Η Γερμανία εκμεταλλεύεται την ΕΕ και τις ΗΠΑ, λέει ανώτατος αξιωματούχος του Τραμπ. Οργισμένη αντίδραση Τουσκ

Η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο, ο οικονομικός σύμβουλος του νέου Αμερικανού προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για δηλώσεις, όπως σχολιάζουν οι Financial Times (FT), που το πιθανότερο είναι να σημάνουν συναγερμό στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του νεοσύστατου συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου, δήλωσε στους FT πως το ευρώ, το οποίο όπως λέει, χρησιμοποιήθηκε ως ένα «σιωπηρό μάρκο» του οποίου η χαμηλή αποτίμηση δίνει προβάδισμα στο Βερολίνο έναντι των βασικών της εταίρων. Οι τοποθετήσεις του κ. Ναβάρο, σημειώνουν οι FT, υποδηλώνουν πως η νέα αμερικάνικη κυβέρνηση επικεντρώνεται στο νόμισμα, στο συνάλλαγμα, ως μέρος της σκληρής προσέγγισης της στις εμπορικές σχέσεις.

Ο κ. Ναβάρο χαρακτήρισε τη Γερμανία ως ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και ανακήρυξε τις συνομιλίες για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (TTIP), «νεκρές».

Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ επικεντρώνεται στις διμερείς συμφωνίες αντί των διευρυμένων συμφωνιών που επιδιώκονταν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζουν οι FT.

«Μια μεγάλη δυσκολία για να δούμε τη TTIP ως μια διμερή συμφωνία, είναι η Γερμανία, η ποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα άλλα κράτη της ΕΕ, όπως επίσης το ίδιο κάνει και με τις ΗΠΑ, με ένα «σιωπηρό μάρκο» το οποίο είναι «κατάφωρα υποτιμημένο», δήλωσε ο Ναβάρο και πρόσθεσε: «Η Γερμανική δομική ανισομέρεια στο εμπόριο με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ υπογραμμίζει την οικονομική ετερογένεια εντός της ΕΕ, άρα πρόκειται για μια πολυμερή συμφωνία υπό τον μανδύα της διμερούς συμφωνίας».

Οι δηλώσεις του Ναβάρο υπογραμμίζουν τον ολοένα αυξανόμενη επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα την Μέρκελ, γράφουν οι FT. Πέραν του ότι δημόσια υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για το Brexit, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε την ΕΕ ως το μέσο της Γερμανίας για να επιτυγχάνει τους σκοπούς της και το ΝΑΤΟ ως μια παρωχημένη συμμαχία.

«Το Brexit σκότωσε την TTIP και στα δύο μέρη του Ατλαντικού πριν από την εκλογή του Τραμπ. Η προσωπική μου οπτική για την TTIP είναι ότι πρόκειται για μια πολυμερή συμφωνία όπου πολλά κράτη βρίσκονται κάτω από μια στέγη» δήλωσε στους FT ο Ναβάρο.

Η απάντηση της Μέρκελ

Άμεση ήταν η αντίδραση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ναβάρο, ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα, λέγοντας πως η κυβέρνησή της ανέκαθεν ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

Η ΕΕ αντιδρά

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος σε μακροσκελή ανακοίνωσή του καλεί την ΕΕ «να μην υποκύψει» στον Τραμπ και και να ορθώσει ανάστημα για την αξιοπρέπειά της.

Επίσης σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρει πως μόνο ενωμένα τα κράτη της ΕΕ μπορούν να είναι απόλυτα ανεξάρτητα. «Η διάλυση (της ΕΕ) θα οδηγούσε σε εξάρτηση στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα

We must remember forgotten truths: Europe united to avoid another historic catastrophe. Times of European unity best times ever.

— Donald Tusk (@eucopresident) January 31, 2017

Στην ανακοίνωση του ο Τουσκ γράφει: «Ας επιδείξουμε την ευρωπαϊκή περηφάνια μας. Εάν κάνουμε οτι δεν ακούμε τις λέξεις και δεν βλέπουμε τις αποφάσεις που στοχεύουν κατά της ΕΕ και του μέλλοντός μας, ο κόσμος θα σταματήσει να βλέπει την Ευρώπη ως το ευρύτερο σπίτι του. Το ίδιο επικίνδυνο είναι ότι οι διεθνείς μας εταίροι θα σταματήσουν μας σέβονται. Αντικειμενικά μιλώντας, δεν υπάρχει λόγος γιατί η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα πρέπει να υποκύψουν σε εξωτερικές δυνάμεις και τους ηγέτες της. Γνωρίζω ότι στην πολιτική δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του επιχειρήματος περί αξιοπρέπειας, καθώς συχνά οδηγεί σε συγκρούσεις και αρνητικά συναισθήματα. Όμως σήμερα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να υποστηρίξουμε την αξιοπρέπειά μας. Την αξιοπρέπεια μια ενωμένης Ευρώπης, ανεξάρτητα εάν συνομιλούμε με τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ ή την Τουρκία. Γι΄αυτό ας έχουμε το κουράγιο να είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας, αυτά τα οποία έχουν κάνει την ήπειρό μας το καλύτερο μέρος της Γης. Ας έχουμε το κουράγιο να εναντιωνόμαστε στη ρητορική των δημαγωγών, που υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση είναι προς το συμφέρον των ελίτ και ότι εξαιτίας αυτού οι καθημερινοί άνθρωποι μόνο υποφέρουν, που υποστηρίζουν ότι τα κράτη μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα μόνα τους παρά μαζί».

Ολόκληρη επιστολή του Τουσκ

United we stand, divided we fall. My letter on the future of the EU of 27: https://t.co/3aNm9mpRI2

— Donald Tusk (@eucopresident) January 31, 2017

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα