Έρευνα: Ποια είναι η πιο...τεμπέλικη χώρα στον κόσμο (από άποψης σωματικής δραστηριότητας)

Επιστήμονες στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν δεδομένα από όλο τον κόσμο, που συλλέχθηκαν μέσω smartphones, για να διαπιστώσουν πόσο σωματικά δραστήριοι είναι οι άνθρωποι της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στο πλαίσιο της δουλειάς των ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναλύθηκαν δεδομένα που αντιστοιχούσαν σε 68 εκατoμμύρια ημέρες- και το τελικό συμπέρασμα ήταν πως ο μέσος όρος βημάτων ημερησίως ήταν 4.961.
Στην κορυφή βρέθηκε το Χονγκ Κονγκ, με 6.880 βήματα ημερησίως, ενώ η Ινδονησία ήταν στην τελευταία θέση, με μόλις 3.513. την ημέρα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 4.500 και τα 5.000.

Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα τα οποία καταγράφουν βήματα, και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα από 717.000 άτομα από 111 χώρες, που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή παρακολούθησης σωματικής δραστηριότητας Argus.

Ο Σκοτ Ντελπ, καθηγητής βιο-μηχανολογίας και ένας εκ των ερευνητών, είπε πως η μελέτη είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη πάνω στη ανθρώπινη κίνηση.

Η ανάλυση υπέδειξε ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της «ανισότητας δραστηριότητας», του χάσματος φύλου- δραστηριότητας και των επιπέδων παχυσαρκίας.

«Για παράδειγμα, η Σουηδία είχε ένα από τα μικρότερα χάσματα μεταξύ αυτών που είναι “πλούσιοι” από άποψης φυσικής δραστηριότητας και αυτών που είναι “φτωχοί”» είπε ο Τιμ Άλτχοφ, υποψήφιος διδάκτορας επιστήμης υπολογιστών και πρώτος συντάκτης του συγκεκριμένου paper, που δημοσιεύτηκε στο Nature. «Επίσης είχε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες παχυσαρκίας».

Ακόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως πίσω από την ανισότητα όσον αφορά στη δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό βρίσκονταν οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε χώρες όπως η Ιαπωνία- με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας και ανισότητας- οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν επίσης παρόμοια επίπεδα άσκησης. Αλλά σε χώρες με υψηλή ανισότητα, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι οι γυναίκες που ασκούνται λιγότερο.
Keywords
Τυχαία Θέματα