Έρευνα: Πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε λαός την εθνική ταυτότητα- πώς ορίζεται στην Ελλάδα ο «αληθινός» Έλληνας

Εν μέσω μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από έντονη γεωπολιτική αναταραχή, μεγάλες μεταναστευτικές ροές, καθώς και άνοδο του λαϊκισμού και των εθνικιστικών τάσεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το ζήτημα του ορισμού της εθνικής ταυτότητας- ή, για την ακρίβεια, το πώς την αντιλαμβάνεται ο λαός της κάθε χώρας. Το συγκεκριμένο είναι το θέμα έρευνας του Pew Research Centre στις ΗΠΑ, η οποία αφορά σε 14 χώρες, με 14.514 ερωτηθέντες, κατά
το χρονικό διάστημα 4 Απριλίου- 29 Μαΐου 2016: Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία κρίνεται κάποιος Αμερικανός, Βρετανός, Γερμανός, Έλληνας κλπ στην κάθε χώρα. Τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στους ερωτηθέντες είχαν να κάνουν με τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, τη θρησκεία και τη χώρα γέννησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, γενικότερα δεν φαίνεται να δίνεται και πολύ μεγάλη σημασία στον τόπο γέννησης από πολλούς: Μόνο το 13% των Αυστραλών, το 21% των Καναδών, το 32% των Αμερικανών και, κατά μέσο όρο, το 33% των Ευρωπαίων θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να έχει γεννηθεί στη χώρα για να θεωρείται «αληθινός» πολίτης της. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, και η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών: Ειδικότερα, στη χώρα μας το 50% θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει γεννηθεί κάποιος στην Ελλάδα για να είναι/ θεωρείται Έλληνας. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά στην Ουγγαρία (52%) και στην Ιαπωνία (50%).

Όσον αφορά στη γλώσσα, θεωρείται επίσης εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο για να θεωρείται κάποιος Έλληνας, με 76%. Για την ακρίβεια, φαίνεται μάλλον το κυρίαρχο κριτήριο στην έρευνα, σε όλες τις χώρες. Ενδεικτικά, τα ποσοστά για τις χώρες τις οποίες αφορά η έρευνα έχουν ως εξής: Ολλανδία 84%, Ουγγαρία 81%, Μ. Βρετανία 81%, Γερμανία 79%, Γαλλία 77%, Ελλάδα 76%, Ιαπωνία 70%, ΗΠΑ 70%, Αυστραλία 69%, Πολωνία 67%, Σουηδία 66%, Ισπανία 62%, Καναδάς 59%, Ιταλία 59%.

Περνώντας στο πόσο σημαντικά θεωρούνται τα ήθη και έθιμα για να θεωρηθεί πως κάποιος έχει στα αλήθεια την εθνική ταυτότητα της χώρας, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Ουγγαρία (68%) και η χώρα μας (66%)- χώρες οι οποίες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία, η οποία έχει αποτελέσει προορισμό μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων (το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29%). Ακολουθεί το σχετικό γράφημα.

Περνώντας στο κριτήριο της πίστης, γενικότερα, στις 13 χώρες που μελετήθηκαν, ο μέσος όρος ήταν 15% για αυτούς που απάντησαν πως το θρήσκευμα είναι σημαντικό για την εθνική ταυτότητα. Ωστόσο, η χώρα μας εδώ αποτελεί μεγάλη εξαίρεση, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με 54%. Ακολουθούν η Πολωνία (34%), οι ΗΠΑ (32%), η Ιταλία (30%), η Ουγγαρία (29%), η Μ. Βρετανία (18%), ο Καναδάς (15%), η Αυστραλία (13%), η Γερμανία (11%), η Γαλλία (10%), η Ισπανία (9%), η Ολλανδία (8%) και η Σουηδία με μόλις 7% (στην Ιαπωνία δεν ετέθη το ερώτημα).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα