Η ιστορία πίσω από τον πίνακα του Klimt με το 9χρονο, γεμάτο θράσος κορίτσι



Το 1912, ο Αυστριακός καλλιτέχνης Gustav Klimt ζωγράφισε ένα 9χρονο κορίτσι.

Το όνομά της ήταν Mäda Primavesi. Γενημμένη το 1903, η Mäda ήταν κόρη της Eugenia και του Otto Primavesi. Ο πατέρας της ήταν τραπεζίτης και κατασκευαστής γυαλιού από το Olmutz της Γερμανίας. Αμφότεροι οι γονείς της ήταν γνωστοί για τα παρακμιακού χαρακτήρα πάρτυ που διοργάνωναν στο σπίτι τους
στην εξοχή αλλά και για την υποστήριξη που έδειχναν στη κοινότητα των καλλιτεχνών και των αρχιτεκτόνων με το όνομα Wiener Werkstätte. Έτσι, ήταν φίλοι τόσο με τον Klimt όσο και με τους ομολόγους του.

Ο Otto παρήγγειλε το ύψους 2μ. πορτρέτο της κόρης του στον Klimt, έναν πίνακα που έμελλε να μείνει στην ιστορία, σύμφωνα με το Getty Museum, ως τον μόνο πίνακα του Klimt που απεικονίζει ένα παιδί. Προκειμένου να προετοιμαστεί, ο Klimt σκίτσαρε διάφορες εκδοχές της μικρής Mäda να κάθεται πάνω σε μια καρέκλα ή να γέρνει νωχελικά προς τα μπροστά. Η πόζα που μπήκε στο τελικό έργο δείχνει το κορίτσι να κοιτά κατάματα το ζωγράφο, τα πόδια της σε αποφασιστική, αυστηρή στάση και τα χέρια της τοποθετημένα με θράσος πίσω από την πλάτη της. Μοιάζει να μην έχει πολλές διαφορές από τα συνηθισμένα γυναικεία υποκείμενα στα έργα του Klimt -μάλλον, δείχνει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση από αυτά. Και ίσως να είχε.

«Η Mäda Primavesi ήταν ένα ανεξάρτητο, δυναμικό νεαρό κορίτσι», γράφει το Metropolitan Museum στη παρουσίαση του έργου, «αξίες που διαφαίνονται σε αυτό το πορτρέτο».

«Για εμένα ως επιμελητή, το πορτρέτο της Mäda είναι σχεδόν απαράμιλλο ακόμα και στην άφθονη γκάμα προσωπογραφιών του Klimt», λέει στη HuffPost ο Tobias G. Natter. «Το μοντέλο ήταν 9 χρονών. Στέκεται όρθια, συναντώντας το βλέμμα του θεατή χωρίς ντροπή. Στέκεται αγέρωχη, σαν ένας άλλος Πύργος του Άιφελ. Και παρότι το βλέμμα της είναι απαρέγκλιτο, τα χέρια του κοριτσιού -που παίζουν σημαντικό ρόλο σε άλλα έργα του Klimt- είναι κρυμμένα πίσω από το σώμα της».

Σε μια συνέντευξη του 1987 στους New York Times, η Mäda -της οποίας το επίσημο όνομα είναι Gertrude- θυμάται το χρόνο που πέρασε με τον σπουδαίο Klimt. Εξήγησε πως η οικογένειά της ταξίδευε συχνά στη Βιέννη όπου και έμεναν για περίπου 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της με τον Klimt για το πορτρέτο, υπολογίζει πως ο ζωγράφος έφτιαξε περίπου 200 σκίτσα της.

Η Mäda περιγράφει τον Klimt ως «απίστευτα ευγενικό», έναν άνδρα που ανεχόταν την εφηβική της ανυπομονησία. «Ρώτησα τον καθηγητή Klimt αν μπορούσε να γράψει κάτι στο βιβλίο μου», λέει στους Times, αναφερόμενη σε ένα βιβλίο με αυτόγραφα που είχε ως παιδί. «Έγραψε: “Η μέρα είναι σαν νύχτα, εκτός κι αν σε δω. Είμαι πιο ευτυχισμένος όταν σε ονειρεύομαι”».

Η οικογένεια Primavesi πούλησε το πορτρέτο στις αρχές του 1930 και ο πίνακας κατέληξε στο Met το 1964. Πίσω στο 1914, ο Klimt είχε ζωγραφίσει επίσης τη μητέρα της Mäda, Eugenia, μια πρώην ηθοποιό. Το πορτρέτο αυτό λέγεται πως είχε χαθεί μέσα στο χάος του Πρώτου Παγκόσμιου, μέχρι που η Mäda το έβγαλε σε δημοπρασία το 1987 (τώρα βρίσκεται στο Toyota Museum της Ιαπωνίας). Εκείνη τη περίοδο, η Mäda, η οποία πέθανε το 2000, ήταν ο τελευταίος εν ζωή άνθρωπος από αυτούς που είχε ζωγραφίσει ο Klimt στη καριέρα του.

Σήμερα, η εικόνα της 9χρονης Mäda παραμένει ολοζώντανη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα