Έρευνα υποστηρίζει ότι η IKEA δεν πλήρωσε φόρους 1 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει μία έρευνα η οποία ισχυρίζεται ότι ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea δεν πλήρωσε φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στο 2009 και το 2014.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου The Greens/European Free Alliance, υποστηρίζει ότι αποδεικνύει ότι η ΙΚΕΑ «απέφυγε να πληρώσει 1 δισ. ευρώ
σε φόρους τα τελευταία έξι χρόνια χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους».

Η Επιτροπή δήλωσε το Σάββατο ότι ότι έχει λάβει υπόψη της την αναφορά και ότι πρόκειται να εξετάσει τους ισχυρισμούς. «Θα μελετηθεί λεπτομερώς,», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής για τις οικονομικές υπηρεσίες και τα φορολογικά ζητήματα, Βανέσα Μοκ.

Σύμφωνα με την ομάδα, η εταιρεία εκμεταλλεύεται «φορολογικά παραθυράκια» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο για να αποφύγει την πληρωμή φόρων.

Από την πλευρά της η ΙΚΕΑ υπερασπίστηκε την φορολογική πολιτική της.

«Η Ikea Group είναι απόλυτα δεσμευμένη στο να διαχειρίζεται τις εργασίες της με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο και πληρώνουμε τους φόρους μας με απόλυτη συμμόρφωση στους εθνικούς και διεθνείς κανόνες και νόμους,» δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, καλεί επίσης για αυστηρότερα φορολογικά μέτρα από την Επιτροπή, τονίζοντας ότι το πρόσφατο πακέτο ενάντια στη φοροδιαφυγή δεν ήταν αρκετό.

Οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τον Guardian, έρχονται τη στιγμή που υπάρχει γενικότερη κατακραυγή ενάντια στη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρείες.

Τον τελευταίο μήνα η Google συμφώνησε να πληρώσει 130 εκατομμύρια λίρες (περίπου 172 εκατομμύρια ευρώ) σε αναδρομικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την περίοδο μετά το 2005).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα