«Εργοστάσιο» παραγωγής παράνομων σφαιρών ανακάλυψε η ΕΛΑΣ στη Λάρισα

«Εργοστάσιο» παραγωγής παράνομων σφαιρών που διακινούνταν μέσω σκοπευτικών συλλόγων στη μαύρη αγορά ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. στη Λάρισα.

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 46χρονος επιχειρηματίας, άτομο υπεράνω υποψίας στην τοπική κοινωνία και αντιπρόεδρος σκοπευτικού συλλόγου, ο οποίος φέρεται να θησαύριζε πουλώντας χιλιάδες σφαίρες προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Αξιωματικός της Ασφάλειας που έχει αναλάβει τις έρευνες αναφέρει
στον «ΕΤ» ότι «το περιστατικό είναι ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης παραγωγής πυρομαχικών, που μπορεί να διοχετεύονται στο οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για τεράστιες παρτίδες, δηλαδή για ένα σούπερ μάρκετ σφαιρών, που μέσα από συγκεκριμένους κύκλους μπορεί να έφταναν ακόμα και σε χέρια ποινικών. Όταν μιλάμε για τέτοιες ποσότητες η… μπάλα χάνεται, καθώς κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν. Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση μάθαμε τον προμηθευτή».

Σε μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας που έγινε την περασμένη Τρίτη στο σπίτι του 46χρονου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, όπλα, 1672 φυσίγγια, 2.592 κάλυκες και ένα μηχάνημα παρασκευής αναγόμωσης (ξαναγεμίσματος) φυσιγγίων. Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη, ύστερα από καταγγελία που έλαβε για μαζική αναγόμωση σφαιρών από στέλεχος σκοπευτικού συλλόγου.

Η παρτίδα που βρέθηκε και κατασχέθηκε στην οικία του στη Λάρισα ήταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μόνο μία από αυτές που κάθε μήνα πουλούσε. Ο επιχειρηματίας- προμηθευτής προϊόντων σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος- πουλούσε κάθε κουτί με 50 σφαίρες έναντι 10 ευρώ. Το μεγάλο κέρδος για εκείνον ερχόταν μέσα από τις μαζικές παραγγελίες αλλά και από το γεγονός ότι έπαιρνε δωρεάν τα χρησιμοποιημένα φυσίγγια από σκοπευτικό σύλλογο της περιοχής και τα αναγόμωνε. Και αυτό παρότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι οι χρησιμοποιημένοι κάλυκες πρέπει να καταστρέφονται, ενώ η αγορά σφαιρών πρέπει να γίνεται μέσα από αυστηρές διαδικασίες υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Ο 46χρονος, ωστόσο, αγνοούσε τα παραπάνω και πουλούσε την… πραμάτεια του σε πελάτες που έβρισκε μέσω των διασυνδέσεων του με σκοπευτές, οι οποίοι κατείχαν πιστόλια 9αρια και 40αρια, που αντιστοιχούσαν στις σφαίρες που αναγόμωνε. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι το τελευταίο διάστημα ο 46χρονος μπορεί να είχε πουλήσει ακόμα και 10.000 σφαίρες. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στρέφονται στον εντοπισμό συνεργών του αλλά και στη διερεύνηση του κατά πόσο υπάρχουν και άλλα άτομα στην περιοχή που κάνουν αυτή τη δουλειά. Επισημαίνεται ότι στη Λάρισα δρουν κυκλώματα νονών της νύχτας με πλούσια δραστηριότητα, τα οποία έχουν σχέσεις με άτομα που είναι ή ήταν έγκλειστα στις φυλακές της περιοχής.

Ο 46χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Όπως διαπιστώθηκε κατείχε νόμιμα με την ιδιότητα του σκοπευτή ένα πιστόλι και δύο κυνηγετικές καραμπίνες. Κατηγορείται, ωστόσο, για την κατοχή των πυρομαχικών και εξοπλισμού αναγόμωσης που βρέθηκαν στην οικία του: 1.672 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, πολλά από τα οποία αναγομωμένα, 2.074 κάλυκες, 518 κάλυκες κυνηγετικού όπλου, 1.284 βολίδες μολύβδου διαφόρων διαμετρημάτων, 1.400 καψύλλια, 750 καψύλλια πυροβόλου όπλου, μία χειροκίνητη μηχανή αναγόμωσης φυσιγγίων, ένας χειροκίνητος μεταλλικός δοσομετρητής πυρίτιδας, δύο μικρές συσκευασίες φαρμακευτικού σκευάσματος με πυρίτιδα και 9 μεταλλικά σφαιρίδια, ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό παχύμετρο, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και δύο συσκευές τοποθέτησης καψυλλίων. Η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.
Keywords
Τυχαία Θέματα