Ένας από τους μεγαλύτερους πολεμικούς φωτορεπόρτερ δημιουργούσε με photoshop τις φωτογραφίες του. Θύματα τα μεγαλύτερα πρακτορεία

O Eduardo Martins, ο διάσημος Βραζιλιάνος φωτορεπόρτερ που ακολούθησαν χιλιάδες πολίτες, που έδωσε τις φωτογραφίες του σε δεκάδες ΜΜΕ και έγινε το πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα περιοδικά δεν τραβούσε αληθινές φωτογραφίες, οι οποίες όπως γράφουν τα διεθνή μέσα, ήταν προϊόντα photoshop. Yποτίθεται πως είχε φτάσει σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες, ενώ στο τέλος αποδείχθηκε πως η φήμη του ήταν μια καλοστημένη απάτη.

«O Martins έχει κλέψει φωτογραφίες από άπειρα sites,
συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου», ανέφερε ο Αμερικανός φωτογράφος Daniel C. Britt.

O que não pode passar despercebido no caso @Edumartinsp é a construção desse personagem https://t.co/l9bg6Ka4k5 pic.twitter.com/lHQyegXfrr

— Mídia NINJA (@MidiaNINJA) 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ο επαγγελματίας έκλεβε φωτογραφίες κάνοντας σε αυτές οριζόντια περιστροφή με αποτέλεσμα το λογισμικό να μην μπορεί να εντοπίσει πως πρόκειται για την ίδια φωτογραφία με κάποια άλλη.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο πραγματικός φωτορεπόρτερ, Fernando Costa Netto, που είχε πάρει συνέντευξη από το Martins συνειδητοποίησε πως ίσως ο συνάδελφος του να μην είναι αυτός που νομίζει μετά από τηλεφώνημα του BBC Brazil που υποψιαζόταν ότι ο Eduardo ήταν απατεώνας.

¿Y dónde está @edu_martinsp, @CIDH? https://t.co/5m6uYL7eH3

— Tomás Smegma (@TomasSmegma) 5 Σεπτεμβρίου 2017

Έτσι, ειδοποίησε τον Martins απορημένος, και εκείνος έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει το γεγονός έστειλε ένα δημόσιο μήνυμα που ανέφερε πως «χρειαζόταν ησυχία και ηρεμία», ενώ επεσήμανε πως μετακόμισε στην Αυστραλία και πως δεν θα επικοινωνήσει με κανέναν. Το Instagram αλλά και η προσωπική του ιστοσελίδα εξαφανίστηκαν επίσης.

Το πρόσωπο που τον ανακάλυψε ήταν μάλλον ο Ignacio Aronovich, ο οποίος ζούμαρε τις εικόνες του και διαπίστωσε κάτι περίεργο. Αργότερα, τις αντέστρεψε, τις πέρασε στο Google Search και κατέληξε στην αλήθεια.

Ο Eduardo Martins είναι γύρω στα 30 ενώ κατάγεται από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν ένας από τους πιο διάσημους πολεμικούς φωτορεπόρτερ των Ηνωμένων Εθνών.

Έρευνα του BBC Brazil αποκαλύπτει πως πέντε ξεχωριστές γυναίκες την περίοδο αυτή δήλωσαν πως διατηρούσαν ψηφιακή ερωτική σχέση με τον Eduardo, χωρίς ποτέ να τον έχουν δει. Το γεγονός εγείρει ερωτήματα για το αν η ταυτότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι όντως υπαρκτή.

Πηγή: Guardian, Indy100
Keywords
Τυχαία Θέματα