα μοναδικά αυτά μέρη στο νησί. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου Patmos Revelation κάνουμε ήδη τον απολογισμό μας και τον σχεδιασμό μας για την επόμενη χρονιά. Στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι. Η Πάτμος βρίσκεται πλέον στον χάρτη του αθλητικού τουρισμού και σκοπός μας είναι η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει θεσμό και σταθμό για κάθε συμμετέχοντα και επισκέπτη. Πριν κλείσουμε μια εβδομάδα από την τελευταία μας ημέρα, έχουμε ήδη λάβει εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την επόμενη χρονιά από το εξωτερικό», συμπληρώνει ο κ. Τσόλης.

O πανέμορφος κόλπος του Γροίκου όπου έγινε ο αγώνας ανοικτής θαλάσσης

5 ακόμα λόγοι που κάνουν την Πάτμο ιδανικό αθλητικό προορισμό

1. Η όμορφη, ήρεμη ενέργεια του νησιού που σε χαλαρώνει και η φυσική ομορφιά του που παραμένει ανέπαφη από ξέφρενη δόμηση και τουριστικές τυμπανοκρουσίες. 'Ενα υπέροχο νησί που ξεχωρίζει για τον πολιτισμό του και την αυθεντικότητά του και αξίζει να προβληθεί ως τα πέρατα του κόσμου.

2. Είναι ίσως ο καθαρότερος προορισμός στην Ελλάδα! Δε θα βρεις πουθενά σκουπίδι, οι δρόμοι και όλες οι περιοχές εντός κι εκτός οικισμών λάμπουν, οι κάδοι αστράφτουν και οι ντόπιοι φαίνεται να το προσέχουν σαν τα μάτια τους κάνοντας ανακύκλωση και διατηρώντας τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς! Ζητήσαμε να μάθουμε πώς γίνεται αυτό -γιατί δυστυχώς αυτό στην Ελλάδα κάνει εντύπωση μια και το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι έντονο σχεδόν παντού- και απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο του νησιού κ. Γρηγόρη Στάικο ο οποίος μας είπε: «H δημοτική αρχή έχει αναθέσει την περισυλλογή απορριμάτων σε ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας με ντόπιους υπαλλήλους κι έτσι καθημερινά όλο το χρόνο το νησί διατηρείται καθαρό. 'Εχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και χρήματα για να είναι καθαρό το νησί μας κι έτσι τώρα ξεχωρίζει για αυτό».

3. Η διαδρομή 15 χλμ. τρεξίματος είναι μοναδική στον κόσμο καθώς περνά μπροστά από τη χώρα και το υπέροχο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής με θέα το Αιγαίο.

4. Οι διαδρομές τρεξίματος περνούν μέσα από πευκόφυτους δρόμους με αναπάντεχες μικρές ή μεγαλύτερες ανηφοριές που κάνουν την εμπειρία υπέροχη! Επίσης, ο κόλπος του Γροίκου είναι πράγματι ένας από τους ωραιότερους που έχεις δει ποτέ! Και αυτό το είπαν και οι 200 συμμετέχοντες που ήρθαν από 9 χώρες του κόσμου για να συμμετέχουν στα αθλήματα.

5. Η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι ιδανικές για να προσφέρουν σε επαγγελματίες κι ερασιτέχνες αθλητές όλα όσα αναζητά για ένα φανταστικό τριήμερο σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου. Σε συνδυασμό με την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά του νησιού, εύκολα μπαίνεις στον πειρασμό να μην φύγεις μετά τη λήξη της διοργάνωσης, αλλά να μείνεις για να προετοιμαστείς για το επόμενο Patmos Revelation!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων θα βρίσκεις εδώ http://www.myrace.gr/event/135/results.html

Φωτογραφίες: Ilias Lefas, Mike Tsolis &Villy Manolia
Keywords
πατμος, το νησι, ελλαδα, media, santorini, navarino, ιουνίου, δραση, running, προσφορες, εισιτήρια, unesco, χλμ, αιγαιο, http, mike, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, εξτρα, αποτελεσματα, χωρες, αθλητικα, ανακυκλωση, γωνια, μουσικη, νησι, νησια, ομορφια, οριζοντες, σαντορινη, φυσικη, running, santorini, ακης, αξιζει, αποκαλυψη, αφορμη, βοηθεια, βρειτε, βρισκεις, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δυστυχως, δρομολογια, δρωμενα, διημερο, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ειπαν, ειπε, εισιτήρια, εβδομαδα, ενεργεια, εταιρια, ειδος, ηρεμια, θεα, ιωαννου, κοσμημα, ληξη, μακρια, ματια, μηδεν, μνημεια, ομορφη, ποιοτητα, σεζον, σπηλαιο, τρεξιμο, τριημερο, υλοποιηση, φυσικο, χλμ, αγνωστο, αγωνας, http, χωρα, ιδανικο, ιουνίου, κολπος, media, μελετη, μπροστα, mike, πακετο, unesco, υπεροχο, υπεροχη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα