Χάσμα ΔΝΤ και Ευρώπης: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας

Ακόμα ένα βήμα πιο μακριά από το να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά από πολλές ημέρες επίσημης σιγής και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τη θέση που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα.

Για το Ταμείο τα υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα χρόνου θα φέρουν
λιτότητα. Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αλλαγή των στόχων και τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό είναι και ο μόνος τρόπος που το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετέχει κανονικά στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) γνωστός στην Ελλάδα από το PSI. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην HuffPost Greece χαρακτηρίζει ως απαραίτητη μια περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μόνο όμως σε συνδυασμό με βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και προσθέτει: «Νομίζω πως συνεχίζει να αντανακλά την άστοχη πεποίθηση ότι η απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας κρύβεται σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα».

Με δεδομένο όμως ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει καμία διάθεση να φέρει το θέμα του χρέους πριν τις εκλογές του 2017, είναι δεδομένο ότι το Ταμείο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται πως είναι το ΔΝΤ να δείξει ανοχή προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να περιμένει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος προκειμένου να χαράξει και το ίδιο τη γραμμή πλεύσης του.

Παρόλα αυτά μερίδα των Ευρωπαίων δανειστών συνεχίζει να επιδιώκει την εξεύρεση «χρυσής τομής» έστω και την τελευταία στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Ταμείου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να φέρουν σε δύσκολη θέση τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν επιθυμούν να προκαλέσουν τριβές στο εσωτερικό τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 24ώρα αναμένεται να κορυφωθούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου να ετοιμαστούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα και του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.

Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις του ESM

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο ESM έχει βάλει στο τραπέζι τρεις εναλλακτικές λύσεις με την κάθε μία όμως να συνοδεύεται από πολλές λεπτομέρειες έχοντας παράλληλα αρνητικά και θετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα οι προτάσεις προβλέπουν ο ESM να αγοράσει τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα από μεμονωμένες χώρες, να αγοράσει ο ESM τα δάνεια προς το ΔΝΤ, και να επεκτείνει τη διάρκεια ωρίμανσης του χρέους της Ελλάδας και να μειώσει το επιτόκιο, ανέφερε μία από τις πηγές.

Το Ταμείο φαίνεται πως κατ αρχήν ικανοποιείται και με τις τρεις προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να πάρει την τελική απόφαση του πριν δει τις οριστικές αποφάσεις των Ευρωπαίων για το ζήτημα του χρέους, μεταθέτοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων για το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα η στάση του ΔΝΤ θα κριθεί και από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς θα περιμένει πρώτα να εξετάσει τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα έχει αναλάβει να υλοποιήσει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα