Μπλέκει σε επικίνδυνες καταστάσεις η Εθνική, έχασε και από τη Σλοβενία

Μία μέρα μετά την άσχημη εμφάνισή της απέναντι στη Γαλλία, η βελτιωμένη Ελλάδα ηττήθηκε και από τη Σλοβενία (78-72) και μπαίνει πλέον σε περιπέτειες όσον αφορά την πρόκριση στα νοκ-άουτ παιχνίδια.

Αυτή τη φορά, η Εθνική έπαιξε καλύτερο μπάσκετ. Και στην άμυνα και στην επίθεση. Είχε καλά διαστήματα, είχε και μερικά εντυπωσιακά, είχε και τη
νίκη στα χέρια της, όμως στο τέλος δεν είχε το "καθαρό μυαλό" για να πάρει τη νίκη. Μία μέρα μετά την ήττα απέναντι στη Γαλλία, λοιπόν, η Ελλάδα δεν κατάφερε να "λυγίσει" την αντίσταση της Σλοβενίας, έχασε (78-72) και μπήκε σε περιπέτειες καθώς ο αγώνας της Τρίτης με την οικοδέσποινα Φινλανδία μοιάζει με... ημιτελικό διότι σε περίπτωση τρίτης διαδοχικής ήττας η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής με την Πολωνία θα έχει χαρακτήρα τελικού για την πρόκριση στα νοκ-άουτ παιχνίδια του Eurobasket 2017.

O ασταμάτητος Γκόραν Ντράγκιτς δεν έπιασε τα γνωστά του στάνταρ, όμως στο τέλος έβαλε τέσσερις πόντους που έκριναν τον αγώνα. Ο 18χρονος Λούκα Ντόντσιτς, από την άλλη, έκανε τρομερή ζημιά σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, με τους Πρέπελιτς - Μούριτς να είναι τα "κρυφά χαρτιά" στα χέρια του Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Ο Κώστας Μίσσας, από την άλλη, είδε τον Κώστα Σλούκα και τους Πρίντεζη - Παπαγιάννη να ξεχωρίζουν, όμως με 3/20 τρίποντα δεν μπορούσε να περιμένει κάτι περισσότερο. Ο αγώνας με τους Φινλανδούς είναι κρίσιμος, διότι κανείς δεν θέλει να σκέφτεται πως θα φτάσει σε ματς δίχως αύριο απέναντι στην Πολωνία.

Ο MVP

Λούκα Ντόντσιτς, ετών 18. Ηγέτης πριν γίνει άνδρας, ο νεαρός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης τελείωσε τον αγώνα με 22 πόντους (4/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 5/6 βολές), 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 33 λεπτά συμμετοχής. Έβαλε τα σουτ, κουβάλησε την ομάδα του όσο ο Γκόραν Ντράγκιτς έψαχνε τα πατήματά του, όμως εξίσου σπουδαίος και καταλυτικός ήταν και ο Κλέμεν Πρέπελιτς με τους 16 πόντους που πέτυχε με μόλις εννέα προσπάθειες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 3/20 τρίποντα της Ελλάδας, που μετά από τρεις αγώνες στο Eurobasket έχει 18/61 σουτ πίσω από τη γραμμή των 7μ.25. Απέναντι στους Φινλανδούς που παίζουν φουλ επίθεση και οδηγούν ψηλά το σκορ, η Εθνική πρέπει να βάλει τουλάχιστον τα ελεύθερα. Σίγουρα η ψυχολογία των παικτών της δεν είναι καλή, όμως με 15% αγώνα αυτού του επιπέδου δεν γίνεται να τον κερδίσεις.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε το ένστικτο του "killer" όταν έφτιαξε διαφορές στα τέλη της τρίτης και τις αρχές της τέταρτης περιόδου. Τα +7 και +8 έπρεπε να μεγαλώσουν ή έστω να διατηρηθούν. Αυτό δεν έγινε και φτάσαμε στο φινάλε για να βάλει ο Μούριτς κρίσιμο τρίποντο από τη γωνία, πριν ο Ντράγκιτς κάνει αυτό που ψάχνει σε κάθε αγώνα. Πήρε τη μπάλα, είδε τους Έλληνες διεθνείς να του δίνουν τον αριστερό διάδρομο, διείσδυσε μέχρι την καρδιά της ρακέτας, κέρδισε φάουλ για 2/2 βολές, έβαλε στην επόμενη φάση δίποντο με ταμπλό και "καθάρισε".

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τον Παπαγιάννη για πρώτη φορά βασικό, δίπλα στους Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου, Πρίντεζη, η Εθνική δεν μπήκε καλά στο ματς. Βρέθηκε να χάνει με 8-2 στο τρίτο λεπτό, είδε τον Καλάθη να κάνει δύο γρήγορα φάουλ και παρά το γεγονός ότι ισορρόπησε γρήγορα το παιχνίδι, δέχθηκε πέντε σερί πόντους από τον Ντόντσιτς που έγραψε το 15-8. Οι Σλοβένοι ήταν ένα επίπεδο ανώτεροι σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, κυκλοφόρησαν τη μπάλα με υπομονή, έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +10 (23-13) και κράτησαν μια διαφορά ασφαλείας παρά το γεγονός ότι ο Ντράγκιτς δεν είχε βρει ρυθμό. Ο Πρίντεζης ήταν το πιο αξιόλογο σημείο αναφοράς της Ελλάδας στην επίθεση, ο Σλούκας προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του ηγέτη και το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό, η διαφορά έπεσε, σε σημείο μάλιστα που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορούσε να περάσει και μπροστά στο σκορ. Δεν είχε όμως υπομονή, πήρε μερικές βιαστικές αποφάσεις και έκλεισε το πρώτο μέρος στο -5 (35-30). Το μόλις ένα εύστοχο τρίποντο σε εννέα προσπάθειες ήταν μια επίδοση απογοητευτική, που έπρεπε να βελτιωθεί. Το θετικό στοιχείο ήταν πάντως οι συνεργασίες του Σλούκα με τον Παπαγιάννη, που έκανε εξαιρετική δουλειά και στην άμυνα.

Οι παίκτες του Μίσσα μπήκαν πεισμωμένοι στο δεύτερο μέρος, ο Σλούκας συνέχισε να συμπεριφέρεται ως ηγέτης, έφτιαξε φάσεις, έβαλε και το τρίποντο για το 35-39 στο 24'. Το τρίτο φάουλ του Ράντολφ (που δεν ήταν στο κλίμα του αγώνα) και το επίσης τρίτο του Ντράγκιτς ήταν δυο καλές ειδήσεις για την Ελλάδα, που άρχισε σιγά σιγά να πιστεύει στις δυνάμεις της, να παίζει με υπομονή και να "μασάει σίδερα" στην άμυνα. Το +7 (38-45) ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της all-around εμφάνισης του Σλούκα, όμως ένα γρήγορο 5-0 της Σλοβενίας "έσβησε" τον ενθουσιασμό των Ελλήνων και ουσιαστικά ξεκίνησε τον αγώνα από το μηδέν. Μόνο που το momentum ήταν με το μέρος της Ελλάδας, η οποία βρέθηκε στο +8 (48-56) με πίεση και προσοχή και έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο 52-58. Κι ενώ έπρεπε να πατήσει το γκάζι, να εκμεταλλευθεί την αστοχία των Σλοβένων και να απομακρυνθεί, είχε κακές επιλογές στο τέλος των επιθέσεων και έδωσε στους αντιπάλους της την ευκαιρία να μειώσουν στο καλάθι (60-62 στο 34'), πριν περάσουν και μπροστά στο 37' με τρίποντο του Μούριτς από τη γωνία για το 69-66.

Οι βολές του Σλούκα κράτησαν την Ελλάδα όρθια (71-70), όμως ο Ντράγκιτς απάντησε με τον ίδιο τρόπο και στην επόμενη επίθεση της Σλοβενίας (που ανανεώθηκε μετά από επιθετικό ριμπάουντ) σκόραρε για το 75-70 που ουσιαστικά έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Οι διαιτητές: Μαράνιο, Κόντε, Κοζλόφσκις

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 35-30, 52-58, 78-72

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Κοκόσκοφ): Ράντολφ 8, Ντράγκιτς 20 (7/16 σουτ), Νίκολιτς, Πρέπελιτς 16 (3), Μούριτς 6 (1), Μπλάζιτς, Βίντμαρ 6, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 22 (7/12 σουτ, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ)

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 6, Μπουρούσης 9, Σλούκας 18 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Παππάς 10, Παπαγιάννης 10, Πρίντεζης 10 (10 ριμπάουντ), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 5 (1), Μπόγρης, Αντετοκούνμπο

* Επόμενος αγώνας για την Ελλάδα, το βράδυ της Τρίτης (20:00, ΕΡΤ1) με τη Φινλανδία.

Πηγή: sport24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα