H απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, λέει ο Τσακαλώτος μετά το Eurogroup

Χωρίς αποφάσεις ή συμφωνία που να οδηγεί σε επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και συνέχιση της αξιολόγησης που να δίνει προοπτική ολοκλήρωσης αυτή, ολοκληρώθηκε μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup. Αν και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί τόνισαν πως είναι αισιόδοξοι πως δεν είμαστε μακριά από μια συμφωνία, πως η Ελλάδα έχει πετύχει θαυμαστά αποτελέσματα το 2016 και πως και οι ίδιο από την πλευρά τους εφαρμόζουν
τα μέτρα που υποσχέθηκαν για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά παραμένει το ερώτημα για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018...

Την άποψη ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 πάνε ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup. O ίδιος υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα ενώ στην Αθήνα πηγές στο Μαξίμου δήλωναν κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση δεν θα ψηφίζει μέτρα εκ των προτέρων.

Ειδικότερα, ο έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, επίσης, όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος». «Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Κείμενο Συμπερασμάτων του Eurogroup

«Το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα σημερινά συμπεράσματά τους για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει την αλλαγή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερό και παράλληλα καθιστούν ευκολότερη την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Εurogroup

Ξεκαθάρισε πως «Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα» ενώ έκανε λόγο για «καλή ανταλλαγή απόψεων» με το Ταμείο και σημείωσε «παροτρύναμε Ελλάδα και θεσμούς να επιταχύνουν τις εργασίες με στόχο στην επιστροφή (των εκπροσώπων των δανειστών) στην Αθήνα το συντομότερο» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για την Ελλάδα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σημείωσε πως αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και ανέφερε πως όλοι θέλουν να δουν αν η Ελλάδα θα έχει θετικά αποτελέσματα το 2018 και τα επόμενα χρόνια. «Θέλουμε να δούμε πως θα πάει η αγορά εργασίας, το φορολογικό αλλά και το συνταξιοδοτικό. Πρέπει να δούμε πως θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα σε βάθος χρόνου».

Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων

«Είχαμε καλή συζήτηση σήμερα και αυτό μας βοηθάει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία. Αυτό που μένει είναι το να γίνει μία καθολική συμφωνία, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό και χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα μέσα στο 2016. Η πεποίθηση μου είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι προσπαθήσουμε. Και δεν είμαστε μακριά από αυτό» τόνισε ο Μοσκοβισί και σημείωσε πως καμία πλευρά δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν όσον αφορά την Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε μία καθολική συμφωνία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε δε πως «Θα συνεχίσουμε επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή ομάδων μας στην Αθήνα-ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα...Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά».

Ρέγκλινγκ, επικεφαλής ESM

«Αυτή την εβδομάδα το ESM υιοθέτησε τις νομικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Κάτι που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. O Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ» ενώ ανέφερε πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5%, ενώ συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη του ESM.

Και ο υπερασπιστής της Αθήνας Σαπέν

Η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Εurogroup. Είπε δε, ότι δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δηλαδή να ψηφίσει από τώρα μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν και ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας. "Είναι νόμιμο να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να περιγράψει ποιά μέτρα θα λάβει αν δεν πετύχει τους στόχους της, αλλά μου φαίνεται από πολιτικής απόψεως αρνητικό και ανέφικτο να της ζητάει κανείς να νομοθετήσει εκ των προτέρων", ανέφερε ο Μ. Σαπέν και πρόσθεσε: Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ να ζητήσει κάποιος από την Γαλλική εθνοσυνέλευση να προτείνει μέτρα αντιπαθητικά προς την κοινή γνώμη, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις προσπάθειες που ζητάει κανείς από την Ελλάδα και τις προσπάθειες που ζητάει κανείς από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πάντες επιθυμούν το 2017 να μην είναι μία χρονιά κρίσης και να μην επαναληφθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε το 2015. «Όλοι θέλουν να τελειώσει τώρα η αξιολόγηση», δήλωσε ο Μ. Σαπέν. Ανέφερε, επίσης, ότι οι πάντες συμφωνούν, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, ότι θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα τί θα γίνει το 2018, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει το 2018 νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, όπως είπε, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να εκθέσει η Ελλάδα τί θα κάνει στην περίπτωση, την οποία όπως είπε δεν θεωρεί πολύ πιθανή, που δεν επιτύχει τους στόχους της το 2018 και η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι ευρωπαίοι να πουν τί θα κάνουν, στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει όλα όσα πρέπει. Χαρακτήρισε δε "εξαιρετικά ελπιδοφόρες" τις ελληνικές επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του, δεδομένου ότι μετέχει εξαρχής στο πρόγραμμα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αγορές θα έθεταν το ερώτημα γιατί έφυγε το ΔΝΤ και αυτό δεν θα ήταν υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Μ. Σαπέν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα