ΕΣΕΕ: Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων. Πρώτη απεργία για την κυβέρνηση από την ΟΙΥΕ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων κατά τις επερχόμενες γιορτές του Πάσχα προέβη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο
λειτουργίας των καταστημάτων.

Την Κυριακή των Βαΐων (5 Απριλίου), όπου όλα τα καταστήματα είναι εκ του νόμου ανοικτά, το ωράριο λειτουργίας είναι 11.00-18.00 για ΑθήναΘεσσαλονίκη και 11.00-16.00 για τον Πειραιά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας είναι 13.00-19.00 και το Μεγάλο Σάββατο 09.00-17.00 για την Αθήνα, 09.00-15.00 για τον Πειραιά και 10.00-16.00 για τη Θεσσαλονίκη.

«Για τις επί μέρους περιοχές, προτρέπουμε τους καταναλωτές να συμβουλευθούν τα εορταστικά ωράρια που καθορίζονται από τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 435/76, τη Μεγάλη Παρασκευή επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00.

«Εξαίρεση στο συγκεκριμένο κανόνα, και κατά τις διατάξεις του «Καλλικράτη», μπορεί να εισαχθεί μόνο με απόφαση του οικείου Δήμου, στον οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, εάν επιθυμεί διαφορετικό ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του. Η Δευτέρα του Πάσχα είναι υποχρεωτική αργία και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά».

Όσον αφορά στην υποχρέωση των εργοδοτών για την καταβολή του Δώρου Πάσχα, υπενθυμίζεται ότι είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, όπου προβλέπεται ότι:
Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, η οποία φέτος συμπίπτει με την 8 Απριλίου. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα».

Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945. Με βάση την σχετική διάταξη, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Απεργία από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Στο μεταξύ, η ΟΙΥΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο για την Κυριακή των Βαΐων, εναντίον της λειτουργίας των καταστημάτων, «στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονιακού- αντεργατικού νόμου (Ν.4177/13) των Σαμαρά- Βενιζέλου-Χατζηδάκη, στην κατάργηση του οποίου φαίνεται ότι δεν προχωρά η κυβέρνηση».

«Αντί η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, να εκπέμπει μηνύματα συνέχισης του μνημονιακού πλαισίου για τις Κυριακές, καλό θα ήταν να διασφαλίσει πρώτα απ'όλα τη δική της αξιοπιστία και να τηρήσει τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλες από την άμεση κατάργηση του Ν.4177/2013 και την επαναφορά της Κυριακής- Αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε συνάντηση της ΟΙΥΕ με τον κ. Σταθάκη συζητήθηκε το ζήτημα, με την ομοσπονδία να εμμένει στην απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τον κ. Σταθάκη να αναφέρει ότι οι δηλώσεις ή αναφορές που του αποδίδονται για το θέμα των Κυριακών και την ενδεχόμενη συνέχιση του μνημονιακού νόμου δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και να επισημαίνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η προγραμματική δέσμευση του ίδιου και της κυβέρνησης για κατάργηση του νόμου και την επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις Κυριακές, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα προχωρήσει στην επίλυση του θέματος.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη απεργία με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα