Η ιρακινή αστυνομία βασάνισε και σκότωσε άμαχους νότια της Μοσούλης, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστεία

Η Διεθνής Αμνηστεία αποκάλυψε σήμερα ότι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ βασάνισαν και σκότωσαν χωρικούς νότια της Μοσούλης, που αποτελεί την πρώτη αναφορά του είδους για ισχυρισμούς παραβίασης δικαιωμάτων σε μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επανακτηθεί η πόλη από το Ισλαμικό Κράτος.

Η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είπε ότι τα θύματα συμπεριλαμβάνουν "μέχρι έξι" άτομα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στις υποπεριφέρειες Σούρα
και Καγιάρα τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας υποψιάζονταν ότι πρόσκεινταν στη σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση που το 2014 κατέλαβε ένα τρίτο του Ιράκ.

"Άντρες με στολές της κρατικής αστυνομίας έχουν διαπράξει πολλαπλούς παράνομους φόνους, συλλαμβάνοντας και μετά εσκεμμένα σκοτώνοντας εν ψυχρώ κατοίκους σε χωριά νότια της Μοσούλης", είπε η Λιν Μααλούφ, υποδιευθύντρια για την έρευνα στο γραφείο της Αμνηστείας στη Βηρυτό.

Εκπρόσωποι της κρατικής αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκουν, δεν ήταν εύκαιροι για δηλώσεις.

Η επιχείρηση της Μοσούλης, που περιλαμβάνει μια συμμαχία δυνάμεων από 100.000 στρατιώτες, δυνάμεις ασφαλείας, Κούρδους Πεσμεργκά και σιίτες μουσουλμάνους μαχητές, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα αλλά μέχρι τώρα έχει ανακτήσει μόνο ένα μικρό τμήμα της πόλης.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας περιγράφει αρκετά επεισόδια στις 21 Οκτωβρίου ή γύρω από την ημερομηνία αυτή όταν ξεχωριστές ομάδες ανδρών κακοποιήθηκαν με καλώδια και κοντάκια όπλων προτού τουφεκιστούν. Σε μια περίπτωση, το κεφάλι ενός άνδρα είχε αποκοπεί από το σώμα του, είπε.

Η Αμνηστεία είπε ότι χωρίς απόδοση ευθυνών, οι βιαιοπραγίες μπορεί να επαναληφθούν σε άλλα χωριά και άλλες κωμοπόλεις καθώς συνεχίζει η επιχείρηση για τη Μοσούλη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα