Εκλογές και πάλι στην Ισπανία στον απόηχο του Brexit

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες οι Ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. O ευρύτερος πολιτικός κι οικονομικός σεισμός που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, έχει μεταστρέψει το ενδιαφέρον από το εσωτερικό στο παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα οι συνέπειες του Brexit
δίνουν τροφή σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος, δεδομένου ότι ικανό κομμάτι από εμπορικά, τουριστικά, και άλλα συμφέροντα της Ισπανίας συνδέονται άμεσα με τη Βρετανία, και μία πιθανή έξοδος της τελευταίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ένα σημαντικό πλήγμα στο ισοζύγιό της.

Η λιτότητα και η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την Ισπανία έχουν εξοργίσει τον κόσμο και αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των ποσοστών σε Podemos και Ciudadanos εις βάρος των μεγάλων κομμάτων. Αυτό από μόνο του προκαλεί αγωνία στα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν σιωπηλά και ίσως με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα των πολιτικών της, φοβούμενη παράλληλα τις αντιδράσεις του λαού ενώπιον της κάλπης για τις εξελίξεις που μπορεί να προκληθούν και να είναι καταιγιστικές.

Εν τω μεταξύ όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους. Ωστόσο φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει όπως έδειξαν και οι εκλογές του Δεκεμβρίου που μας πέρασε, δεδομένου ότι έπειτα από 35 χρόνια που εναλλάσσονται τα δύο κόμματα, Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και των Σοσιαλιστών (PSOE), δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση με αποτέλεσμα η σημερινή, εκ νέου προσέλευση στις κάλπες.

Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2015, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σχήμα με τους Ciudadanos το κεντροδεξιό κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα. Αυτό όμως δεν προχώρησε καθώς καταψηφίστηκε στη βουλή. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε συνεργασία με τους Podemos η οποία δεν τελεσφόρησε αφού ο Σάντσεθ έθεσε ως όρο και τη συμμετοχή των Ciudadanos, κάτι που δεν δέχθηκαν φυσικά οι Podemos.

Έτσι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

Οι συνεργασίες και πως εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία—παραδοσιακό φέουδο του Psoe—όπου όμως πρωταγωνιστής ήταν η εσωκομματική αντίζηλός του Σουσάνα Ντίαθ, που ήταν εκείνη που έκανε τις επιθέσεις στους αντιπάλους. Η Ντίαθ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση στοιχείων από τον υπουργό Εσωτερικών και τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Καταλωνία για να απαξιωθούν τα εκεί αποσχιστικά κόμματα, κατηγόρησε τον Ραχόι για άμεση και ακόμη πιο εκτεταμένη εμπλοκή του σε τέτοιες υποθέσεις και σ’ άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παράλληλα, ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των Unidos Podemos (των «επιγόνων του {Χούλιο} Ανκγίτα», παραδοσιακού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως τους απεκάλεσε), που κατ’ αυτήν «καλλιεργούν την ψήφο του μίσους» κατά των Σοσιαλιστών.

Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, που βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα, κατηγόρησε τους Unidos Podemos για λαϊκισμό, τον Ραχόι για ‘ακινησία’ και διατράνωσε πως οι ψήφοι των Σοσιαλιστών έναν μόνο σκοπό έχουν: να τον φέρουν στο Μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους, «άλλωστε το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλό (μεταξύ 12-15% ανεβάζουν τα ποσοστά τους οι διάφορες σφυγμομετρήσεις) και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των Σοσιαλιστών, που είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση και να καταστούν οι μόνοι εγγυητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής των Unidos Podemos,ο Ιγγλέσιας μαζί μαζί με τον χαρισματικό, ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν προσπάθησε να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες. Η μόνη ευκαιρία για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι και να τερματιστεί η διαφθορά 40 χρόνων, είναι η ψήφος στους Unidos Podemos, τόνισε. Η συνεργασία των δύο αριστερών κομμάτων φαίνεται ότι έχει απήχηση στη νεολαία και οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν δεύτερους.

Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, έχει προσπαθήσει να εκμεταλευθεί ο ηγέτης των κεντροδεξιών Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας αφ’ ενός το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι κι αφ’ ετέρου τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές του Podemos υποστήριζαν χθες το βράδυ το "#Breyxit", αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι που είναι Μπρέι.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα