Εκτελέστηκε σε ενέδρα, o ακτιβιστής Γουέιν Λότερ, ο πιο εμβληματικός υποστηρικτής των ελεφάντων στην Αφρική

O πιο εμβληματικός υπερασπιστής των ελεφάντων και επικεφαλής της ΜΚΟ PAMS, που παρέχει υποστήριξη σε κοινότητες και κυβερνήσεις της Αφρικής για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας , Γούειν Λότερ, εκτελέσθηκε σε ενέδρα από άγνωστο δράστη στην Τανζανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, o 51χρονος ακτιβιστής, δέχθηκε επίθεση την Τετάρτη το απόγευμα (23/8) στην
περιοχή Masaki της πόλης Dar es Salaam. Ο Γουείν Λότερ είχε επιβαβαστεί σε ταξί που θα τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο του, όταν τους έκλεισε το δρόμο ένα άλλο όχημα,σ το οποίο επέβαιναν δυο άνδρες. Ο οπλισμένος άνοιξε την πόρτα του ταξί και τον εκτέλεσε εξ' επαφής.

Ο Λότερ ήταν διευθυντής και συνιδρυτής του Ιδρύματος PAMS. Από την ίδρυση της οργάνωσης στην Τανζανία το 2009, είχε δεχθεί πολλές απειλές κατά της ζωής για τη δουλειά του.

Η αστυνομία στην Τανζανία έχει ξεκινήσει έρευνα για το θάνατό του.

Το Ίδρυμα PAMS χρηματοδότησε και υποστήριξε την κρατική Εθνική και Διακρατική Μονάδα Ερευνών Σοβαρής Εγκληματικότητας της Τανζανίας (NTSCIU), η οποία ήταν υπεύθυνη για τις συλλήψεις μεγάλων διακινητών ελεφαντόδοντου, μεταξύ των οποίων η Γιανγκ Φενγκ Γκλάν, η αποκαλούμενη και «Βασίλισσα του Ελεφαντόδοντου» και αρκετών άλλων διαβόητων λαθροθήρων ελεφάντων.

Από το 2012, η μονάδα συνέλαβε περισσότερους από 2.000 λαθροθήρες και εμπόρους ελεφαντόδοντου και έχει ποσοστό καταδίκης 80%. Το NTSCIU παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ντοκιμαντέρ του Netflix, «The Ivory Game». Σε συνέντευξή του, ο Λόττερ δήλωσε ότι πίστευε πως το έργο του είχε συμβάλει στη μείωση των ποσοστών λαθροθηρίας στην Τανζανία τουλάχιστον κατά 50%.

Τα τελευταία απογραφικά στοιχεία, οι πληθυσμοί των ελεφάντων μειώθηκαν κατά 30% στην Αφρική μεταξύ 2007 και 2014. Η Τανζανία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις των αριθμών ελεφάντων, με την απογραφή να υποδεικνύει μείωση κατά 60% του πληθυσμού.

Ο τζίρος του λαθρεμπορίου άγριων ζώων εκτιμάται έως και 14 δισ. ευρώ ετησίως και αποτελεί την τέταρτη πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών, την παραχάραξη και τη διακίνηση ανθρώπων. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με ξέπλυμα χρημάτων, εμπόριο όπλων, διαφθορά και τρομοκρατικές ενέργειες. Το ελεφαντόδο, περιζήτητο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πωλείται σε τιμή μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ το κιλό, και θεωρείται σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης. Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, ιδιαίτερα στην Κίνα, τροφοδοτεί τη σφαγή χιλιάδων αφρικανικών ελεφάντων κάθε χρόνο.

Ο Λόττερ σπάνια πήρε εύσημα για την επιτυχία του PAMS στην προσπάθειά του να μειώσει τα ποσοστά λαθροθηρίας στην Τανζανία και ήταν πάντα έτοιμος να αποδώσει εύσημα και να πιστέψει το έργο των κοινοτήτων και των οργανισμών με τους οποίους συνεργάστηκε.

«Ο Γουέιν ήταν ένας από τους κορυφαίους και πιο αφοσιωμένους οικολόγους της Αφρικής. Είχε εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες στη διαχείριση και διατήρηση των άγριων ζώων και μπορεί να αναγνωριστεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τον τερματισμό της αδίστακτης σφαγής των ελεφάντων της Τανζανίας», δήλωσε ο Azzedine Downes, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων (IFAW).

«Ο Γουέιν αφιέρωσε τη ζωή του στην άγρια ζωή της Αφρικής (…) Ενδιαφέρθηκε βαθιά για τους ανθρώπους και τα ζώα που κατακλύζουν αυτόν τον κόσμο», αναφέρει μια δήλωση που δημοσίευσε η ομάδα του PAMS Foundation. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Inge, τις κόρες Cara Jayne και Tamsin, και τους γονείς Vera και Charles Lotter.
Keywords
Τυχαία Θέματα