«Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»: H Google απαντά στις κατηγορίες της Κομισιόν

Με την είδηση του SO (Statement of Objection- κοινοποίηση αιτιάσεων) της Κομισιόν, με το οποίο κατηγορείται η Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά στα links που προβάλλονται προς στήριξη του Google Shopping (υπηρεσία σύγκρισης τιμών) να κάνει τον γύρο του κόσμου και την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να ανακοινώνει έρευνα παρεμφερούς χαρακτήρα πάνω στο Android,
οι παρατηρητές της τεχνολογικής επικαιρότητας ετοιμάζονται για μια μάχη η οποία φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ειδικότερα, η Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι η Google έχει εκμεταλλευτεί την εξαιρετικά πλεονεκτική της θέση στον χώρο των μηχανών αναζήτησης για να προωθήσει τα links της υπηρεσίας της, και ότι πιθανόν να ακολουθεί αντίστοιχες πρακτικές και στο «πεδίο μάχης» των λειτουργικών, χάριν του Android. Ωστόσο, η Google δεν είναι μια «απλή» εταιρεία, όπως γνωρίζουμε όλοι: ο αμερικανικός κολοσσός, αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των μηχανών αναζήτησης, αφού πρώτα διαβεβαίωσε τους εργαζομένους του- πριν κάποια επίσημη τοποθέτηση- ότι έχει «ισχυρές θέσεις» όσον αφορά στην όλη υπόθεση, προέβη σε δύο επίσημες τοποθετήσεις, υπό τη μορφή blogposts/ ανακοινώσεων στο επίσημο blog της εταιρείας.

Η πρώτη έχει τίτλο «The Search for Harm», είναι δια χειρός του Αμίτ Σινγκάλ, Senior Vice President, Google Search, και επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς περί αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά στο Google Shopping, με τη δεύτερη («Android has helped create more choice and innovation on mobile than ever before»), με την υπογραφή του Χιρόσι Λοκχάιμερ, VP of Engineering, Android, να υπερασπίζεται το λειτουργικό της εταίρειας.

«Βολές» κατά ανταγωνιστών

Εν αρχή, στο post του, ο Σινγκάλ κάνει αναφορά στα σχέδια της Google εξαγορά της υπηρεσίας- παρόχου αναζήτησης πτήσεων, ΙΤΑ, το 2010. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Σινγκάλ σημειώνει ότι κατά την εξαγορά της ITA, πολλές διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες - Expedia, Kayak και Travelocity – πίεσαν ανεπιτυχώς τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπλοκάρουν τη συμφωνία, «υποστηρίζοντας ότι η ικανότητά μας να δείχνουμε άμεσα τις επιλογές πτήσεων θα μείωνε σταδιακά την επισκεψιμότητα στις δικές τους σελίδες και θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στο διαδίκτυο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, είναι σαφές ότι οι ισχυρισμοί περί ζημίας αποδείχθηκαν αναληθείς...Expedia, Orbitz, Priceline και Travelocity αντιπροσωπεύουν το 95% της διαδικτυακής ταξιδιωτικής αγοράς των ΗΠΑ σήμερα». Αντίστοιχη, συμπληρώνει, είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας την «επίθεση», ο Σινγκάλ αναφέρει ότι αντίστοιχοι ισχυρισμοί έχουν υπάρξει και από ανταγωνιστές σε άλλους τομείς, με αποκορύφωμα το SO που αποστέλλει η Κομισιόν στη Google.

«Ενώ η Google μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης, οι χρήστες μπορούν τώρα να βρίσκουν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – και οι ισχυρισμοί περί ζημίας για τους καταναλωτές και τους ανταγωνιστές, έχουν αποδειχθεί ότι είναι αβάσιμοι.Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ. Υπάρχουν πολλές άλλες μηχανές αναζήτησης όπως οι: Bing, Yahoo, Quora, DuckDuckGo και ένα νέο κύμα των βοηθών αναζήτησης όπως το Siri της Apple και Cortana της Microsoft. Επιπλέον, υπάρχει ένα τεράστιο εύρος εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως το Amazon, Idealo, Le Guide, Expedia και το eBay. Για παράδειγμα, οι Amazon, eBay, και η Idealo της Axel Springer είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες για αγορές στη Γερμανία. Οι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Pinterest για να βρουν προτάσεις για το που να φάνε, ποιες ταινίες να παρακολουθήσουν ή πώς να διακοσμήσουν τα σπίτια τους.Όταν πρόκειται για ειδήσεις, οι χρήστες συχνά πηγαίνουν κατευθείαν στην αγαπημένη τους ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, οι εφημερίδες Bild και η The Guardian συγκεντρώνουν μέχρι και 85% της κυκλοφορίας τους απευθείας. Λιγότερο από το 10% των επισκεπτών προέρχεται από την Google» αναφέρει ο Σινγκάλ στο blog post.

Συνεχίζοντας, ο Σινγκάλ αναφέρεται στον ανταγωνισμό στο Ίντερνετ, υποστηρίζοντας ότι οι «κατήγοροι» της Google, όπως οι Axel Springer, Expedia, TripAdvisor και Yelp ισχυρίστηκαν ότι η πρακτική της Google να συμπεριλαμβάνει και τα δικά τους προϊόντα (Flight Search, Maps, τοπικά αποτελέσματα της Google, κλπ) σε αναζήτηση έβλαψε σημαντικά τις επιχειρήσεις τους.
«Όμως η κυκλοφορία τους, τα έσοδα και τα κέρδη (καθώς και η παρουσίαση που κάνουν στους επενδυτές) λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία. Η Yelp αυτοαποκαλείται η “de facto τοπική μηχανή αναζήτησης” και έχει δει αύξηση των εσόδων της άνω του 350% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.Το TripAdvisor ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρία του διαδικτύου και σχεδόν έχει διπλασιάσει τα έσοδά της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το Expedia έχει αυξήσει τα έσοδα του περισσότερο από 67% κατά την ίδια περίοδο - και πρόσφατα είπε σε επενδυτές: “Βλέπουμε αύξηση της κυκλοφορίας που έρχεται μέσω του Google Hotel Finder. Είναι σαφές ότι παίρνει μεγαλύτερη προβολή. Και σε γενικές γραμμές ... το προϊόν συνεχίζει να βελτιώνεται. Και η Google έχει επενδύσει σε αυτό, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό ... Από την πλευρά μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δραστηριοποιoύμαστε σε οποιαδήποτε αγορά μπαίνει η Google, έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να παίρνουμε μερίδιο στις αγορές της Google", (που αποτελέι αξιοσημείωτη δήλωση δεδομένης της καταγγελίας τους).Η Axel Springer συνεχίζει να επενδύει στην αναζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής μηχανής αναζήτησης Qwant, γιατί όπως και η εταιρεία είπε σε επενδυτές, "υπάρχει μια μεγάλη καινοτομία στην αγορά της αναζήτησης"».

Όπως συμπληρώνει το στέλεχος της Google, αν κοιτάξει κανείς στις αγορές – όπου βλέπει πολλές καταγγελίες και φαίνεται να επικεντρώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κοινοποίηση Αιτιάσεων- «είναι σαφές ότι (α.) υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός (συμπεριλαμβανομένου αυτού από το Amazon και το eBay, δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αγορών στον κόσμο) και (β.) η υπηρεσία αγορών της Google δεν έχει ζημιώσει τον ανταγωνισμό».

Καταλήγοντας, ο Σινγκάλ γράφει ότι για τους άνωθεν λόγους, η εταιρεία, με κάθε σεβασμό, διαφωνεί με την απόφαση περί έκδοσης Κοινοποίησης Αιτιάσεων. «Ανυπομονούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας τις προσεχείς εβδομάδες» κλείνει το blog post.

H επερχόμενη «μάχη του Android»

Όσον αφορά στην έρευνα που ανακοινώθηκε για το Android, τη «σκυτάλη», όπως προαναφέρθηκε, πήρε ο Χιρόσι Λοκχάιμερ, τονίζοντας ότι το λειτουργικό της εταιρείας έχει συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων επιλογών και καινοτομιών στις κινητές συσκευές από ποτέ άλλοτε.

Όπως τονίζει ο Λοκχάιμερ, σήμερα ο ρυθμός καινοτομιών στα κινητά είναι άνευ προηγουμένου, με ένα οικοσύστημα εφαρμογών εξαιρετικά διευρυμένο, να προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές απ’ ό,τι ποτέ πριν. «Το Android έχει υπάρξει βασικός παράγοντας στην παρακίνηση του ανταγωνισμού, στη μείωση των τιμών και στην αύξηση των επιλογών για όλους». Το στέλεχος της Google, υπογραμμίζει ότι το Android αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς χρέωση, από τον καθένα. «Και δεν είναι μόνο οι κινητές συσκευές. Σήμερα οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν σχεδόν τα πάντα με το Android - συμπεριλαμβανομένων των tablet, ρολογιών, τηλεοράσεων, αυτοκινήτων, και άλλων. Ορισμένες συσκευές Android χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google, ενώ άλλες όχι». Παράλληλα, συμπληρώνεται ότι εφαρμογές που ανταγωνίζονται άμεσα την Google (Facebook, Amazon, Microsoft Office, Expedia) είναι εύκολα διαθέσιμες στους χρήστες του Android. «Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις εφαρμογές έρχονται προ-εγκατεστημένες σε Android συσκευές μαζί με εφαρμογές της Google» τονίζει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις συμφωνίες με τους συνεργάτες μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι εθελοντικές – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Android χωρίς την Google- αλλά παρέχουν πραγματικά οφέλη στους χρήστες του Android, στους προγραμματιστές και στο ευρύτερο οικοσύστημα.Οι συμφωνίες κατά του κατακερματισμού, για παράδειγμα, διασφαλίζουν ότι οι εφαρμογές λειτουργούν σε όλες τις διαφορετικές συσκευές Android...και οι συμφωνίες διανομής των εφαρμογών μας διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια καλή εμπειρία "εκτός ορίων", με χρήσιμες εφαρμογές πάνω ακριβώς στην αρχική οθόνη (πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να περάσουν την ημέρα χωρίς χάρτες ή e-mail;). Αυτό, βοηθά επίσης τους κατασκευαστές των Android συσκευών να ανταγωνιστούν την Apple, την Microsoft και άλλα οικοσυστήματα κινητών που έρχονται με προ-εγκατεστημένες παρόμοιες βασικές εφαρμογές. Και να θυμάστε ότι αυτές οι συμφωνίες διανομής δεν είναι αποκλειστικές, ενώ οι κατασκευαστές των Android εγκαθιστούν τις δικές τους εφαρμογές, καθώς και εφαρμογές από άλλες εταιρείες. Σε σύγκριση με την Apple –την πιο κερδοφόρα εταιρία (κινητής) τηλεφωνίας του κόσμου- υπάρχουν πολύ λιγότερες προ-εγκαταστημένες εφαρμογές της Google σε Android τηλέφωνα απ’ ότι Apple εφαρμογές σε iOS συσκευές» προσθέτει, κατονομάζοντας τη «μεγάλη αντίπαλο», Apple.

Καταλήγοντας, ο Λοκχάιμερ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του του για την επιτυχία του Android και δηλώνει πως κατανοεί ότι η επιτυχία φέρνει λεπτομερή εξέταση. Αλλά δεν είναι μόνο η Google που έχει επωφεληθεί από την επιτυχία του Android. Το μοντέλο του Android έχει επιτρέψει στους κατασκευαστές να ανταγωνίζονται πάνω στις δικές τους μοναδικές καινοτομίες. Οι προγραμματιστές μπορούν να φτάσουν τεράστια κοινά και να δημιουργήσουν ισχυρές επιχειρήσεις. Οι καταναλωτές έχουν πλέον πρωτοφανείς επιλογές σε ακόμα χαμηλότερες τιμές. Ανυπομονούμε να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των επόμενων μηνών».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
google, www.google.gr, microsoft office, huffington post, android, εταιρεία, blog, president, choice, innovation, mobile, ita, expedia, kayak, ηπα, bing, yahoo, apple, microsoft, amazon, ebay, axel, springer, facebook, twitter, pinterest, ειδήσεις, bild, guardian, tripadvisor, yelp, flight, maps, hotel, tablet, office, ios, feed, property, huffington, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.facebook.com, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, pinterest, οψεως, γερμανια, ηπα, κινητα, ρυθμος, ταινιες, χαρτες, amazon, apple, axel, bing, bild, blog, ebay, expedia, guardian, ios, maps, microsoft, office, yahoo, αγορα, αυξηση, δηλωση, δοθει, διαδικτυο, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, εφαρμογες, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, μηχανες, κυμα, μειωση, μορφη, μπορειτε, παντα, οθονη, παρουσιαση, υπογραφη, σελιδες, συζητησουμε, σπιτια, σχεδια, αγορες, mobile, kayak, choice, ενωση, hotel, huffington post, huffington, ιδιαιτερα, feed, innovation, ita, κολοσσος, microsoft office, πληροφοριες, president, property, springer, tablet, tripadvisor, θεματα, yelp
Τυχαία Θέματα