Εννιά συμβουλές για τον (πολύ) νέο δικηγόρο



1. Μην κάνεις έναρξη αμέσως

Έχω δει άτομα να κάνουν έναρξη Νοέμβρη. Νοέμβρη φίλε. Τώρα ή τα dollars έρεαν άφθονα και δεν μπορούσαν να κρατηθούν άλλον ένα μήνα, ή είχαν ψηθεί τόσο πολύ με τη δικηγορία (#not). Μόνο εδώ έχουμε άπειρα άρθρα για το πόσο σκατά (ουάου η 45η λέξη του άρθρου ήταν σκατά. Δεν το περίμενα τόσο γρήγορα. Για να σπάσει ο πάγος-> Σκατά. Σκατά. Σκατά. Σκατά. Σκατά. Σκαταααααα.) η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών είναι. Και από διαφορετικές περιόδους. Και μόνο χειροτερεύει. Πάτα εδώ ή εδώ ή εδώ και δες. Μπορεί τα νούμερα να μην είναι πια 100% ακριβή, καθώς
κυριολεκτικά αλλάζουν (χειροτερεύουν) ανά τρίμηνο αλλά περίμενε κάτι αντίστοιχο.

2. Αν έχεις 2-3 φίλους που μπορείτε να μοιραστείτε το νοίκι, φύγε

Άντε ζήσε μόνος σου, βάρος της κοινωνίας. Sex and the City δεν ήθελες;;;;Ή Entourage. Τέσπα, από εκεί ξεκίνησαν και αυτοί. Δεν έχεις ιδέα από πραγματική ζωή, αλλά κάντο. Bang your head against the wall.

Αυτό.

via GIPHY



3. Δεν είναι πρόβλημα να μένεις με τους γονείς σου

Πριν με γιαουρτώσετε δεν το εννοώ με την έννοια που θα το έλεγα στην εποχή του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ (καλά περάσαν οι άτιμοι) δηλαδή να είσαι ρέμπελος. Καταρχήν δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζεις. Οι γονείς είναι μια αστείρευτη πηγή εμπειριών από τη ζωή. Βέβαια θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαν να θυμηθούν παραπάνω από 5-10 ιστορίες τις οποίες επαναλαμβάνουν συνέχεια, και κάποιες φορές υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν σας έχει τύχει; Το Πάσχα προσωπικά ακούω μια ιστορία από όταν οι γονείς ήταν Βουλγαρία και περιέγραφαν πως τους ζητούσαν όλοι, καθότι ήταν τουρίστες, να μπουν στα μαγαζιά με καλλυντικά και να τους αγοράσουν γιατί απαγορεύονταν για τους Βούλγαρους υπηκόους η αγορά τέτοιων προϊόντων. Anyway, I digress.

Κατά δεύτερον, κοίτααααααα ξέρω ότι είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου, αλλά μάλλον θα είσαι με μισθό, ή τόσο στην αρχή της σταδιοδρομίας σου που τα κέρδη σου είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση υποθέτω ότι δεν είσαι στο 1% της οικονομικής ελιτ. Και έχουμε κρίση. Μπορείς να νοικιάσεις; Μπορεί. Μπορείς να πληρώσεις το ρεύμα; Ίσως; Μπορείς να φας; Θα κλείνω στο όχι (ναι Εύη με -ει-, where is your god now ?). Εάν με κάποιο τρόπο δεν έχεις εξασφαλισμένο το νοίκι/φαγητό/κτλ είναι απόλυτα λογικό να μένεις με τους γονείς σου. Προσπάθησε να μείνεις όσο ανεξάρτητος γίνεται. Μπορείς να πληρώνεις καμιά φορά τα τέλη κυκλοφορίας και να σιδερώνεις τα πουκάμισα σου.

via GIPHY


Εντάξει είναι απείρως πιο δύσκολο να φέρεις γκομενάκι σπίτι.... αλλά έλα τώρα... when was the last time?

4. Μπες στην ομάδα του Συλλόγου σου

Μην είσαι χοντρός σαν και εμένα. Κάνε socialize με τους συναδέλφους, ειδικά της ηλικίας σου. Πέρα από το ότι έχετε κοινά ακούσματα και ίσως μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα, θα έχεις την ευκαιρία να ρωτάς και να συζητάς τα προβλήματα της εργασίας.

5. Διάβασε

Αν και είναι μια γενικότερη συμβουλή στη ζωή ενός δικηγόρου, καλό είναι να ξεκινήσεις από νωρίς. Θυμάσαι όταν διάβαζες ιστορία; Τώρα την θυμάσαι ; Ε, έτσι θα είναι και το αστικό, το εμπορικό και το ποινικό σε 5 χρόνια από τώρα αν δεν τους ρίχνεις μια ματιά που και που. Θα μου πεις «Καλά ρε μπάρμπα, δηλαδή εσύ πιάνεις και διαβάζεις έτσι στο άσχετο;». Θα σου πω όχι και εγώ, όταν είσαι δικηγόρος ποτέ δεν μπαίνεις σε βάθος από άποψη διαβάσματος, με την έννοια ότι διαβάζεις πάντα την μια και μοναδική παράγραφο που αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία αγόρασες το βιβλίο των 120 ευρώ. Μπορείς να μπαίνεις σε δικηγορικά site, ( *wink *wink), εξερευνώντας σχετικά θέματα, ή να πάρεις συνδρομή σε νομικό περιοδικό ( πχ Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου). Τι; Δεν έχεις λεφτά; Μαζεύεστε τέσσερα άτομα, δεν παίρνετε 5 φορές πίτσα φέτος και πάρτε μια συνδρομή σε αστικό περιοδικό και μια σε ποινικό. Γενικά τα λεφτά είναι πρόβλημα. Βλ. υπο 8.

6. Μη σηκώνεις αποκρύψεις

Τίποτα καλό δεν θα βγει ποτέ από αυτό. Ή οι φίλοι σου κάνουν πλάκα, ή είναι ένας τρελός πελάτης.

via GIPHY



Μπορείς να το σηκώνεις πάντα έτσι.

7. Θυμήσου ότι είσαι νέος/α

Μπορεί τα φοιτητικά χρόνια να έχουν περάσει, και... το βλέπεις και από το site αυτό... όσο προχωράμε , όλο και περισσότερο... έχεις ακόμα, όλο τον κόσμο στα πόδια σου...

via GIPHY



Όχι όχι, εντάξει καλά είμαι.

Ok, wait.

via GIPHY



Οκ, οκ απλά έπρεπε να το βγάλω από το σύστημα μου, τώρα μπορώ να συνεχίσω.

Anyway, είσαι νέος/νέα ακόμα, υπάρχουν περιθώρια για μεταπτυχιακό/διδακτορικό/αλλαγή επαγγέλματος. Γενικά έχεις μια φούρια να τα κάνεις όλα για τα έχεις έτοιμα νωρίς, και ειδικά πριν βγεις από το πανεπιστήμιο θες να τα ξεκινήσεις όλα παράλληλα και τελικά δεν κάνεις τίποτα; Ακόμα και για αλλαγή επαγγέλματος έχεις πολύ χρόνο. Μην αγχώνεσαι εάν νομίζεις ότι θα μείνεις για πάντα δικηγόρος/δικηγορέσσα (αυτό δεν είναι;), όλοι από το δικηγοριλίκι ξεκίνησαν, κανείς δεν έγινε στέλεχος εταιρίας, άνοιξε την δική του επιχείρηση ή ξεκίνησε να κάνει ακαδημαϊκά συνέδρια. Οκ, εκτός εάν είσαι ο γιος των top 5 εφοπλιστών, που δεν θα έχεις πρόβλημα ποτέ για τίποτα στη ζωή σου, και θα κάνεις μεταπτυχιακά παντού, θα γυρίζεις το κόσμο και θα σε περιμένει έτοιμη καλοπληρωμένη δουλειά χωρίς να κάνεις τίποτα (Ναι Γιάννη εσένα κοιτάω!!!). Μπορείς να αλλάξεις πεδίο άνετα μέχρι τα 28-30, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις στη συνέχεια.

8. Τα χρήματα είναι πρόβλημα

Πάντα θα είναι. Ωστόσο και πάντα κάτι μπορεί να γίνει ώστε να πας εκείνο το ταξιδάκι που ήθελες πάντα στο Μπάνσκο. Κάντο τώρα, μετά θα είσαι πολύ απασχολημένος, θα είσαι kick-ass νομικός που θα μετανιώνεις ό,τι δεν έκανες πριν.

9. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά

Σαν ελεύθερος επαγγελματίας οποιαδήποτε πράξη και εάν κάνεις επιδεικνύεις, εκθέτεις και δοκιμάζεις τον χαρακτήρα σου. Βέβαια η περσόνα που προβάλεις είναι και κράμα της εικόνας του κοινωνικού συνόλου για εσένα. Να είσαι τυπικός με συναδέλφους, πελάτες κτλ αλλά δεν χρειάζεται να ανέχεσαι την παραμικρή παραξενιά του καθενός. Εάν κρατήσεις ένα επίπεδο, σίγουρα θα φανούν κάποια αόρατα όρια που έχεις βάλει, οπότε κανείς δεν πρόκειται να τα προσπελάσει. Εάν δεν πεις τον πελάτη μαλάκα, δεν θα σε πει και αυτός. Εάν δεν του μιλήσεις στον ενικό δεν θα σου μιλήσει και αυτός. Ωστόσο ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά τα όρια σου ξεπερνιούνται, είτε γιατί οι άλλοι έτσι νιώθουν, δεν ξέρουν, δεν ενδιαφέρονται, είναι Πασόκ, είναι ωχ αδελφέ μου κτλ, μην το πάρεις καθόλου προσωπικά. Δεν μιλάει τόσο σε σένα όσο σε ένα δικηγόρο που (κλασικά) νιώθει ότι του πίνει το αίμα. Εσύ κράτα το στιλ σου.

Αναδημοσίευση από analuseto.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα