Επάγγελμα: Κυνηγός βρικολάκων. Αυτοί είναι οι κορυφαίοι βαμπιροφόνοι

Η φιγούρα του βρικόλακα ήταν παραδοσιακά ένας από τους πιο βασικούς πρωταγωνιστές της λογοτεχνίας/ κινηματογράφου/ τηλεόρασης/ gaming τρόμου, χάρη στην υπεράνθρωπη δύναμη και τη σκοτεινή γοητεία. Ωστόσο, στα πάντα υπάρχει ένα αντίβαρο, και σχεδόν σε κάθε ιστορία με βαμπίρ υπάρχουν και οι κυνηγοί τους: είτε εξειδικευμένοι φονιάδες βρικολάκων, είτε γενικότερα κυνηγοί του σκότους, καλοί, κακοί, ή «γκρίζοι», είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να στείλουν τους νεκροζώντανους από εκεί που ήρθαν.

Οι αδελφοί Gecko του «From Dusk Till
Dawn» - που προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 00.00 στο OTE Cinema 1HD- εντάσσονται σίγουρα σε αυτήν την κατηγορία. Αντικειμενικά μιλώντας, είτε στη σειρά, είτε στην πρώτη ταινία (που ενσαρκώθηκαν από έναν σχετικά άγνωστο τότε Τζορτζ Κλούνεϊ και έναν Κουέντιν Ταραντίνο πιο ψυχοπαθή από ποτέ) είναι ρεμάλια του χείριστου είδους. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι είναι καλοί σε κάτι.

Φυσικά, από τη λίστα δεν μπορεί να λείπει ο παλιός: Ο καθηγητής Βαν Χέλσινγκ είναι η πλέον χαρακτηριστική και «σεβάσμια» φιγούρα κυνηγού βρικολάκων, ο αρχιεχθρός του Δράκουλα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ. Κατά καιρούς τον έχουν ενσαρκώσει πολλοί, ωστόσο δεσπόζει ο Άντονι Χόπκινς, στη διάσημη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νεότερα χρόνια τον έχει παίξει και ο Χιου Τζάκμαν, σε μια πιο action εκδοχή, η οποία δεν απέσπασε και πολύ καλές κριτικές. Κακώς, κατά την άποψη του γράφοντος, καθώς δεν γίνεται να πει κανείς κακή κουβέντα για μια ταινία όπου την έτερη συνάδελφο/ κυνηγό βαμπίρ παίζει η Κέιτ Μπέκινσεϊλ (η οποία μερικά χρόνια μετά βέβαια, έπαιξε την Σελίν του Underworld, συνεχίζοντας να επιδίδεται στο άθλημα).

Blade. Ο «Ημεροβάτης» ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους ήρωες των κόμικ και ενσαρκώθηκε από τον Γουέσλι Σνάιπς στη γνωστή σειρά ταινιών. Πιο φιγουρατζής από ποτέ, ο Σνάιπς, ενσαρκώνοντας τον υβριδικό (μισός άνθρωπος- μισός βαμπίρ) κυνηγό, μοιράζει πόνο καθ'όλη τη διάρκεια των ταινιών, δείχνοντας μάλιστα να το απολαμβάνει ιδιαιτέρως. Η σκηνή-άνοιγμα της πρώτης ταινίας, όπου διακόπτει ένα οργιαστικό πάρτι αίματος σε κλαμπ βρικολάκων και κάνει φέτες τους θαμώνες με συνοπτικές διαδικασίες είναι θρυλική. Τον ήρωα έπαιξε και ο Sticky Fingaz σε μια σύντομη τηλεοπτική σειρά, η οποία ήταν ανέλπιστα καλή, παρά τις προσδοκίες, αλλά δυστυχώς διήρκεσε μόλις μια σεζόν.

Buffy. Η «Μπάφι η βαμπιροφόνισσα» άρχισε με την Κρίστι Σουάνσον, αλλά αυτή που την έκανε...την Buffy που ξέρουμε ήταν η Σάρα Μισέλ Γκέλαρ. Γεννημένη «Slayer»!

Alucard. Οι φίλοι των anime τον γνωρίζουν σίγουρα. Ο πρωταγωνιστής του «Hellsing» είναι ο ίδιος βρικόλακας (βασικά, ήταν ο ίδιος ο Δράκουλας) ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να εξοντώνει τους...ομοειδείς του όπου τους βρει.

Αβραάμ Λίνκολν. Ένα από τα πιο «ό,τι να'ναι» έργα δράσης/ τρόμου των τελευταίων ετών, με τον ιστορικό πρόεδρο των ΗΠΑ να αναλαμβάνει ρόλο Βαν Χέλσινγκ. Έγινε και ταινία.

Η φατριά Belmont. Οι περισσότεροι φίλοι των βιντεοπαιχνιδιών – ειδικά οι παλαιότεροι – γνωρίζουν τη θρυλική σειρά των Castlevania. Το σόι των Belmont έχει έναν ιερό σκοπό, αιώνες τώρα: την εξόντωση βρικολάκων.

Ανίτα Μπλέικ. Οι φίλοι της λογοτεχνίας φαντασίας/ τρόμου θα γνωρίζουν σίγουρα την μικρόσωμη πρωταγωνίστρια της σειράς βιβλίων της Λόρελ Χάμιλτον. Η ίδια την δημιούργησε επειδή διαπίστωσε άδικη αντιμετώπιση των γυναικών – ηρώων στη συγκεκριμένη κατηγορία.




Τζακ Κρόου. Ο χαρακτήρας του Τζέιμς Γουντς είναι ο πρωταγωνιστής του «Vampires» του Τζον Κάρπεντερ. Επαγγελματίας κυνηγός, ζει από αυτό, οπότε το έχει ανάγει σε...επιστήμη. Κατά τα άλλα, είναι απόβρασμα.

Αδελφοί Ουίντσεστερ. Οι ήρωες του τηλεοπτικού «Supernatural» πρωταγωνιστούν σε μια από τις μακροβιότερες σειρές των τελευταίων ετών, καθώς είναι στο...άθλημα από το 2005 μέχρι σήμερα. Τα έχουν βάλει με κάθε σκοτεινό πλάσμα που έχει γεννήσει η ανθρώπινη φαντασία, και προφανώς μεταξύ τους συγκαταλέγονται και τα βαμπίρ- για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ότι το θρυλικό Colt του Σάμιουελ Κολτ μπορεί να σκοτώσει τα πάντα.

Raziel. Οι παλαιότεροι gamers θα θυμούνται ίσως τα Legacy of Kain- μια σειρά action-adventure παιχνιδιών που είχε ίσως ένα από τα κορυφαία σενάρια που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο gaming. Οι δύο πρωταγωνιστές, Kain (το βαμπίρ) και Raziel (ο κυνηγός) είναι ίσως το πιο επιβλητικό δίδυμο αντιηρώων που έχει εμφανιστεί στον χώρο. Η ιστορία του Raziel, που ξεκίνησε ως ιερέας Sarafan (τάγμα κυνηγών βρικολάκων) για να γίνει βαμπίρ και μετά ένα νεκροζώντανο σκοτεινό πλάσμα, σε συνδυασμό με το πολύπλοκο «παιχνίδι» του Kain με τον χρόνο και τις αρχαίες θεότητες του κόσμου του Nosgoth αποτελεί αριστούργημα αντάξιο βιβλίων.

Χάρι Κίο. Η λογοτεχνία τρόμου διαθέτει ελάχιστα έργα αντάξια της μοναδικής σειράς του «Νεκροσκόπου» του Μπράιαν Λάμλεϊ, ο οποίος «ζωγραφίζει» μπλέκοντας μεταφυσικό, επιστημονική φαντασία, ταξίδια στο χωροχρονικό συνεχές, κατασκοπεία του Ψυχρού Πολέμου και άλλα πολλά σε ένα απίστευτο σύνολο.

Έιμπραχαμ Σετρακιάν. Ένας από τους πρωταγωνιστές του «The Strain» και ίσως η κορυφαία φυσιογνωμία της σειράς. Το άσβεστο μίσος του για τα πλάσματα του σκότους τον κρατά ζωντανό και μάχιμο στην ηλικία των 90 ετών, έχοντας επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα. Η πολεμική κραυγή του, «sabia mea fredoneaza de argint» (το σπαθί μου τραγουδάει ασήμι) είναι τουλάχιστον επική.

Geralt of Rivia. O κόσμος του Witcher ξεκίνησε από βιβλία και έγινε γνωστός σε όλους τους gamers χάρη στα αριστουργηματικά RPG's, το τρίτο εκ των οποίων αναμένεται λίαν συντόμως. Ο μεταλλαγμένος κυνηγός τεράτων με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις είναι μια τεράστια μορφή, ο ορισμός του «badass»- και όπως είναι φυσικό, έχει έρθει αντιμέτωπος και με βρικόλακες- για κακή τους τύχη, προφανώς. Βοηθάει και το ότι έχει ανοσία στο δάγκωμά τους βεβαίως.

Σόλομον Κέιν. Είναι ένας από τους παλαιότερους ήρωες του Ρόμπερτ Χάουαρντ, δημιουργού του Κόναν του Βάρβαρου. Ο πουριτανός ξιφομάχος με την καρδιά από πέτρα και το παγωμένο νερό στις φλέβες έχει ως μεγαλύτερη δύναμή του το άσβεστο μίσος απέναντι σε οποιοδήποτε πλάσμα του σκότους, μεταξύ των οποίων προφανώς και τα βαμπίρ. Πέρα από τα διηγήματα και τα κόμικ,έγινε και ταινία, με τον Τζέιμς Πιούρφοϊ στον ρόλο.

Hellboy. Από τα θρυλικότερα κόμικ που έχουν υπάρξει ποτέ, με τον γνωστό αντιήρωα – δαίμονα που ενσάρκωσε ο Ρον Πέρλμαν στο σινεμά. Αν και στις ταινίες δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με βαμπίρ, δεν ισχύει το ίδιο για τα κόμικ και τις animated σειρές, όπου έχει κατά καιρούς σπάσει στο ξύλο τα «ξαδέλφια» του Κόμη Δράκουλα.

Χάρι Ντρέσντεν. Ο ιδιωτικός μάγος (κατά το ιδιωτικός ντετέκτιβ) πρωταγωνιστής της σειράς βιβλίων των Dresden Files (Jim Butcher), ο οποίος ενσαρκώθηκε από τον Πολ Μπλάκθορν σε μια έξοχη σειρά, η οποία ματαιώθηκε για ακατανόητους λόγους, έχει έρθει αντιμέτωπος ΚΑΙ με βαμπίρ. Μαντέψτε ποιος νίκησε.

Νέβιλ. Το βιβλίο, «I Am Legend» του Ρίτσαρντ Μάθεσον είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της λογοτεχνίας τρόμου που έχουν γραφτεί ποτέ, καθώς πρωταγωνιστής είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τελευταίος άνθρωπος. Μεταφέρθηκε δύο φορές στο σινεμά, με τον Τσάρλτον Ίστον (The Omega Man) και τον Γουΐλ Σμιθ (I Am Legend) στον ρόλο. Το βράδυ κλειδαμπαρώνεται και περιμένει την αυγή. Την ημέρα, τους κυνηγάει.

Κόνσταντιν. Άρχισε από κόμικ, έγινε ταινία με τον Κιάνου Ριβς και πρόσφατα σειρά. Τα έχει βάλει με ό,τι υπερφυσικό πλάσμα χωράει ο νους. Τα βαμπίρ δεν εξαιρούνται.

Μαγκίρε και Λίσιλ. Η σειρά βιβλίων «The Noble Dead» των Barb και J.C Hendee έχει περιγραφεί ως «αυτό που συμβαίνει όταν ο Άρχοντας των Δαχτυλιδικών συναντάει την Buffy». Η Μαγκίρε και ο elf συνεργάτης της ξεκίνησαν ως απατεώνες κυνηγοί βρικολάκων για να διαπιστώσουν στη συνέχεια όχι μόνο ότι απλά οι βρικόλακες...υπάρχουν, αλλά και ότι η Μαγκίρε είναι dhampir, δηλαδή γεννημένη φονιάς βρικολάκων (φανταστείτε κάτι ανάμεσα στον Blade και την Buffy στον κόσμο του Lord of the Rings. Εν ολίγοις, ποίηση!)

Ιησούς Χριστός! Ναι, ο γνωστός, από τη Ναζαρέτ. Είναι ο πρωταγωνιστής της τεράστιας «καλτιάς» ονόματι «Jesus Christ Vampire Hunter». Οι βρικόλακες έχουν εξαπλωθεί και τυραννάνε τους πιστούς. Ένας εξ αυτών προσεύχεται στον Ιησού, ο οποίος αποφασίζει ότι αυτή η κατάσταση χρήζει άμεσης και προσωπικής αντιμετώπισης. Οπότε κατεβαίνει στη Γη, κουρεύεται και σαπίζει τους βρικόλακες στο Κουνγκ Φου. Έπος.

Η σειρά From Dusk till Dawn κάθε Παρασκευή στις 00.00 αποκλειστικά στο ΟΤΕ Cinema 1HD.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
κυνηγός, κυνηγός, lord of the rings, jesus christ, huffington post, till, dawn, ote, cinema, βαν, νεότερα, underworld, blade, sticky, anime, ηπα, vampires, supernatural, witcher, legend, omega, νους, noble, jesus, vampire, hunter, φου, οτε, feed, property, huffington, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, Μπράμ Στόκερ, αυγη, ηπα, ξυλο, σινεμα, ταινιες, τυχη, υβριδικο, cinema, omega, ote, αξιζει, ανθρωπος, απιστευτο, απλα, βαμπιρ, βιβλιο, βραδυ, γινει, γινεται, γοητεια, δυναμη, δυστυχως, διηγηματα, διδυμο, εγινε, υπαρχει, εργα, ετων, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηρωες, ισχυει, ιησου, ιστορικο, κειτ, λειπει, λογοτεχνια, μισος, μορφη, μυθιστορημα, ναζαρετ, νερο, νεότερα, παντα, πετρα, πρωταγωνιστες, ρολο, σεζον, σειρες, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σοι, ταξιδια, φαντασια, φυσικο, φου, χοπκινς, αγνωστο, αιωνες, anime, βαν, blade, dawn, adventure, φιλοι, huffington post, huffington, ιδιαιτερα, feed, καρδια, lord of the rings, noble, νους, property, σκηνη, sticky, till, underworld, vampire, βεβαιως, witcher, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα