Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο, ο αριθμός των αφίξεων φέτος ξεπέρασε αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2016

Σχεδόν 900 μετανάστες διασώθηκαν από πλεούμενα στη Μεσόγειο χθες, ενώ εκατοντάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στη Σικελία, καθώς τα επίσημα στοιχεία των αρχών της Ιταλίας δείχνουν πως ακόμη περισσότεροι άνθρωποι τολμούν τον επικίνδυνο διάπλου από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Ένα νορβηγικό πλοίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) και ένα σκάφος της οργάνωσης SOS Méditerranée
διέσωσαν μετανάστες που είχαν στοιβαχτεί σε τέσσερα μεγάλα φουσκωτά σκάφη και έξι μικρότερα χθες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του λιμενικού σώματος της Ιταλίας, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, πάνω από 800 άνθρωποι από κράτη της Αφρικής, ανάμεσά τους πολίτες της Ερυθραίας και της Σομαλίας, οι οποίοι διασώθηκαν προχθές Πέμπτη, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αουγκούστα, στη νοτιοανατολική Σικελία.

«Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι», σημείωσε μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά, η Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, στο λιμάνι. «Πολλοί από τους ανήλικους είναι ασυνόδευτοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά. Ορισμένα πολύ μικρά».

Από την αρχή της χρονιάς στην Ιταλία έχουν φθάσει 14.319 μετανάστες, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 καταγράφηκαν 9.101 αφίξεις. Συνολικά πέρυσι η Ιταλία υποδέχθηκε 181.000 μετανάστες, αριθμό δίχως ιστορικό προηγούμενο.

Ταυτόχρονα, εκατόν δέκα πέντε μετανάστες διασώθηκαν χθες στα ανοικτά της Τρίπολης καθώς το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης ναυαγούσε, όμως άλλοι 25 αγνοούνται, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

«Διασώσαμε 115 παράτυπους μετανάστες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες (...) είναι όλοι υπήκοοι αφρικανικών κρατών, πλην ενός υπηκόου του Μπανγκλαντές», δήλωσε ο αξιωματικός αυτός, ο Αγιούμπ Κασέμ.

Κατά τις πληροφορίες που έδωσαν οι επιζήσαντες, στο φουσκωτό «υπήρχαν 140 επιβάτες». Οι άνθρωποι αυτοί επιβιβάστηκαν στο πλεούμενο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια παραλία στην Τατζούρα, μια μικρή πόλη 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Οι έρευνές μας για την εξεύρεση των αγνοουμένων απέβησαν άκαρπες», πρόσθεσε.

Ο λίβυος αξιωματικός εξήγησε ότι η ακτοφυλακή έλαβε μια κλήση για βοήθεια χθες το πρωί από τους επιβαίνοντες στο σκάφος.

Όταν έφθασαν στο σημείο σκάφη του λιβυκού λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ανακάλυψαν τους μετανάστες πάνω σε ένα ζόντιακ «που έβαζε νερό και κόντευε να βουλιάξει».

Στους μετανάστες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στην Τρίπολη πριν παραδοθούν στις υπηρεσίες δίωξης της παράνομης μετανάστευσης, είπε ο ίδιος.

Έξι χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη σπαράσσεται από συγκρούσεις για την εξουσία και βία κι έχει μετατραπεί σε κόμβο δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, οι σοροί 75 ανθρώπων που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ιταλία κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου ξεβράστηκαν σε μια ακτή της δυτικής Λιβύης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα