Δεν «κατεβαίνει» από το YouTube η ταινία «H αθωότητα των Μουσουλμάνων»

Την απόφαση να μην «κατέβει» από το YouTube η ταινία «Innocence of Muslims» παρά το αίτημα ηθοποιού που μετέχει σε αυτή και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες, έλαβε δικαστήριο στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως στην ταινία o Προφήτης Μωάμεθ, «εμφανίζεται» ως παιδόφιλος, δολοφόνος και ομοφυλόφιλος και το 2012 προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις σε αρκετές
χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο ενώ είχε προηγηθεί η αγωγή της ηθοποιού Cindy Lee Garcia η οποία είχε ζητήσει την απόσυρση της ταινίας ισχυριζόμενη πως οι υπεύθυνοι παραγωγής την ξεγέλασαν για να εμφανιστεί σε αυτή.

Βάσει των ισχυρισμών της ηθοποιού, οι οποίοι πρωτόδικα έγιναν αποδεκτοί, οι παραγωγοί είχαν καλύψει τη φωνή της Γκαρσία με μια άλλη που ρωτούσε, «Μήπως ο Μωάμεθ σου είναι παιδόφιλος;». Επιπροσθέτως η ηθοποιός υποστηρίζει πως απειλείται η ζωή της, εξαιτίας της «συμμετοχής» της στην ταινία.

Το Εφετείο όμως αποφάνθηκε πως η ηθοποιός δεν είχε πνευματικά δικαιώματα στην ταινία και κατά συνέπεια δεν έχει και το δικαίωμα να εμποδίσει την προβολή της. Διαφορετικά θα δινόταν το δικαίωμά και η δυνατότητα σε κάθε συντελεστή μιας ταινίας, ενδυματολόγο, κομπάρσο κοκ να ζητάνε πνευματικά δικαιώματα επί μέρους των ταινιών.

Έτσι έκρινε υπέρ της άρσης των ασφαλιστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος της ταινίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αντι-ισλαμική» και έχει προκαλέσει από το 2012 αρκετές αντιδράσεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη κα αφού θεωρείται προσβλητική για το θρήσκευμα για τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ο κλάδος της βιομηχανίας παραγωγής ταινιών παρακολούθησε στενά τη δίκη για τυχόν αντίκτυπο σε όλες τις ταινίες, ενώ η εταιρεία Twitter, το ACLU - η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων - και άλλοι οργανισμοί τάχθηκαν υπερ της Google, λέγοντας ότι το κοινό είχε κάθε δικαίωμα να παρακολουθήσει ένα βίντεο για ένα καυτό πολιτικό θέμα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα