Γκειτς, Ζούκερμπεργκ, Μπέζος και άλλοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν με 1δισεκ. $ ταμείο για την καθαρή ενέργεια

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και μια ομάδα άλλων παγκόσμια γνωστών επιχειρηματιών επενδύουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια (σχεδόν 940 δις ευρώ) σε ένα ταμείο που θα προωθήσει τη τεχνολογία καθαρής ενέργειας και να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή, ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Γκέιτς εγκαινίασε το ταμείο με την ονομασία Breakthrough Energy Ventures χθες, Δευτέρα, μαζί με δισεκατομμυριούχους
επιχειρηματίες όπως τους επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του Alibaba Group Τζακ Μα, και του Amazon.com Τζεφ Μπέζος.

Στους στόχους του ταμείου συγκαταλέγονται η αύξηση της χρηματοδότησης αναπτυσσόμενης έρευνας για την ενέργεια και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκόσμια ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν στο Παρίσι, είπε σε δήλωσή της η επενδυτική ομάδα γνωστή Breakthrough Energy Coalition. Το ταμείο αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση της ομάδας, η οποία σχηματίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 για να προωθήσει την έρευνα, δημιουργία και εφαρμογή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.

"Χρειαζόμαστε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια που δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου για να τροφοδοτήσουμε το μέλλον, και για να την αποκτήσουμε χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για να επενδύσουμε σε καλές ιδέες και να τις μεταφέρουμε από το εργαστήριο στην αγορά", είπε ο Γκέιτς στο διαδικτυακό περιοδικό Quartz, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που εκδόθηκαν στο Gates Notes, το προσωπικό μπλογκ του Μπιλ Γκέιτς.

Πέρσι ο Γκέιτς βοήθησε να εγκαινιαστεί μια συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εστιάζεται στην κλιμακωτή αύξηση επενδύσεων σε νέες και πιό ριψοκίνδυνες τεχνολογίες οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια προτού μπορέσουν να εμφανιστούν στην αγορά.

Η εκλογή του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα έχει εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας. Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή απάτη που εφηύραν οι Κινέζοι, αλλά έχει επίσης δηλώσει πως διατηρεί "ανοιχτό μυαλό" για το θέμα.

"Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση καθώς εισέρχεται στην εξουσία για το πώς βλέπει την έρευνα για την ενέργεια θα είναι σημαντική. (...) Ευτυχώς, η γενική ιδέα ότι η έρευνα είναι καλή ιδέα δεν είναι κομματικό θέμα", είπε στο Quartz ο Γκέιτς.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφους χθες, ο Γκέιτς δήλωσε ότι τα μέλη της ομάδας θα συνεχίσουν να προωθούν στον Τραμπ την ιδέα ότι "ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, οι επενδύσεις (στον τομέα αυτό) έχουν νόημα".

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα