Μπορούν τα ανακυκλωμένα απόβλητα να γίνουν ρούχα υψηλής ραπτικής;

Τι περισσότερες φορές, η μόδα είναι συνδεδεμένη με την έμπνευση, την λάμψη και τα εντυπωσιακά σχέδια. Πίσω από όλ' αυτά, όμως, υπάρχει μία βιομηχανία, της οποίας τα αποθέματα σε υλικά έχουν αρχίσει να τελειώνουν και ο πληθυσμός της γης μεγαλώνει συνεχώς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη «βιωσιμότητα» είναι αναγκαία ακόμα και στον χώρο της μόδας. Με αφορμή τη νέα συλλογή Conscious Exclusive της H&M, η οποία προσπαθεί να ανοίξει την συζήτηση σχετικά με την αειφορία
στον χώρο της μόδας, μιλήσαμε με τον Hendrik Heuermann, Sustainability Manager, της H&M Γερμανίας για το μέλλον της αειφόρου μόδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλογή Conscious Exclusive είναι «μοχλός» του προσανατολισμού της H&M προς ένα πιο αειφόρο μέλλον στη μόδα. Σε όλη την γκάμα προϊόντων της H&M, το 20% κατασκευάζεται πλέον από πιο αειφόρα υλικά (2015), και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κάθε χρόνο. Η H&M είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες ανακυκλωμένου πολυεστέρα και ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές βιολογικού βαμβακιού στον κόσμο. Στόχος της εταιρείας έως το 2020, είναι το βαμβάκι να προέρχεται κατά 100% από πιο αειφόρες πηγές. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της φιλοδοξίας της H&M να κάνει την πιο αειφόρο και καλής ποιότητας μόδα προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να επενδύσει μία εταιρεία σε πολιτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον;
Αν κοιτάξει κανείς τον κόσμο του μέλλοντος, υπάρχει μόνο μία απάντηση. Πρέπει να το κάνουμε. Σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, ίσως 10 δισεκατομμύρια. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν ρούχα τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα. Αν δείτε την επίδραση που έχει ο χώρος της μόδας στον κόσμο θα δείτε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να αλλάξουν και με την συλλογή Conscious Exclusive προσπαθήσουμε να τονίσουμε τι κάνουμε για να καταλάβουν οι καταναλωτές ότι είμαστε στο πρώτο μέτωπο και προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Υπάρχει η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε υψηλή ραπτική με αειφόρα υλικά.
Θα έλεγα ότι διαφωνώ γιατί αν δείτε την συλλογή μας, θα δείτε φανταστικά φορέματα φτιαγμένα από BIONIC®, έναν ανακυκλωμένο πολυεστέρα φτιαγμένο από πλαστικά απόβλητα που προέρχονται από τις ακτές. Οπότε μπορείς να δημιουργήσεις φανταστική μόδα. Εδώ και 6 χρόνια, κάθε χρόνο μέσα από την συλλογή Conscious δείχνουμε ότι η μόδα μπορεί να είναι βιώσιμη και η βιωσιμότητα να είναι της μόδας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις όταν δημιουργείς μόδα με περιβαλλοντική συνείδηση;
Η πρώτη έχει να κάνει με τα υλικά, γιατί το πιο σημαντικό υλικό είναι το βαμβάκι και η ζήτηση του βαμβακιού παγκοσμίως αυξάνεται, ενώ οι προμήθειες δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν την ζήτηση για πολύ καιρό ακόμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένας βιώσιμος τρόπος για να προμηθευόμαστε βαμβάκι. Έτσι θέλουμε μέχρι όλο το βαμβάκι να προέρχεται από βιώσιμες πηγές, όπως το οργανικό βαμβάκι και το ανακυκλωμένο βαμβάκι.
Μία ακόμα πρόκληση σχετικά με τον χώρο εργασίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μας ανήκουν τα εργοστάσια που φτιάχνονται τα ρούχα. Για παράδειγμα δεν πληρώνουμε εμείς τους μισθούς αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον σε αυτά τα εργοστάσια είναι ασφαλές.

Έρχεστε συχνά σε επαφή με τα εργοστάσια για να διασφαλίσετε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι κατάλληλες;
Έχουμε πάνω από 2.500 ανθρώπους παγκοσμίως που εργάζονται στην παραγωγή. Αν δείτε το Μπαγκλαντές έχουμε 650 ανθρώπους εκεί. Φυσικά, κοιτάζουμε να δούμε τι συμβαίνει στα εργοστάσια κάθε μέρα, αλλά έχουμε πάει από μία προσέγγιση συμμόρφωσης, σε μία προσέγγιση coaching, όπου λέμε «Να εδώ θέλουμε να είμαστε και ας βρούμε έναν τρόπο να αναπτυχθούμε μαζί». Δεν θέλουμε να είμαστε αστυνομικοί, θέλουμε να είμαστε μέντορες. Έχουμε διαπιστώσει ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και αποτελεσματικό να συνδέεις την απόδοση με την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Όταν αναφερόμαστε στην βιωσιμότητα, αναφερόμαστε μόνο στο περιβάλλον ή και σε άλλες πλευρές;
Αν δει κανείς την μελέτη της βιωσιμότητας που έχουμε θα παρατηρήσει τρεις παραμέτρους. Θέλουμε ισότητα και δίκαιο περιβάλλον εργασίας, τόσο στο δικό μας προσωπικό, όσο και στα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόμαστε. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην αλλαγή, κάτι το οποίο σημαίνει να επενδύουμε ώστε να γίνει όλη η βιομηχανία της μόδας περισσότερο βιώσιμη και θέλουμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε στην αειφόρο μόδα. Έχει να κάνει με τα υλικά, με την οικονομία, αλλά επίσης και με την οικολογική και κοινωνική πλευρά. Θεωρώ ότι αυτά δεν μπορεί να εξετάζονται ξεχωριστά.

Το καταναλωτικό κοινό θεωρεί ότι η βιώσιμη βιομηχανία της μόδας είναι πολύ ακριβή. Τι απαντάτε σε αυτό;
Αν πάει κανείς σε ένα από τα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόμαστε, θα βρει πολλές ακόμα γνωστές μάρκες. Πολύ συχνά, η καταγωγή (των ρούχων) είναι από την ίδια χώρα, το ίδιο εργοστάσιο με τα H&M. Είναι παρανόηση να θεωρεί κανείς ότι η τιμή στο κατάστημα σχετίζεται με τον μισθό που παίρνει ο εργαζόμενος. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Έχω δει πολύ ακριβά brands να κάνουν ελάχιστα πράγματα στο κομμάτι της βιωσιμότητας και έχω δει ακριβά brands να κάνουν πολλά. Συνειδητοποιώ ότι είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να κρίνει, αλλά θα έλεγα ότι αν θέλετε να μάθετε τι κάνει μία εταιρεία δείτε την μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας και όχι την τιμή των ρούχων.

Οι καταναλωτές τι ευθύνη φέρουν;
Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να ζητούν διαφάνεια. Αν σε μία άλλη επιχείρηση, όπως ένα σούπερ μάρκετ, δείτε ντομάτες και ο ιδιοκτήτης σας πει “Δεν είμαι σίγουρος από που έχουν έρθει”, δεν θα τις αγοράσετε. Αν πάτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και ο πωλητής σας πει ότι δεν ξέρει από που προέρχονται τα μέρη του αυτοκινήτου, δεν θα μπαίνατε μέσα. Στον χώρο της μόδας, όμως, είναι συχνό φαινόμενο να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται τα προϊόντα. Θεωρώ προσωπικά ότι ως καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουμε από που προέρχονται τα προϊόντα. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τα αγαπημένα τους brand να έχουν όση περισσότερη διαφάνεια είναι δυνατό.

Θεωρείτε ότι πλέον οι καταναλωτές είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα;
Είμαι σίγουρος. Αν δείτε τις τάσεις για παράδειγμα στο μακιγιάζ, οι καταναλωτές συνεχώς κάνουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις. Είμαι στην H&M εδώ και 6 χρόνια και ακόμα δεν έχουν απαντηθεί κάποια ερωτήματα, αλλά είμαι πάντα χαρούμενος να απαντήσω γιατί οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να κάνουν ερωτήσει. Θεωρώ ότι μέσα επόμενα χρόνια θα πάρουν και πολλές απαντήσεις στο κομμάτι της βιωσιμότητας.

Έχετε εικόνα για τους Έλληνες καταναλωτές;
Το μόνο που ξέρω είναι ότι κάθε χώρα έχει και διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την βιωσιμότητα. Στο σημείο που βρίσκεται αυτήν την φορά η ελληνική οικονομία, καταλαβαίνω ότι το επίκεντρο είναι σε αυτό το κομμάτι. Το θέμα της βιωσιμότητας είναι παγκόσμιο και γίνεται περισσότερο διεθνές από εποχή σε εποχή. Έχει περισσότερο να κάνει με την προτεραιότητα που θέτει κανείς την βιωσιμότητα.

Ποιο είναι το μέλλον της αειφόρου μόδας; Θα δούμε καινούρια πράγματα;
Φυσικά. Κάθε χρόνο δίνουμε το Gloabl Change Award, ένα βραβείο για την καινοτομία και φέτος ο νικητής ήταν κάποιος που βρήκε έναν τρόπο για να μετατρέψει τα σταφύλια σε δέρμα. Και είναι εξαιρετικό. Ο περσινός νικητής φτιάχνει ύφασμα από λεμόνι, οπότε θεωρώ ότι έχουμε κάτι τα πρώτα βήματα ως προς το ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά ελπίζω στο μέλλον να δούμε κι άλλα πράγματα και κανένα κομμάτι μόδας να μην πηγαίνει χαμένο, αλλά αν δεν θέλουμε κάτι να το ανακυκλώνουμε και να του δίνουμε νέα ζωή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα