Έρευνα: Αυτοί που βρίζουν πολύ είναι πιο ειλικρινείς (ή τουλάχιστον, έτσι φαίνονται)

Κατά κανόνα το να βρίζει κάποιος αντιμετωπίζεται (προφανώς) ως ένδειξη θυμού και αγένειας- ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει θετική διάσταση (πέρα από το γέλιο που μπορεί να προκαλούν συχνά κάποιοι ιδιαίτερα ευρηματικοί χαρακτηρισμοί, ή απλά την...αποφόρτιση).

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ
και το Χονγκ Κονγκ, διαπιστώνεται ότι αυτοί που βρίζουν είναι λιγότερο πιθανό να συνδεθούν/ συσχετιστούν με ψέματα, παραπλάνηση ή υποκρισία.

Τόσο η υποκρισία όσο και οι ύβρεις αντιμετωπίζονται (τουλάχιστον, «επισήμως», γιατί στην πράξη...) αρνητικά από την κοινωνία, καθώς συχνά θεωρούνται ενδείξεις χαμηλότερου ηθικού επιπέδου. Από την άλλη όμως, συχνά η μεγάλη χρήση ύβρεων αποκτά θετική διάσταση, καθώς συσχετίζεται με την ειλικρίνεια, και ουκ ολίγες φορές- όπως γνωρίζουμε όλοι- «κακές λέξεις» χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν «αφιλτράριστα» συναισθήματα και ειλικρινείς απόψεις. Οι ερευνητές επικαλούνται το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε βρισιές σε κάποιες ομιλίες του κατά την προεκλογική περίοδο, και για αυτό αρκετοί τον θεώρησαν πιο «αυθεντικό»/ «ειλικρινή» από τους αντιπάλους του.

Ο Dr. Ντέιβιντ Στίλγουελ, λέκτορας (Big Data Analytics) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, και ένας από τους συντελεστές της έρευνας, αναφέρει πως «η σχέση μεταξύ του να βρίζει κανείς και της ειλικρίνειας είναι περίπλοκη. Η χρήση ύβρεων είναι συχνά ανάρμοστη, αλλά μπορεί να είναι είναι ένδειξη πως κάποιος σας δίνει την πραγματική του άποψη. Όπως δεν φιλτράρουν τη γλώσσα τους για να είναι πιο αρεστή, επίσης δεν φιλτράρουν τις απόψεις τους».

Σκοπός της ομάδας των ερευνητών ήταν η αξιολόγηση των απόψεων των ανθρώπων για τη χρήση ύβρεων σε μια σειρά ερωτηματολογίων που περιελάμβαναν αλληλεπιδράσεις με χρήστες των social media. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο, ζητήθηκε από 276 συμμετέχοντες να καταγράψουν τις πιο κοινές και προτιμητέες τους βρισιές. Επίσης τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τους λόγους τους για τη χρήση αυτών των λέξεων και στη συνέχεια συμμετείχαν σε ένα τεστ ψεύδους για να διαπιστωθεί εάν έλεγαν αλήθεια ή απλά απαντούσαν με τρόπο που θεωρούσαν πως ήταν κοινωνικά αποδεκτός. Αυτοί που κατέγραψαν περισσότερες λέξεις- βρισιές ήταν λιγότερο πιθανό να ψεύδονται.

Μία δεύτερη έρευνα περιελάμβανε συλλογή δεδομένων από 75.000 χρήστες του Facebook για να μετρηθεί η χρήση βρισιών στις online κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους. Η έρευνα διαπίστωσε πως αυτοί που έβριζαν πολύ ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μοτίβα λόγου που, όπως είχε φανεί σε προηγούμενες έρευνες, σχετίζονταν με την ειλικρίνεια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα