Επεισόδια στο κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στη Νήσο των Χριστουγέννων μετά τον θάνατο πρόσφυγα

Βίαιες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στο κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στη Νήσο των Χριστουγέννων την Δευτέρα, μετά τον θάνατο ενός άνδρα που προσπάθησε να αποδράσει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, δημιουργήθηκε ένταση στο κέντρο κράτησης, με τις αρχές να προσπαθούν να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες. Όπως αποκάλυψαν υποστηρικτές των προσφύγων, ένας Κούρδος άνδρας από το Ιράν ονόματι Fazel Chegeni, ο οποίος είχε αποδράσει από το κέντρο το Σάββατο, βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε βραχώδη περιοχή των Νήσων των Χριστουγέννων.

Στο
σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη νήσος βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και ανήκει κατά το ήμισυ στην Αυστραλία. Από το 2011 φιλοξενεί κέντρο κράτησης των μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να φτάσουν στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον Ian Rintoul από την ΜΚΟ για τους πρόσφυγες «Refugee Action Coalition», ο κ. Chegeni είχε γίνει δεκτός ως πρόσφυγας πριν από δύο χρόνια, όμως κατηγορήθηκε για επίθεση μετά από μια συμπλοκή με άλλους μετανάστες του κέντρου.

Τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης ξεκίνησαν όταν μια μικρή ομάδα Ιρανών ξεκίνησε ειρηνική διαμαρτυρία για τον θάνατο του άνδρα. Στην συνέχεια, άλλοι κρατούμενοι ξεκίνησαν να βάζουν φωτιές σε διάφορα σημεία του κτιριακού συγκροτήματος, προκαλώντας πανικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία πενταετία η Αυστραλία έχει λάβει οξεία κριτική για την μεταχείριση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην χώρα μέσω θαλάσσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα