Εγκαινιάστηκαν οι νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αθηνών - Ζεφυρίου

Τις νέες εγκαταστάσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, με ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή, εγκαινίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Πλέον χωρίς αλλαγή τρένου, οι επιβάτες θα μπορούν να φθάσουν σε 35’ στο αεροδρόμιο, σε 1 ώρα και 10 λεπτά στο Κιάτο και σε 1 ώρα και 15 λεπτά στη Χαλκίδα.

Οι νέες εγκαταστάσεις στον Σταθμό Λαρίσης περιλαμβάνουν τέσσερις νέες αποβάθρες, υπόγεια διάβαση με πρόσβαση γι' όλους τους
επαβάτς μέσω ανελκυστήρων και κυλιόμενων σκαλών, αξιοπρεπείς χώρους μετακινήσεων και αναμονής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε την ανάγκη να «περάσουμε από την εποχή των αυτοκινητόδρομων στην εποχή του σιδηρόδρομου και για τις επιβατικές μεταφορές και για τις εμπορευματικές» και επισήμανε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σιδηροδρομική οικογένεια και χωρίς τον τεχνικό κόσμο να αγκαλιάσει και αυτά τα έργα, αλλά κυρίως τη λειτουργία τους».
Μάλιστα, προανήγγειλε πως τον Σεπτέμβριο θα δημοπρατηθούν η δεύτερη φάση του Σταθμού Λαρίσης «και όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν μέχρι την Πάτρα» και σημείωσε πως η «ΠΑΘΕ τελειώνει και ο στόχος είναι επιτέλους να συμπληρωθούν τα λεηλατημένα συστήματα σηματοδότησης και αυτοματισμών των σιδηροδρόμων και η "σιδηροδρομική Εγνατία"».

Επίσης, βεβαίωσε πως σύντομα θα παραδοθεί και η νέα υπέργεια πεζοδιάβαση μετά τον σταθμό Λαρίσης με πρόσβαση για ΑΜΕΑ και σύγχρονες προδιαγραφές η οποία αντικαθιστά πεζοδιάβαση της δεκαετίας του ΄50.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει πως η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε εξέλιξη, μέχρι το τέλος του έτους, θα αλλάξουν οριστικά και προς το καλύτερο για τον πολίτη, το τοπίο των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Ειδικότερα, αναφέρει πως από Σεπτέμβριο σταματούν τα εμπορικά τρένα να μπαίνουν στην Αθήνα, από τον Οκτώβριο τα δρομολόγια θα γίνονται χωρίς μετεπιβίβαση από Πειραιά, τέλος Νοεμβρίου θα φτάνει ο επιβάτης χωρίς μετεπιβίβαση στο Λιανοκλάδι, το φθινόπωρο προκηρύσσεται η υπογειοποίηση των Σεπολίων και η Β΄ φάση του Σταθμού Λαρίσης και από το Δεκέμβριο θα αποκατασταθούν πλήρως και προσαυξημένα όλα τα δρομολόγια που διακόπτονται ή μειώνονται για τεχνικούς λόγους.

Το υπουργείο τονίζει, τέλος, ότι με την ολοκλήρωση και εφαρμογή των νέων έργων εκσυγχρονισμού και ηλεκτροκίνησης, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ με βάση τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, το καλοκαίρι του 2018 θα έχει ενεργοποιηθεί και η νέα γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, χωρίς αλλαγές τρένων από τους επιβάτες, μειώνοντας τον τελικό χρόνο για την απόσταση σε 3 ώρες και 25 λεπτά.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα