Χρειαζόμαστε καθημερινούς ήρωες να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε ζωές και πάλι

Τον Ιούλιο του 2015 έστησα μια εκστρατεία crowdfunding με τίτλο Greek Bailout Fund και σκοπό να συγκεντρωθεί το ποσό των €1,6 δισ. προκειμένου να διασωθεί η ελληνική οικονομία. Προσέφερα στους δωρητές διάφορα ανταποδοτικά, μεταξύ άλλων, καρτ ποστάλ, ελληνικές σαλάτες και μπουκάλια ούζο. Η εκστρατεία έγινε viral αμέσως και σε μία εβδομάδα περίπου 100.000 δωρητές
από 200 χώρες είχαν συνεισφέρει στο αστρονομικό ποσό των €2 εκ.! Αυτό το ποσό φυσικά δεν επαρκούσε ούτε στο ελάχιστο για τη συμπλήρωση του φιλόδοξου στόχου, αλλά η εκστρατεία κατάφερε κατά κάποιο τρόπο να κάνει γνωστή την ανθρώπινη πλευρά της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Ακολουθώντας τους κανόνες του Indiegogo, της πλατφόρμας στην οποία είχα στήσει την εκστρατεία crowdfunding, καθώς δεν επετεύχθη ο στόχος του €1,6 δισ., όλες οι δωρεές επεστράφησαν στους δωρητές. Δεν έχασα το πείσμα μου όμως και ξεκίνησα μία δεύτερη εκστρατεία, αυτή τη φορά με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα. Παρόλο που η εκστρατεία αυτή δεν ήταν τόσο «τρελή» όσο η πρώτη, και πάλι άγγιξε πολύ σύντομα το ποσό των 300.000€.

Ήρθα σε επαφή και συνεργάστηκα με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ για την εκστρατεία αυτή και έτσι τα έσοδά της αξιοποιήθηκαν για να προσληφθούν 15 νέοι άνεργοι σε ελληνικούς κοινωφελείς οργανισμούς για ένα χρόνο. Η εργασία τους είχε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στις ζωές τους και στις οικογένειές τους αλλά και στις ζωές 50.000 ανθρώπων που ωφελήθηκαν από τη δουλειά τους στους διάφορους κοινωφελείς οργανισμούς.

Επισκέφθηκα την Αθήνα τον Ιούλιο του 2016 για να συναντήσω τους νέους που είχαν βρει δουλειά χάρη στην εκστρατεία μας και την ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ που δούλεψε αδιάκοπα για την υλοποίηση της υπόσχεσής μας. Η δημιουργία και των δύο εκστρατειών (του Greek Bail Out Fund και του Greek Crowdfund) που απέκτησαν τόση φήμη ήταν σίγουρα κάτι μοναδικό, αλλά ήταν κάτι μακρινό και χωρίς πραγματική υπόσταση, ήταν νούμερα μόνο στην οθόνη του υπολογιστή. Η μέρα που γνώρισα όμως αυτούς τους νέους ανθρώπους ήταν μία από τις συγκλονιστικότερες της ζωής μου!

Δυσκολεύθηκα πολύ να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου ακούγοντας τον αντίκτυπο που είχε η εκστρατεία στις ζωές τόσων ανθρώπων. Ο Κώστας μου αφηγήθηκε την εμπειρία του στο κέντρο παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ως καθηγητής φυσικής αγωγής έκανε μαθήματα στα παιδιά, όχι μόνο για να τα διατηρεί ενεργά και ζωηρά, αλλά και για να τα βοηθήσει να χτίσουν την απαραίτητη δύναμη και αυτοπεποίθηση που χρειάζεται και να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Πριν την πρόσληψη του Κώστα στο κέντρο, τα παιδιά έκαναν μία ώρα την εβδομάδα γυμναστική ή και λιγότερο. Σήμερα κάνουν γυμναστική 2 ώρες την ημέρα! Τρία παιδιά μάλιστα βελτίωσαν τόσο πολύ τη φυσική τους κατάσταση που έλαβαν μέρος στα Special Olympics όπου κέρδισαν και μετάλλια!

Γνώρισα όλους τους νέους ανθρώπους που ξεκίνησαν να εργάζονται μέσω της εκστρατείας. Άτομα που σήμερα εργάζονται ακόμη σε οργανισμούς υποστήριξης και ενδυνάμωσης μεταναστριών, σε οργανισμούς που βοηθούν άστεγους, που περιθάλπουν άρρωστα και τραυματισμένα άγια ζώα, που κάνουν δωρεάν εξετάσεις για τη νόσο Alzheimer. Τότε συνειδητοποίησα τι είχαμε καταφέρει... άνθρωποι από όλο τον κόσμο που προσέφεραν μία μικρή βοήθεια ενώ στην πραγματικότητα βοήθησαν πάρα πολύ τόσους πολλούς ανθρώπους.

Όταν τρέχαμε την εκστρατεία το 2015, η νεανική ανεργία στην Ελλάδα πλησίαζε το 50%. Δύο χρόνια αργότερα και αυτό το νούμερο έχει μειωθεί ελάχιστα. Παρόλο που μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες (οι διεθνείς εξελίξεις απασχολούν περισσότερο τα ΜΜΕ τον τελευταίο χρόνο), η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποβάλλεται συνεχώς σε νέα μέτρα λιτότητας αναγκάζοντας πολλούς πολίτες να παλεύουν για την επιβίωσή τους. Αυτό το μήνα ανακοινώθηκε ότι η ελληνική οικονομία, για άλλη μια φορά, βρίσκεται σε ύφεση και οι ευκαιρίες απασχόλησης των νέων είναι ελάχιστες.

Για αυτό το λόγο η υπέροχη ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ τρέχει και πάλι μια εκστρατεία με τίτλο Greece Works! και σκοπό να βοηθήσει ακόμα περισσότερους άνεργους νέους να μπουν στην αγορά εργασίας. Φέτος, το The Hellenic Initiative και η VISA ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δεσμού και βοήθησαν για να τρέξει και πάλι το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους» και δίνουν ώθηση στην εκστρατεία αυτή. Όμως, όπως και στις προηγούμενες εκστρατείες, ψάχνουμε τους «ήρωες» από όλο τον κόσμο που θα συνεισφέρουν και θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε ξανά τις ζωές πολλών άλλων ανθρώπων.

Και δεν θα ήταν μία ελληνική εκστρατεία αν δεν ανταπέδιδε και ελληνικά προϊόντα. Για αυτό σας προσκαλώ να συμμετέχετε στην καμπάνια, να βοηθήσετε στην εκστρατεία και να δωρίσετε και στον εαυτό σας ένα βάζο ελιές από την Καλαμάτα ή ένα ζευγάρι σανδάλια με αρχαιοελληνικό σχέδιο!

Ο Thom Feeney το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και να μας καλέσει όλους να αποτελέσουμε μέρος της λύσης. Σήμερα μας προσκαλεί ξανά να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα δουλεύει! Μπορείτε να βοηθήσετε: www.greece-works.com

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα