Επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που υποστηρίζουν εναλλακτική θεωρία για την εμφάνιση της ζωής

Μία νέα μελέτη από επιστήμονες του The Scripps Research Institute (TSRI) φέρνει αλλαγές σε μια δημοφιλή θεωρία σχετικά με το πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Phys.org, η μελέτη αυτή ασχολείται με την υπόθεση περί «κόσμου του RNA», μία θεωρία σχετικά με το πώς τα μόρια RNA εξελίχθηκαν για τη δημιουργία πρωτεϊνών και DNA.
Αντ'αυτού, η νέα έρευνα υποδεικνύει έναν κόσμο όπου το RNA και το DNA αναπτύχθηκαν παράλληλα.

«Ακόμα και αν πιστεύεις σε έναν κόσμο με RNA μόνο, πρέπει να πιστέψεις ότι κάτι συνυπήρξε με το RNA και βοήθησε να προχωρήσει» λέει ο Ραμαναραγιανάν Κρισναμούρθι, επίκουρος καθηγητής χημείας στο TSRI και επικεφαλής των συντελεστών της νέας μελέτης. «Γιατί να μην φανταστούμε εξέλιξη του RNA και του DNA μαζί αντί να προσπαθούμε να μετατρέψουμε το RNA σε DNA μέσω κάποιας φανταστικής χημείας σε πρεβιοτικό επίπεδο;».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Angewandte Chemie. Όπως σημειώνει το Phys.org, επιστήμονες μελετούν την υπόθεση του «κόσμου του RNA» για πάνω από 30 χρόνια. Η ιδέα είναι πως μια σειρά χημικών αντιδράσεων οδήγησε στον σχηματισμό αυτοαναπαραγόμενων μορίων RNA. Το RNA στη συνέχεια εξελίχθηκε για τη δημιουργία πρωτεϊνών και ενζύμων που ήταν παρέπεμπαν σε πρώιμες εκδόσεις των σημερινών συστατικών της ζωής. Κάποια στιγμή, τα ένζυμα αυτά βοήθησαν το RNA να παράξει DNA, που με τη σειρά του οδήγησε σε σύνθετους οργανισμούς.

Εκ πρώτης όψεως, τα μόρια RNA και DNA είναι παρόμοια, με το DNA να σχηματίζει δομές τύπου σκάλας, και το RNA να σχηματίζει μόνο μία πλευρά σκάλας. Αν η θεωρία περί «κόσμου του RNA» στέκει, κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι θα είχαν υπάρξει πολλές περιπτώσεις όπου υπήρξε μείξη, παράγοντας ετερογενή/ υβριδικά «νήματα». Εάν ήταν σταθερά, αυτές οι «χίμαιρες» θα αποτελούσαν μεταβατικό βήμα προς την κατεύθυνση του DNA. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει σημαντική απώλεια σταθερότητας όταν το DNA και το RNA μοιράζονται την ίδια «ραχοκοκαλιά». Οι χίμαιρες αυτές δεν παραμένουν το ίδιο σταθερές με νήματα καθαρού RNA ή DNA, με αποτέλεσμα προβλήματα όσον αφορά στη διατήρηση γενετικών πληροφοριών και αναπαραγωγής.

Ως εκ τούτου, οι χίμαιρες στον «κόσμο RNA» πιθανότατα θα εξαλείφθηκαν, χάριν πιο σταθερών μορίων RNA. Αυτό συνάδει με αυτά που παρατηρούνται σήμερα στα κύτταρα: Η εξέλιξη έχει οδηγήσει σε ένα σύστημα το οποίο ευνοεί περισσότερο πιο σταθερά και ομοιογενή μόρια. Η συνειδητοποίηση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες σε μια νέα εναλλακτική θεωρία: Την ταυτόχρονη και παράλληλη εξέλιξη RNA και DNA.

Ο Κρισναμούρθι πρόσθεσε πως οι επιστήμονες ποτέ δεν θα μπορούν να ξέρουν με ακρίβεια πώς δημιουργήθηκε η ζωή (εκτός και αν εφευρεθεί η χρονομηχανή). Ωστόσο, εξετάζοντας τις συνθήκες των πρώτων σταδίων της εξέλιξης, μπορούν να προκύψουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές της βιολογίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα